Editura Evenimentul si Capital

AFACERI PENALE de MILIOANE de euro, REGIZATE în studiourile de la Buftea ale lui Adrian Sârbu

14-07/04-05-buftea-agerpres-7563687-465x390
Autor: | | 10 Comentarii | 4853 Vizualizari

Mai mulți colaboratori ai studiourilor de la Buftea au fost reținuți după ce s-au folosit de două sisteme de evitare a plății taxelor și impozitelor. Trustul lui Sârbu a anunțat că a colaborat cu anchetatorii. Unsprezece oameni de afaceri, care au avut contracte cu studiourile de producție din Buftea, care până anul trecut au aparținut lui Adrian Sârbu, au fost reținuți de procurori pentru 24 de ore sub acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală. Anchetatorii susțin că, în ultimii cinci ani, importante sume de bani au fost „spălate”, bugetul de stat fiind „păgubit” cu 1,5 milioane de euro reprezentând taxe și impozite.

În urma unor percheziții în București și Ilfov au fost emise 13 mandate de aducere la Poliție.

După audieri, au fost reținuți Tudorel Bilciurescu, Valentin Șoachete, Silviu Șerban Dorobanțu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vișinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduțiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu și Puiu Prescure. Ei sunt acuzați de evaziune fiscală sau de spălare de bani. Toți vor fi propuși Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procedee de lucru

Procurorii suțin că grupul avea două metode de acțiune. Prima: cei 11 aveau mai multe firme cu obiect de activitate producții media și de publicitate. Între firmele celor 11 și alte 17 societăți de tip „fantomă” care aveau același obiect de activitate s-au încheiat afaceri de achiziții fictive pentru care s-au emis facturi care au fost înregistrate oficial în contabilitate.

Mai departe, banii erau trimiși în conturile firmelor „fantomă” și ridicați în numerar de reprezentanții „fantomelor” sub diverse justificări.

Ulterior, banii se întorceau la primii proprietari, respectiv cei 11 oameni de afaceri reținuți de Parchet, care au hotărât transferul acestor sume dintr-un cont în altul.

A doua metodă: cei 11, în calitate de persoane fizice de această dată, au prestat față de trustul MediaPro mai multe servicii în domeniul producțiilor media și de publicitate. Din acestă calitate, susțin procurorii, suspecții au susținut în fals că au făcut mai multe achiziții în numele unor firme de tip „fantomă”. Anchetatorii cred că respectivele achiziții nu au fost făcute niciodată, dar trustul media ar fi decontat contravaloarea lor, în conturile firmelor fantomă.

În continuare, cei 11 au scos banii din conturile respectivelor societăți și s-au folosit de ei, fără a plăti impozite.

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare a evaziunii fiscale este estimat la 1,5 milioane de euro. În același timp, procurorii susțin că între 2009 și 2014 au fost „spălați” 10 milioane de euro. Media Pro susține că a colaborat cu anchetatorii:„În contextul percheziţiilor recente, le oferim autorităţilor întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră pe durata acestui demers”.

Relație tensionată Sârbu - Ponta

Reținerile de ieri au loc în contextul unui schimb acid de declarații între premierul Victor Ponta și Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group. În condițiile în care publicațiile lui Sârbu au dezvăluit că „baronul” de Mehedinți Adrian Duicu ar fi făcut trafic de influență în favoarea unui cunoscut chiar din biroul primului ministru, Ponta a susținut că Sârbu i-a cerut, din același birou, și în mai multe rânduri, să stopeze o serie de controale ale ANAF la firmele sale. „Minte”, a fost replica lui Sârbu. Coincidență sau nu, a doua zi, procurorii au făcut 66 de percheziții la tot atâtea societăți, inclusiv la sediul Media Pro. Autoritățile au stabilit că aceste societăți comerciale ar fi cumpărat servicii fictive de la societăți fantomă pentru a li se deduce ilicit TVA-ul și impozitul pe profit. Studiourile de la Buftea erau deținute, anul trecut, de Adrian Sârbu.

Scandalul evaziunii de la Media Pro, vechi de patru luni

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate