Editura Evenimentul si Capital

Afacerile cu tablouri ale unui fost procuror DNA. Emilian Eva pus sub control judiciar

Procurorul Emilian Eva a plecat de la DNA București la începutul lui 2014, fără nicio explicație, și s-a întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași
Autor: | | 11 Comentarii | 2739 Vizualizari

Procurorul care i-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu și pe George Copos a vândut 200 de tablouri, în valoare de 300.000 de euro, pe internet. Anchetatorii îl acuză de fals în declarații și de operațiuni comerciale incompatibile cu funcția. După audierile care au avut loc în cursul nopții trecute la DNA București, Emilian Eva a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Procurorii anticorupție susțin că declarația de avere a magistratului Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iași, conține date nereale „sub aspectul obiectelor de artă deținute”. „Evenimentul zilei” a consultat acest document și a constatat faptul că magistratul nu a declarat niciun bun în categoria „colecții de artă”. În plus, declarația de avere a acestuia nu corespunde cu cea a soției, bunurile acestora fiind trecute separat. Potrivit legii, un funcționar este obligat să-și treacă în declarația de avere inclusiv bunurile familiei, chiar dacă acestea au fost obținute înainte de căsătorie și aparțin exclusiv unuia dintre soți.

Casa s-a transformat în vilă

Conform declaraţiei de avere din iunie 2014, Emilian Eva deţine un teren în Iași de 1.935 de metri pătraţi. Ca locuință, procurorul a consemnat în 2010 „o casă de locuit”, în timp ce în 2014 aceasta s-a transformat, pe hârtie, într-un apartament în suprafață de 103 metri pătrați. Eva a mai declarat o mașină Subaru și că are de restituit un credit de 110.000 de franci elveţieni. Magistratul suspendat a obținut, în anul fiscal anterior declarației de avere, venituri de 140.000 de lei, iar soția sa a avut un salariu anual de 49.000 de lei.


Procurorii din CSM au avizat cererea de percheziție a lui Emilian Eva


Diferențele

Declarația soției diferă de cea a soțului, chiar dacă au fost depuse aproximativ în aceeași perioadă a anului trecut, ei fiind căsătoriți din 2012. Consilier în cadrul CNCFR, nevasta lui Eva susținea pe 28 mai 2014 că are un teren extravilan de 1.000 metri pătrați, un spațiu comercial în suprafață de 27 metri pătrați unde se află cabinetul său de avocatură și un apartament de 36 metri pătrați cumpărat în 2009. Consiliera a mai declarat o datorie de 47.000 fără a preciza moneda. Contactată de EVZ, soția procurorului nu a dorit să comenteze acuzațiile care i se aduc soțului. Aseară, Eva a fost escortat de ofițerii DNA la București. După audieri, care au avut loc în timpul nopții, fostul procuror a fost pus sub control judiciar.


Eva este cercetat în legătură cu comercializarea a peste 200 de tablouri în valoare de 300 de mii de euro și pentru fals în declarații. El a fost verificat, în mai multe rânduri, de Inspecția Judiciară a CSM și a fost sancționat cu diminuarea salariului.


Primul lot: 34 de tablouri

În ianuarie- februarie 2015, Eva ar fi postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de vânzare on-line, cu menţiunea „tablouri originale/ expertizate”, un număr de 34 de tablouri. Acestea sunt presupus a fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Musceleanu Ion, Bordenache Aurel, Ștefan Popescu, Constantin Piliuţă, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălașa, Jean Steriadi. Cu privire la 31 dintre aceste tablouri a fost făcută menţiunea că proprietarul deţine certificate de autenticitate. Emilian Eva a solicitat suma totală de 51.800 de euro.


FOTO: Ieri dimineață au avut loc zece percheziții la domiciliile celor implicați în afacere, inclusiv la vila și la biroul procuroruluiLotul doi: 97 de tablouri

În intervalul 4 februarie – 22 iunie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, sau a dus tratative în vederea achiziţionării, de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverși pictori/restauratori, și a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri sunt semnate sau presupus a fi executate de către pictorii: Alexandru Ciucurencu, Jean Alexandru Steriadi, Jean Cheller, Radu Dărânga, Petrașcu Gheorghe, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz și Nicu Enea. Tablourile au fost evaluate de Emilian Eva sau alți intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei.

Anchetele de la DNA și sancțiunile din CSM

Emilian Eva a intrat în profesie în urmă cu mai bine de 15 ani, iniţial ca procuror militar. A fost numit la conducerea Parchetului Judecătoriei Iași în iunie 1999, dar a demisionat după doi ani, din motive personale. Ulterior, s-a mutat la Direcţia Națională Anticorupţie -Structura centrală, dar a revenit la Iași, anul trecut. El lucra la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, dar avea grad de procuror de Parchet General. Cât timp a lucrat la DNA, două cazuri l-au adus în atenția mass- media: „Privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare- Dan Voiculescu” și Loteria II- în care au fost acuzați George Copos și Camelia Voiculescu. Primul dosar s-a soldat cu condamnarea la 10 ani de închisoare a lui Dan Voiculescu. Cel de-al doilea dosar, cu o achitare în faza de fond.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: procurori dna, tablouri, dan voiculescu, george copos, Emilian Eva, tribunalul iasi, evz, csm, CNCFR, DNA, bucuresti, Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Musceleanu Ion, Bordenache Aurel, Ștefan Popescu, Constantin Piliuţă, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălașa, Jean Steriadi, tablouri false, Alexandru Ciucurencu, Jean Alexandru Steriadi, Jean Cheller, Radu Dărânga, Petrașcu Gheorghe, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz, Camelia Voiculescu, privatizare frauduloasa, institutul de cercetari alimentare, dosarul ica, dosarul loteria, diicot, Nicolae Dan TesloianuStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate