Editura Evenimentul si Capital

Alba-neagra cu ordonanța diplomelor

Executivul se joacă cu nervii absolvenților care, de șase ani, așteaptă să le fie recunoscute studiile
Autor: | | 0 Comentarii | 553 Vizualizari

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, ordonanța care tranșează problema absolvenților unor programe de învățământ neacreditate a fost aprobată, dar nu e definitivă

Confuzie totală pe marginea ordonanței care ar rezolva problema a zeci de mii de absolvenți care au terminat, în ultimii șase ani, programe și forme de învățământ neacreditate în instituții universitare de stat și particulare, dar care nu și-au primit diplomele. În timp ce majoritatea mijloacelor de informare în masă au titrat că ordonanța în cauză a fost aprobată în ședința de Guvern de miercuri, purtătorul de cuvânt al instituției spune că se impune o precizare.

Informații contrare

„Ordonanța a fost aprobată de principiu, dar încă nu e definitivă. Mai trebuie un aviz de la o instituție pe care nu v-o pot spune. Nu știu ce scrie massmedia, eu le-am explicat lor așa cum vă explic și dvs”, a sunat răspunsul dat EVZ de Corneliu Calotă.

Potrivit acestuia, actul normativ nu va ajunge, deocamdată, la Monitorul Oficial. În cazul în care nu va fi publicat până luni, întrucât marți reîncepe sesiunea parlamentară, atunci actul normativ va trebui să urmeze un alt circuit legislativ, eventual sub forma unei Ordonanțe de Urgență.

În schimb la Ministerul Educației funcționarul care asigură legătura între minister și Secretariatul General al Guvernului transmisese către Biroul de presă informația că ordonanța a trecut și că va fi trimisă la Monitorul Oficial. Cel care ar fi putut să lămurească situația, ministrul Sorin Cîmpeanu, care a luat parte la ședința Guvernului, a evitat să răspundă întrebării concrete puse de EVZ.

Cine e vizat de ordonanță

Scandalul diplomelor a pornit în 2009, când Ministerul Educației a primit o solicitare pentru avizarea de formulare tipizate pentru un număr neobișnuit de mare de diplome de licență. În urma unor verificări, s-a constatat că, profitând de o ambiguitate a Legii educației în vigoare la acea vreme, universități care aveau programe de studii acreditate pentru forma de învățământ de zi au organizat cursuri și pentru învățământ la distanță și fără frecvență, în amplasamente și în limbi pentru care nu aveau acreditare de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, majoritatea absolvenților ar proveni de la Universitatea „Spiru Haret”. Reprezentanții acesteia neagă, însă, informația și susțin că instituția lor a organizat doar cursuri universitare acreditate.

Pentru că Ministerul Educației a refuzat să eliberele avize pentru tipizatele pe care se scriu actele de studii, absolvenții au dat în judecată atât universitatea, cât și ministerul și au avut câștig de cauză.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate