Editura Evenimentul si Capital

Alegerea lui Valeriu Steriu sau parfumarea mortului numit UNPR | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 3102 Vizualizari

Sîmbătă, 26 martie 2016, a avut loc Congresul Extraordinar al UNPR.

Trecînd în revistă reflectarea în presă, am băgat de seamă că întîmplările care au atras atenția au fost:

Desemnarea lui Gabriel Oprea drept președinte fondator, simpatia față de arestatul preventiv Nicolae Onțanu, alegerea lui Valeriu Steriu ca președinte al partidului.

Primele două întîmplări au fost consemnate tendențios, mai ales de Divizia Presă a Serviciilor Secrete (spun, a Serviciilor secrete, deoarece mi-e greu să diferențiez între oamenii SRI, oamenii SIE, oamenii DIA și, în cadrul SRI între oamenii diferitelor grupări, ivite după venirea lui Eduard Hellvig la șefie), sub semnul campaniei Să-i înlocuim pe politicieni cu ordonanțele sergenților majori! Din acest punct de vedere, alegerea lui Valeriu Steriu nu m-a surprins. Prin lichidarea politică a lui Gabriel Oprea și arestarea la țanc a lui Neculai Onțanu, s-a făcut cale liberă unei noi Rațe mecanice în spațiul politic. Valeriu Steriu se adaugă popicelor impuse în ultimul timp în fruntea partidelor de sergenții majori de la Servicii sub semnul preocupării de a avea o clasă politică alcătuită din personaje sub mediocritatea istorică a lui Klaus Iohannis.

Concentrarea pe alegerea noului șef și bocirea foștilor au făcut imposibilă dezbaterea problemelor fundamentale cu care se confruntă UNPR la ora actuală, probleme care nu sînt altele, chiar dacă acum mai acute, decît cele existente pe vremea lui Gabriel Oprea.

Joi, 3 septembrie 2015, într-un moment cînd nici măcar dușmanii lui Gabriel Oprea nu visau prăbușirea Generalului și, o dată cu el, prăbușirea UNPR, întreprindeam în Evenimentul zilei o analiză severă a situației UNPR în anul electoral 2016. Plecam în raita mea analitică de la anunțul făcut de Gabriel Oprea la Școala de vară a UNPR de la Costinești:

„Vom avea un milion de membri de partid, vom avea peste 10% din voturile românilor. Ne-au prezentat cu 2%, 5% sau 7%, important este că la anul vom lua peste 10% din voturile românilor”.

Întreg editorialul meu era o îndoială majoră față de transpunerea în practică a acestui angajament.

Scriam la un moment dat despre viitorul lui Gabriel Oprea și al UNPR așa cum îl vedeam eu în plină glorie a Generalului:

„Excepție făcînd cîțiva jurnaliști supărați pe Gabriel Oprea, Generalul se bucură de o presă favorabilă.

Printre expresiile acestei simpatii se numără și supralicitarea rolului jucat de Gabriel Oprea în complicata încîlceală de mațe care e politica la nivel înalt din ultima perioadă.

O televiziune m-a întrebat recent despre triumful lui Gabriel Oprea pe scena politică, triumf tradus, înainte de toate, în imaginea de Om cheie al Guvernării, de politician căruia toate taberele îi fac curte și, lucru important, de demnitar al Guvernului Ponta cu acces la Cotroceni, chiar dacă numai la Dan Mihalache, omul forte al Regimului Klaus Iohannis, văzut de mulți drept adevăratul președinte al României.

Am răspuns prin a avertiza că mai avem cîteva luni pînă la debutul unuia dintre cei mai importanți ani postdecembriști.

2016, pentru că despre el e vorba, se anunță ca un an crucial prin cele trei rînduri de alegeri: locale, județene, parlamentare.

Reducerea numărului de parlamentari, trecerea la votul pe liste în cazul parlamentarilor și la alegerea președintelui CJ indirect, prin votul consilierilor aleși, reducerea localelor la un singur tur, spaima de supravegherea DNA în privința banilor negri puși în joc de partide, fac din 2016 un an crucial pentru destinul partidelor politice din România, dar și pentru viitorul unor realități cum ar fi, de exemplu, Binomul SRI-DNA. Un rezultat zdrobitor pentru PSD, care va da liber să candideze și celor acuzați de DNA va însemna decesul Binomului SRI-DNA, mai ales că mulți dintre parlamentarii aleși nu vor mai avea bubele de dosar ale celor de acum și, prin urmare, nu-i va apuca pîntecăraia de frică la numele Codruța Kovesi.

E de la sine înțeles că însuși destinul lui Klaus Iohannis depinde de rezultatele celor trei rînduri de alegeri din 2016. Victoria PNL îi va da noi șanse de afirmare. Victoria PSD ar însemna moartea politică.

Tot ceea ce se întîmplă acum – am continuat eu – trebuie raportat la anul electoral 2016. Altfel zis, tot ceea ce fac acum partidele, liderii politici, trebuie să răspundă la întrebarea: Ce efect vor avea asupra alegerilor din 2016?

Din acest punct de vedere – scriu acum – tot ceea ce face UNPR, dar mai ales tot ceea ce face Gabriel Oprea rămîne discutabil pentru anul 2016.”

De ce era discutabil?

Pentru că, așa cum notam  la vremea respectivă și cum notasem și anterior, de a lungul verii glorioase a UNPR, partidul lui Gabriel Oprea era cel mai vulnerabil partid dintre partidele cărora li se pusese gînd rău în perspectiva Obiectivului asumat de Poliția politică prezidențială pentru alegerile din 2016:

Victoria cu orice preț a Partidului Meu, zis și PNL. Vulnerabilitatea UNPR consta în caracterul artificial al partidului. UNPR a fost creația exclusivă a lui Gabriel Oprea. Nu prin mijloacele politice tradiționale – cîștigarea alegerilor pe cont propriu, seducerea presei, afirmarea mediatică prin lideri carismatici –, ci prin mijloacele tipice Generalului, cele mai multe constînd în lucrături de birou.

Cîtă vreme Generalul s-a bucurat de protecția Poliției Prezidențiale, UNPR n-a avut nici o problemă. Ba mai mult, pentru că se paria pe un UNPR care să facă ochi dulci Partidului Meu, zis și PNL, partidul lui Gabriel Oprea mergea din triumf în triumf. Finele verii lui 2015, cînd am scris editorialul din Evenimentul zilei, lăsa impresia, nu numai lui Gabriel Oprea, dar și altora că nimic nu mai stă în calea unei victorii răsunătoare a partidului în anul electoral 2016.

Realitatea mi-a confirmat profețiile.

Scoaterea din joc a Generalului a fost o lovitură mortală pentru UNPR. I-a fost adăugată acesteia arestarea preventivă a lui Neculai Onțanu, unul dintre liderii care mai știau cîte ceva din aranjamentele lui Gabriel Oprea și, deci, le putea folosi pentru supraviețuirea partidului.

În aceste condiții, ar fi fost de așteptat ca reuniunea de sîmbătă, cea mai importantă din punct de vedere statutar pentru UNPR, să dezbată, în fine, chestiuni de esență ale acestui partid care a evitat pînă acum asumările politice tranșante, din asigurarea dată de Gabriel Oprea că le aranjează el pe toate.

Încă de pe vremea lui Gabriel Oprea, UNPR ar fi trebuit să clarifice înainte de toate Programul politic, concretizat, ca și în cazul altor partide, în poziții tranșante față de problemele de bază ale României, cum le-ar fi zis Lucrețiu Pătrășcanu eternelor probleme postdecembriste:

De la poziția față de opțiunea Investiții – politică socială pînă la opțiunea în privința celor două tururi.

Cu atît mai mult s-ar fi impus asta acum, cînd, lipsit de Gabriel Oprea, partidul trebuie să se confrunte cu electoratul, cu opinia publică, cu presa, cu societatea civilă.

Nu s-a dezbătut nimic din ceea ce ar fi putut da acestui partide o anume culoare în obrajii deja palizi.

Nici nu avea cum să fie altfel.

UNPR a murit  în clipa cînd a fost scos din joc Gabriel Oprea.

Alegerea lui Valeriu Steriu nu diferă prea mult de parfumarea mortului,  ca să nu miroasă.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate