Alaiul ciolindătorilor aduce la Timișoara cele mai vechi tradiții

Alaiul ciolindătorilor aduce la Timișoara cele mai vechi tradiții

Peste 350 de colindători din județele Timiș și Caraș-Severin, dar și din Torac, Serbia, le vor ura de bine timișorenilor în prima zi a săptămânii de dinaintea Crăciunului. Tradiționalul Alai al colindătorilor pornește la drum luni la ora 11,30.

Alaiul va pleca de la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș (str. E. Ungureanu nr.1) spre Piața Libertății, apoi cva continua pe strada Alba Iulia, până în Piața Victoriei, unde va susține un program artistic în fața Operei. După acest popas, alaiul va colinda Palatul Administrativ și Mitropolia Banatului.

Colindătorii aduc cu ei cele mai frumoase și vechi tradiții din zona rurală bănățeană: jocul caprei, colinde de fecior și fată, bătuta cu dubele. ”Colindele readuc tradiția în zilele noastre, iar în județul Timiș sunt conservate în forma lor autentică”, arată managerul  CCAJT, Liliana Laichici.

Alaiul colindătorilor este un eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CCAJT) și Consiliul Județean Timiș. Colinde arhaice, jocuri cum ar fi ”călușaru’ ” sau ”bătuta” cu dubele și jocul caprei vor fi aduse pe scenă de formațiile de dubași din Pietroasa, Curtea, Margina, Românești, iar grupurile de colindători din Giroc, Boldur, Coșteiu și Buziaș vor interpreta colinde de urare, de gazdă, colinde de fecior și fată prin care sunt invocate bunăstarea și voia bună. Spiritul sărbătorilor de iarnă este celebrat și prin mișcarea corală bănățeană, reprezentată de Corul Asociației Pentru Artă și Cultură Românească ”Vichentie Petrovici Bocălut” din Torac, Serbia, Corul Parohiei din Criciova, Corul Parohiei din Comloșu Mare, Corul Școlii de Arte Timișoara ”Steluțe bănățene” coordonat de prof. Iasmina Iova și grupul vocal din Buziaș coordonat de prof. Liliana Savu – Badea. Urmând tradiția bănățeană Fanfara  ”Pro Amicitia„ și Fanfara populară din Mercina, com. Vărădia, jud. Caraș Severin vor interpreta colinde și cântece bătrânești.  Din ”lada de zestre”  a Banatului de Câmpie au fost scoase costume vechi din zona Boldurului care sunt purtate și astăzi cu mândrie de colindători de toate vârstele.

Ne puteți urmări și pe Google News