Editura Evenimentul si Capital

Alegeri în America. Chiar este Trump de neînvins? | Corespondență din Statele Unite

Donald Trump se simte ca peștele în apă într-un mediu conflictual, alimentat de exasperarea Republicanilor, care nu-l pot opri FOTO:AGERPRES
Autor: | | 20 Comentarii | 4131 Vizualizari

Miliardarul anti-sistem câștigă viteză pe măsură ce Partidul Republican se mobilizează împotriva sa, pe principiul „Singur împotriva tuturor”. În schimb, pentru Hillary Clinton greul de-abia începe

Agitaţie mare pe s c e n a politică din America, în ultima săptămână. Atacul direct al fostului candidat la președinție în 2008, Mitt Romney, împotriva lui Trump, schimburile de replici și reclamele plătite împotriva lui Trump, nu au făcut altceva decât să stârnească revolta susținătorilor mogulului american. Trump a fost nevoit să anuleze un eveniment politic în Chicago, din cauza numărului mare de protestatari. Mai mult, în timp ce ţinea o cuvântare, podiumul pe care se afla mogulul a fost împins de un protestatar. Serviciile secrete au intervenit imediat, dar publicul a văzut pentru prima dată un Trump speriat, care nu ştia ce să facă. La o altă manifestare, unul dintre susţinătorii lui Trump a lovit un protestatar de culoare. Apoi, o jurnalistă a fost asaltată, iar un alt jurnalist a fost bătut de oamenii lui Trump.


FOTO: În ciuda șirului de victorii, în comportamentul lui Clinton se simte o doză de nervozitateAșa cum am anticipat, republicanii care nu îl simpatizează pe Donald Trump s-au unit să îl detroneze. Trump, însă, pare de neînvins după ce marți seară a câștigat detașat în trei state: Florida, Illinois și Carolina de Nord. La ora actuală, doar trei candidaţi din partea republicanilor au rămas în cursă: Donald Trump, Ted Cruz şi John Kasich. Ted Cruz, al doilea după numărul de delegaţi alocați, a câştigat marţi statul Missouri, dar Donald Trump are deja un număr mare de victorii care îl menţin încă în poziţia de lider. Tot marţi, Marco Rubio, aflat pe locul trei, s-a retras din cursa electorală. Dacă susținătorii lui Marco Rubio îl vor susține pe Ted Cruz, atunci Donald Trump va trebui să câștige cu 55% în statele rămase în competiție pentru a-și asigura nominalizarea din partea republicanilor.

Retragerea lui Marco Rubio a fost cumva anticipată de coaliţia republicană, concentrată acum pe detronarea lui Trump. Este aproape sigur că Rubio, atacat și batjocorit de la bun început de Trump, își va îndemna susținătorii să se alieze în jurul lui Ted Cruz. Cetăţenia americană a lui Rubio, fiul unor imigranţi cubanezi, născut în America, a fost pusă sub semnul întrebării de Trump, în acelaşi mod cum a fost contestată şi cetăţenia lui Ted Cruz – născut de o mamă americană în Canada, sau în cazul lui Barack Obama.

Cum va putea fi învins Trump?

Cel mai plauzibil scenariu ar fi ca Ted Cruz, care are la momentul de faţă 395 de delegaţi, să adune delegaţii lui Marco Rubio – 168. Acest lucru l-ar menţine pe Ted Cruz în a două poziţie, cu 563 de delegaţi. Dacă însă şi John Kasich se va retrage şi îl va susţine tot pe Ted Cruz, atunci cei 136 de delegaţi aduşi de Kasich vor deveni delegaţi pentru Cruz. Doar atunci Cruz îl va putea depăși pe Trump, cu 699 de delegați, comparativ cu 612 de delegați ai lui Trump.

În fața acestui scenariu, Trump va trebui să câştige cel puţin 55% din voturi în fiecare dintre cele 24 de state care urmează să voteze până la sfârşitul lunii iunie. Rămâne de văzut dacă strategia republicanilor de a-l învinge pe Trump va da roade.

De ce Bernie Sanders are încă șanse să câștige în fața lui Hillary Clinton

Hillary Clinton a câştigat până acum 940 de delegaţi. Bernie Sanders, nu atât de cunoscut electoratului, are de partea lui 10 victorii şi 632 de delegaţi. Dacă adăugăm şi cei 712 super-delegaţi care, în marea majoritate, și-au declarat sprijinul pentru Hillary Clinton, s-ar părea că Bernie Sanders nu mai are nicio şansă în cursa electorală.

Marțea trecută, însă, Hillary Clinton a pierdut un stat pe care îl considera ca și câștigat - Michigan.

Chiar dacă diferenţa de voturi a fost mică, această victorie neaşteptată a dat curaj campaniei lui Bernie Sanders. Zeci de mii de susţinători vin la mitingurile lui, iar sprijinul este cu atât mai însemnat, cu cât posturile de televiziune nu îl promovează mai deloc pe Sanders.

Victoriile lui Hillary Clinton şi numărul mare de delegaţi provin, însă, din statele din zona de sud, unde este foarte populară şi unde, cu excepţia Carolinei de Nord, de Sud şi Mississippi, a câştigat şi în fața lui Barack Obama în 2008. Ce urmează însă, pentru democrați, cu 24 de state rămase să voteze?

În primul rând, Clinton nu mai are niciun stat rămas exclusiv de partea ei – toate statele unde se aștepta să câștige au votat deja. În al doilea rând, statele rămase au un număr mult mai mare de delegați. De exemplu, California, care se va vota în turul următor, are 545 de delegaţi, iar statul New York – 291. De aceea, lupta pentru nominalizarea din partea democraţilor nu este nici pe departe încheiată. Iar bătălia pentru voturi este din ce în ce mai acerbă.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate