Editura Evenimentul si Capital

Afacerile cu tablouri ale unui fost procuror DNA. Emilian Eva pus sub control judiciar

Procurorul Emilian Eva a plecat de la DNA București la începutul lui 2014, fără nicio explicație, și s-a întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași
Autor: | | 11 Comentarii | 2710 Vizualizari

Procurorul care i-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu și pe George Copos a vândut 200 de tablouri, în valoare de 300.000 de euro, pe internet. Anchetatorii îl acuză de fals în declarații și de operațiuni comerciale incompatibile cu funcția. După audierile care au avut loc în cursul nopții trecute la DNA București, Emilian Eva a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Procurorii anticorupție susțin că declarația de avere a magistratului Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iași, conține date nereale „sub aspectul obiectelor de artă deținute”. „Evenimentul zilei” a consultat acest document și a constatat faptul că magistratul nu a declarat niciun bun în categoria „colecții de artă”. În plus, declarația de avere a acestuia nu corespunde cu cea a soției, bunurile acestora fiind trecute separat. Potrivit legii, un funcționar este obligat să-și treacă în declarația de avere inclusiv bunurile familiei, chiar dacă acestea au fost obținute înainte de căsătorie și aparțin exclusiv unuia dintre soți.

Casa s-a transformat în vilă

Conform declaraţiei de avere din iunie 2014, Emilian Eva deţine un teren în Iași de 1.935 de metri pătraţi. Ca locuință, procurorul a consemnat în 2010 „o casă de locuit”, în timp ce în 2014 aceasta s-a transformat, pe hârtie, într-un apartament în suprafață de 103 metri pătrați. Eva a mai declarat o mașină Subaru și că are de restituit un credit de 110.000 de franci elveţieni. Magistratul suspendat a obținut, în anul fiscal anterior declarației de avere, venituri de 140.000 de lei, iar soția sa a avut un salariu anual de 49.000 de lei.


Procurorii din CSM au avizat cererea de percheziție a lui Emilian Eva


Diferențele

Declarația soției diferă de cea a soțului, chiar dacă au fost depuse aproximativ în aceeași perioadă a anului trecut, ei fiind căsătoriți din 2012. Consilier în cadrul CNCFR, nevasta lui Eva susținea pe 28 mai 2014 că are un teren extravilan de 1.000 metri pătrați, un spațiu comercial în suprafață de 27 metri pătrați unde se află cabinetul său de avocatură și un apartament de 36 metri pătrați cumpărat în 2009. Consiliera a mai declarat o datorie de 47.000 fără a preciza moneda. Contactată de EVZ, soția procurorului nu a dorit să comenteze acuzațiile care i se aduc soțului. Aseară, Eva a fost escortat de ofițerii DNA la București. După audieri, care au avut loc în timpul nopții, fostul procuror a fost pus sub control judiciar.


Eva este cercetat în legătură cu comercializarea a peste 200 de tablouri în valoare de 300 de mii de euro și pentru fals în declarații. El a fost verificat, în mai multe rânduri, de Inspecția Judiciară a CSM și a fost sancționat cu diminuarea salariului.


Primul lot: 34 de tablouri

În ianuarie- februarie 2015, Eva ar fi postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de vânzare on-line, cu menţiunea „tablouri originale/ expertizate”, un număr de 34 de tablouri. Acestea sunt presupus a fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Musceleanu Ion, Bordenache Aurel, Ștefan Popescu, Constantin Piliuţă, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălașa, Jean Steriadi. Cu privire la 31 dintre aceste tablouri a fost făcută menţiunea că proprietarul deţine certificate de autenticitate. Emilian Eva a solicitat suma totală de 51.800 de euro.


FOTO: Ieri dimineață au avut loc zece percheziții la domiciliile celor implicați în afacere, inclusiv la vila și la biroul procuroruluiLotul doi: 97 de tablouri

În intervalul 4 februarie – 22 iunie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, sau a dus tratative în vederea achiziţionării, de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverși pictori/restauratori, și a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri sunt semnate sau presupus a fi executate de către pictorii: Alexandru Ciucurencu, Jean Alexandru Steriadi, Jean Cheller, Radu Dărânga, Petrașcu Gheorghe, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz și Nicu Enea. Tablourile au fost evaluate de Emilian Eva sau alți intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei.

Anchetele de la DNA și sancțiunile din CSM

Emilian Eva a intrat în profesie în urmă cu mai bine de 15 ani, iniţial ca procuror militar. A fost numit la conducerea Parchetului Judecătoriei Iași în iunie 1999, dar a demisionat după doi ani, din motive personale. Ulterior, s-a mutat la Direcţia Națională Anticorupţie -Structura centrală, dar a revenit la Iași, anul trecut. El lucra la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, dar avea grad de procuror de Parchet General. Cât timp a lucrat la DNA, două cazuri l-au adus în atenția mass- media: „Privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare- Dan Voiculescu” și Loteria II- în care au fost acuzați George Copos și Camelia Voiculescu. Primul dosar s-a soldat cu condamnarea la 10 ani de închisoare a lui Dan Voiculescu. Cel de-al doilea dosar, cu o achitare în faza de fond.

Acuzațiile mogulului

„Eu aș considera rechizitoriul ăsta ca un fel de crimă, pentru că a mâncat ani din viața acestor oameni și probabil că, mai devreme sau mai târziu, cei care au făcut lucrurile astea vor trebui să dea socoteală”, declara, în august 2014, Dan Voiculescu. Magistratul s-a apărat: „N-am influențat pe absolut nimeni, oamenii au declarat ce au știut și după ce au depus jurământul, procedural, au semnat declarațiile. Instanța mi-a confirmat acuzațiile”.

În octombrie 2014, Secția pentru procurori din CSM l-a sancționat pe Eva cu diminuarea cu 20% a salariului, pe o perioadă de cinci luni. Motivul: i-a promis unui inculpat că va fi eliberat dacă acceptă să colaboreze pentru a obține probe împotriva unor judecători de la CA Iași. Abaterile: „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției” și „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”.


FOTO: Dan Voiculescu a fost încarcerat pe 8 august 2014 FOTO:AGERPRESAlte scandaluri

În toamna anului trecut, un afacerist din Republica Moldova a depus un denunț la DNA pe numele procurorului Eva, întors între timp la Iași. El susținea că a fost obligat să-i vândă magistratului o vilă la un preț subevaluat, altfel imobilul urma să fie confiscat. Fapta s-ar fi întâmplat în urmă cu mai mulți ani, complicea procurorului fiind o avocată din Baroul Iași. Afaceristul era cercetat în 2002 de procurorul Eva pentru o serie de infracțiuni economice. „Am primit de la cumpărătoare suma de 15.000 de dolari, deși valoarea casei și a terenului, la data respectivă, era de cel puțin 70.000 de dolari”, se arată în plângerea afaceristului. O altă plângere a fost depusă pe numele lui Emilian Eva de un fost coleg de breaslă, Radu Moisescu, fost procuror la DIICOT. El l-a acuzat pe fostul anchetator de la DNA că i-ar fi fabricat un dosar penal din răzbunare după ce a avut o relație amoroasă cu prietena lui Eva. Într-un final, Moisescu a fost condamnat cu suspendare în cazul instrumentat de fostul procuror DNA.

Comerț cu obiecte de artă cu certifi cate false

Partenerii de afaceri ai procurorului ieșean erau doi cunoscuți comercianți de obiecte de artă. Potrivit unor surse judiciare, furnizorul principal este Nicolae Dan Tesloianu, doctor la Spitalul Județean „Sfântul Spiridon” din Iași și cunoscut colecționar de artă din Iași. Al doilea partener este Tegzes Gabor, comerciant de opere de artă care-și desfășoară activitatea îndeosebi în zona Transilvaniei.Ajutor de la rude

Procurorul suspendat a fost ajutat în activitatea sa de un nepot, de profesie asistent medical într-un spital din Iași și de fiica sa, studentă. Conform procurorilor, în perioada 2014 - ianuarie 2015 Emilian Eva a cumpărat de la medicul Tesloianu, un lot de 34 de tablouri ale căror fotografii le-a postat pe un site de vânzări online sub numele unui utilizator nou cu contul „toppainting”. Cu privire la 31 dintre aceste tablouri a fost făcută menţiunea că proprietarul deţine certificate de autenticitate. În vederea vânzării acestor tablouri, Eva a interpus persoane în trazacționarea, respectiv cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea și expertizarea picturilor.

Mai mult, susțin anchetatorii, unele tablouri au fost exportate. El avea nevoie de ajutor deoarece evaluarea acestor picturi necesita deplasări multiple în București. Mai mult, el a încercat să se pună la adăpost de eventuala răspundere penală știind că funcția de procuror este incompatibilă cu acest gen de activităţi. Conform surselor citate, o parte dintre obiectele de artă comercializate de procuror prin case de licitaţii, magazine on-line, vânzarea directă sau exportate în ţări din spaţiul comunitar, erau prezentate drept autentice, despre o parte din acestea existând date că sunt false.Tag-uri: procurori dna, tablouri, dan voiculescu, george copos, Emilian Eva, tribunalul iasi, evz, csm, CNCFR, DNA, bucuresti, Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Musceleanu Ion, Bordenache Aurel, Ștefan Popescu, Constantin Piliuţă, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălașa, Jean Steriadi, tablouri false, Alexandru Ciucurencu, Jean Alexandru Steriadi, Jean Cheller, Radu Dărânga, Petrașcu Gheorghe, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz, Camelia Voiculescu, privatizare frauduloasa, institutul de cercetari alimentare, dosarul ica, dosarul loteria, diicot, Nicolae Dan Tesloianu

Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
15:08 Încolțit de presă în suspiciunea de plagiat la SRI, Mihai Tudose răspunde zâmbind: „Nu vreți să vorbim după desemnare?” 14:13 Dragnea: Am fost întrebat dacă AM PISTOLUL la TÂMPLĂ 12:45 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 10:20 Propunerea lui Mihai Tudose, posibilă DIVERSIUNE a PSD, consideră Dan Andronic 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni 10:03 SURSE - Mihai Tudose a acceptat funcția de premier PSD | LIVE TEXT 07:09 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 21:43 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate