Editura Evenimentul si Capital

Alba-neagra cu ordonanța diplomelor

Executivul se joacă cu nervii absolvenților care, de șase ani, așteaptă să le fie recunoscute studiile
Autor: | | 0 Comentarii | 541 Vizualizari

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, ordonanța care tranșează problema absolvenților unor programe de învățământ neacreditate a fost aprobată, dar nu e definitivă

Confuzie totală pe marginea ordonanței care ar rezolva problema a zeci de mii de absolvenți care au terminat, în ultimii șase ani, programe și forme de învățământ neacreditate în instituții universitare de stat și particulare, dar care nu și-au primit diplomele. În timp ce majoritatea mijloacelor de informare în masă au titrat că ordonanța în cauză a fost aprobată în ședința de Guvern de miercuri, purtătorul de cuvânt al instituției spune că se impune o precizare.

Informații contrare

„Ordonanța a fost aprobată de principiu, dar încă nu e definitivă. Mai trebuie un aviz de la o instituție pe care nu v-o pot spune. Nu știu ce scrie massmedia, eu le-am explicat lor așa cum vă explic și dvs”, a sunat răspunsul dat EVZ de Corneliu Calotă.

Potrivit acestuia, actul normativ nu va ajunge, deocamdată, la Monitorul Oficial. În cazul în care nu va fi publicat până luni, întrucât marți reîncepe sesiunea parlamentară, atunci actul normativ va trebui să urmeze un alt circuit legislativ, eventual sub forma unei Ordonanțe de Urgență.

În schimb la Ministerul Educației funcționarul care asigură legătura între minister și Secretariatul General al Guvernului transmisese către Biroul de presă informația că ordonanța a trecut și că va fi trimisă la Monitorul Oficial. Cel care ar fi putut să lămurească situația, ministrul Sorin Cîmpeanu, care a luat parte la ședința Guvernului, a evitat să răspundă întrebării concrete puse de EVZ.

Cine e vizat de ordonanță

Scandalul diplomelor a pornit în 2009, când Ministerul Educației a primit o solicitare pentru avizarea de formulare tipizate pentru un număr neobișnuit de mare de diplome de licență. În urma unor verificări, s-a constatat că, profitând de o ambiguitate a Legii educației în vigoare la acea vreme, universități care aveau programe de studii acreditate pentru forma de învățământ de zi au organizat cursuri și pentru învățământ la distanță și fără frecvență, în amplasamente și în limbi pentru care nu aveau acreditare de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, majoritatea absolvenților ar proveni de la Universitatea „Spiru Haret”. Reprezentanții acesteia neagă, însă, informația și susțin că instituția lor a organizat doar cursuri universitare acreditate.

Pentru că Ministerul Educației a refuzat să eliberele avize pentru tipizatele pe care se scriu actele de studii, absolvenții au dat în judecată atât universitatea, cât și ministerul și au avut câștig de cauză.

Mii de procese pierdute de Minister

Avocatul Adrian Cuculiș, membru al Baroului București, este cel care a reprezentat în instanță 9.000 de studenți ai Universității „Spiru Haret”, dar nu numai, procese care fie au fost câștigate, fie sunt în curs de finalizare.

O parte dintre foștii absolvenți, spune avocatul, nu doar că au dat universitatea și ministerul în judecată pentru a obține diplomele, dar au cerut și despăgubiri pentru faptul că nu și-au putut primi sporuri, salarii mai mari, nu au putut avansa în carieră sau șiau pierdut chiar locurile de muncă. Majoritatea acestor absolvenți lu crează în instituțiile de stat.

Un efect al ordonanței, în cazul în care va fi aprobată, ar putea fi acela că piața muncii va fi invadată de diplome de licență, circa 80.000 după unele calcule. „Am un caz al unei foste absolvente de la „Spiru Haret” căreia i s-a interzis dreptul de a participa la un concurs pe post la o instituție de stat, pentru că nu întrunea condițiile de studii și care, până la urmă, a și fost concediată. Ea nu mai dorește acum diploma pentru că, între timp, a terminat o facultate acreditată din cadrul ASE. Cere acum despăgubiri atât de la minister, cât și de la universitate, precum și restituirea taxei de școlarizare”, mai spune avocatul.

Până acum, Ministerul Educației a plătit daune de aproape 2 milioane de lei și a pierdut 7.400 de procese intentate de absolvenți care nu și-au primit diplomele la terminarea studiilor de licență.

Cine ar beneficia de ordonanță

Potrivit actului normativ, au dreptul să beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenții înmatriculați înainte de începerea anului universitar 2011-2012:

- la programe de studii organizate la forme de învățământ și/ sau în amplasamente geografice neautorizate;

- la programe de studii organizate în limba de predare neautorizată;

- peste capacitatea maximă de școlarizare aprobată;

- la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării.

- la programe autorizate/acreditate, cu nerespectarea condițiilor de înmatriculare.
Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate