Alegeri în Republica Moldova. Ghici cine iese din urnă? Între Europa și... nimic

Alegeri în Republica Moldova. Ghici cine iese din urnă? Între Europa și... nimic

Miza extraordinară a scrutinului din acest an nu i-a sensibilzat pe cetățenii moldoveni, care s-au temut mai mult de frig decât de posibilul „îngheț” politic.

Secţiile de vot din Republica Moldova s-au deschis la ora 7.00 și s-au închis la ora 21.00. În total, pentru aceste alegeri, au fost deschise 2.073 secții de votare, din care 95 peste hotarele țării. Pe listele electorale au fost înscriși 3, 2 milioane de alegători.

În unele secţii prezenţa la vot a fost slabă la începutul zilei, dar treptat alegătorii au venit în număr mare. La unele secţii de votare s-au format cozi. Rata de participare la vot în cadrul alegerilor parlamentare a fost, la ora 18.30, de 51,2%, mai exact 1.429.778 de alegători, potrivit cifrelor făcute publice de Comisia Electorală Centrală.

Probleme tehnice

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda eforturilor CEC, nu au lipsit problemele tehnice de dimineaţă. Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” s-a blocat, până în jurul orelor 13.00, în unele secţii de vot, iar oficialii au fost nevoiţi să scrie datele personale ale oamenilor pe hârtie, urmând ulterior a fi introduse electronic.

Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportul organizat al alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare.

Așteptări imediate

Miza geopolitică a acestor alegeri a fost mult mai puțin sesizabilă în rândurile alegătorilor, față de intensitatea cu care s-a desfășurat în mass-media în perioada de campanie electorală.

Votanții, spre deosebire de politicienii implicați direct în acest proces, au așteptări mult mai prozaice. „Desigur că vrem și noi în Europa, dar până ajungem în Europa, guvernanții trebuie să ne asigure că nu vom muri de foame pe drum. Că vom avea de lucru și salarii cu care să ne întreținem familiile”, a declarat Ștefan Pricop, un alegător din sectorul Botanica.

Sergiu Romanciuc a venit din Franța pentru a petrece sărbătorile cu familia și spune că a votat pentru a nu mai fi nevoit să meargă la muncă în Occident. „I-am votat iar, deși m-au dezamăgit. Pentru că vreau să îmi îmbrățișez în fiecare seară copilul și soția”. Dacă majoritatea politicienilor promit un viitor prosper, alături de comunitatea europeană, oamenii sunt la limita răbdării și așteaptă schimbări care să le facă traiul suportabil. Acum!

Votul din străinătate

O noutate a acestui scrutin a fost registrul electronic. Alegătorii care ar fi încercat să voteze de mai multe ori puteau fi identificați imediat. Votul la alegerile parlamentare s-a încheiat peste Ocean, ultimii care au votat fiind cetățenii moldoveni din SUA. Autoritățile din Republica Moldova au amenajat 11 secții de vot în România: la București, Constanța, Brașov, Timișoara, Suceava, Bacău, Galați și Cluj. Ambasadorul moldovean în România, Iurie Reniță, a anunțat că 9.000 de persoane au votat până la ora 18.00. Probleme au fost doar la Moscova, unde forțe speciale ruse au fost mobilizate pentru a asigura ordinea publică.