Editura Evenimentul si Capital

Alarmant: românii vin la dentist doar când le cad dinții! Ce recomandă stomatologii

Autor: | | 9 Comentarii | 768 Vizualizari

Alarmant: mai mult de jumătate dintre români suferă de boala parodontală în diferite forme de evoluție, chiar dacă nu au fost încă diagnosticați. Aceasta este principala cauză pentru pierderea dinților.

Recent, a fost dat publicității un studiu realizat de Asociația Europeană de Medicină Dentară Dr. Leahu pe un eșantion de 8.000 de pacienți. Doar pentru 8,5% dintre ei s-a putut interveni cu tratament parodontal conservator; aproape 250 de persoane au avut nevoie de reabilitarea întregii danturi prin fast&fixed deoarece în niciunul dintre aceste cazuri nu s-a mai putut face nimic pentru pastrarea dintilor naturali; de asemenea, au fost inserate peste 550 de implanturi care înseamnă reabilitarea a peste 1000 de dinți lipsă, au relevant specialiștii citați de Agerpres.

Românii ajung la dentist cândnu le mai pot fi salvați dinții naturali

”Există, într-adevăr, foarte mulți pacienți care vin la medic doar atunci când nu mai poate fi făcut nimic pentru salvarea dinților lor. Există și o altă categorie care refuză să vină chiar și atunci, pentru că există mitul ca boala parodontală le va afecta și implanturile. Ceea ce este total greșit. Ce trebuie să înțeleagă pacienții este că există soluție indiferent de cât de complex sau grav este cazul”,  spune dr. Ionut Leahu, specialist în implantologie orală, citat de aceeași sursă.

În cazul pacienților cu forme grave de boală parodontală, incidența a început să fie mai mare la categoria de vârstă 46 — 55 de ani (28%), mai arată studiul. În cazul tinerilor între 36 și 45 de diferența este de doar un procent în minus. De asemenea, mai arată studiul citat, 22% dintre românii care au ajuns la dentist și au fost diagnosticați cu forme grave de boală parodontală au vârste cuprinse între 56 și 61 de ani. Mai trebuie spus și că 4% din tinerii între 19 și 25 de ani suferă de gingivite și parodontite superficiale care, netratate la timp, se pot transforma în parodontite profunde și, implicit, pot duce la pierderea dinților.

Din totalul de pacienți supuși studiului peste 60 la sută sunt femei, un motiv al debutului acestei boli fiind instalarea menopauzei și medicația aferentă. Afectarea parodontală se referă la o serie de îmbolnăviri ale țesuturilor care susțin dinții. Cu alte cuvinte, boala se instalează chiar dacă dinții sunt sănătoși, necariați.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate