Albania se pregătește de alegeri duminică

Albania se pregătește de alegeri duminică

Albania va organiza alegeri parlamentare duminică, după ce primele două cele mai mari partide politice din țară au lăsat în urmă deceniile de profundă rivalitate și au ajuns la un acord istoric care vizează continuarea eforturilor de aderare la Uniunea Europeană. Cu o populație de 2,9 milioane de oameni, Albania a aderat la NATO în 2009 și a obținut statutul de candidat UE în 2014. Cu toate acestea, țara mai are multe reforme de făcut pentru a avansa în acest sens, procesul electoral fiind printre primele probleme de rezolvat.

 

Primul Ministru socialist, Edi Rama, în vârstă de 52 de ani și care își dorește un al doilea mandat, susține că votul de duminică - urmărit îndeaproape de observatori internaționali – este un moment crucial în istoria țării.

„Aceste alegeri din Albania fie vor deschide ușa către Uniunea Europeană, oferindu-ne un loc la masa de negocieri, fie o vom închide chiar noi“, a afirmat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Albania speră să înceapă discuțiile de aderare la UE în cursul acestui an.

Vineri, mii de susținători s-au adunat în trei orașe în care cele trei partide principale sau coaliții concurente - Socialiștii lui Rama, Partidul Democrat al lui Lulzim Basha (de opoziție) și Mișcarea Socialistă pentru Integrare a lui Petrit Vasili – au organizat mitinguri finale fără evenimente nedorite.

Socialiștii lui Rama și Partidul Democrat al lui Lulzim Basha au ajuns la un acord în luna mai, conform căruia opoziția încetează boicotul parlamentar din ultimele trei luni, timp în care puterea a fost acuzată că legislația referitoare la alegeri permite situații de manipulare.

Normele modificate au dus la amânarea alegerilor cu o săptămână și au permis opoziției să supraveghere mai eficient întregul proces. Măsura a fost introdusă împreună cu un pachet de alte reforme juridice considerate a fi importante pentru integrarea europeană.

Cu toate acestea, nu toată lumea este încântată de compromis.

S-a ajuns la tensiuni între partidul de guvernământ al lui Rama și aliatul său, Mișcarea Socialistă pentru Integrare, sau LSI și liderul acestuia, Ilir Meta, președintele ales al Albaniei.

LSI a avut un cuvânt decisiv în formarea coalițiilor în ultimele cele mai recente două alegeri, din 2009 și 2013, (coaliții) făcute mai întâi cu democrații, apoi cu socialiștii.

Atât socialiștii, cât și democrații, insistă că nu vor face o altă coaliție cu LSI.

Toate părțile implicate militează pentru o agendă reformatoare, promițând o creștere economică mai rapidă, creșterea substanțială a salariilor și o reducere suplimentară a șomajului, care se situează în prezent la puțin peste 14 la sută.

Compromisul din mai a dus la o campanie electorală neobișnuit de liniștită, partidele reducându-și bugete și încetând astfel o tradiție modernă a mitingurilor publice de mari dimensiuni și a bannerelor gigantice puse pe clădiri.

Lupta a migrat către rețelele de socializare, unde evenimentele de campanie au fost transmise în direct.

În total, 18 partide politice și grupuri au candidați pentru cele 140 de locuri din parlament. Aproximativ 6.000 de ofițeri de poliție vor fi de serviciu, asigurând securitatea alegerilor, în timp ce peste 300 de observatori internaționali vor monitoriza procesul electoral.