Editura Evenimentul si Capital

AI DEPOZITE într-o altă țară? ÎN câteva zile vei fi depistat de statul ROMÂN

bani
Autor: | | 0 Comentarii | 225 Vizualizari

În Monitorul Oficial 0648 din 24 august a fost publicat Ordinul Finanțelor 1939/18 august, privind instituțiile care au obligația să declare conturile financiare deținute de rezidenții naumitor state în România.

Este vorba de ordinul privind stabilirea instituţiilor financiare care au obligaţia de declarare, categoriile de informaţii privind identificarea contribuabililor, precum şi informaţiile de natură financiară referitoare la conturile deschise şi/sau închise de aceştia la instituţiile financiare, instituţiile financiare nonraportoare din România şi conturile excluse de la obligaţia de declarare, regulile de conformare aplicabile de către aceste instituţii în vederea identificării conturilor raportabile de către acestea, precum şi procedura de declarare a acestor informaţii şi a normelor şi procedurilor administrative menite să asigure punerea în aplicare şi respectarea procedurilor de raportare şi diligenţă fiscală prevăzute în instrumentele juridice de drept internaţional la care România s-a angajat.

Actul normativ aduce o procedură deosebit de amplă privind declararea contribuabililor și a conturilor financiare deținute de aceștia la instituții financiare din România, scriu cei de la Bența Consult. Printr-un act normativ cu un volum deosebit – 51 de pagini, autoritățile financiare din România transpun în mod efectiv mai multe instrumente juridice de declarare a unor venituri realizate de rezidenții unor state, remarcându-se aplicarea pentru:

- acordul FATCA semnat între România și Statele Unite ale Americii, aprobat prin Legea nr.233/2015; - acordul multilateral semnat la Berlin privind schimbul automat de informații între statele membre, transpus în legislația națională prin Legea nr. 70/2016; - Titlul X din Codul de procedură fiscală privind transpunerea Directivei nr. 16/2011 privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal. Ce reprezintă acordul FATCA? -Acordul FATCA reprezintă o înțelegere între România și Statele Unite ale Americii, cu caracter de reciprocitate, prin care statele se angajează să raporteze prin schimb automat de informații când identifică rezidenți ai unei țări (născuți sau stabiliți fiscal într-o țară) ce au deschis conturi în celălalt stat. - Acest demers a pornit din inițiativa autorităților fiscale din SUA, ce își doresc să identifice contribuabilii americani, ce au deschise conturi în străinătate. Ce conturi sunt în sfera raportării FATCA? -Sunt  în sfera raportării acele conturi deținute de rezidenții fiscali ai unui stat în celălalt stat,dacă aceste conturi generează dobânzi mai mari de 10 USD. - Sunt supuse declarării și conturile privind tranzacțiile bursiere ce generează venituri din dividende mai mari de aceeași sumă. - Desigur, sunt în sfera raportării și alte venituri cum ar fi conturile din asigurări, diverse participații la corporații etc. - Prima raportare trebuie să aibă termenul 31 august 2016. Fiind un acord reciproc, ar trebui să vedem și potențiali contribuabili români în raportări.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate