S-a DECIS! Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog a vorbit despre LEGALIZAREA marijuanei

S-a DECIS! Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog a vorbit despre LEGALIZAREA marijuanei

Pe fondul creşterii numărului de state care au legalizat consumul de marijuana, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog din România a transmis care este punctul de vedere al instituţiei în acest subiect sensibil.

România cunoaşte o creştere semnificativă a tinerilor care decid să consume marijuana.Consumul de canabis a fost aprobat şi declarat legal în mai multe state ale lumii în ultima perioadă, însă Sorin Oprea, şeful A.N.A afirmă că în România această decizie ar aduce pagube imense, efectele consumului neputînd fi estimate. 

Afirmaţia şefului Antidrog survine în contradicţie cu o altă declaraţie oferită pentru noizz.ro, Sorin Popa recunoscând că nu a fost înregistrat niciun deces în urma consumului de marijuana. 

"Deși eforturile la nivel internaţional în domeniul cercetării știinţifice, pentru determinarea exactă a consecinţelor și efectelor consumului de canabis asupra organismului uman, sunt departe de a se finaliza, nu există, la momentul actual, în literatura de specialitate, argumente solide sau cazuistică relevantă care să probeze posibilitatea supradozării fatale a acestui tip de drog.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele disponibile la nivel naţional privind decesele înregistrate ca urmare a consumului de droguri (indicator epidemiologic cheie monitorizat de Agenţia Naţională Antidrog) indică faptul că în România nu a fost raportat/înregistrat vreun deces având drept cauză consumul de canabis.

România nu are o tradiţie privind consumul de droguri și în special consumul de canabis. Măsura privind dezincriminarea consumului de canabis ar duce la apariţia unor efecte negative asupra societăţii românești. Aceste efecte s-ar manifesta asupra sistemului educaţional și sanitar, reprezentând practic un pericol cu efecte necunoscute, pentru viitor. 

Agenția Națională Antidrog este structura coordonatoare a politicilor antidrog la nivel național. În anul 2016 a organizat o masă rotundă privind posibilitatea dezincriminării consumului de canabis în România. La această întâlnire au participat specialiști din domeniul medical, justiţie, poliţie, educație, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. În urma discuțiilor a fost concluzionat faptul că la momentul actual riscurile sunt foarte mari pentru sănătatea publică", a declarat Sorin Popa.

Pentru milioanele de consumatori din România, Sorin Popa le-a oferit acestora o variantă cu care să evite dosarul penal pentru consum de marijuana: canabisul medicinal. Soluţia găsită de acesta nu are acoperire, însă, neexistînd niciun medicament pe piaţă care să compenseze efectele pe care le are marijuana pentru bolnavii care se încadrează în tabel.

"Canabisul, rezina de canabis, extractele şi tincturile de canabis se încadrează în Tabelul II plante, substanţe şi preparate ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse unui control strict din legea nr. 339 din 29 noiembrie 2005 (*actualizată*) privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Plantele şi substanţele prevăzute în tabelele II pot fi prescrise pacienţilor numai sub formă de preparate farmaceutice, realizate industrial sau în farmacie.

Preparatele şi substanţele stupefiante şi psihotrope pot fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripţiilor medicale. Pacienţii aflaţi în tratament cu medicamente care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope prevăzute în tabelul II din anexă pot deţine cantitatea prescrisă numai în baza prescripţiei medicale"