AFACERI ILEGALE cu medicamente pentru BOLNAVI de CANCER. Fosta ȘEFĂ a Casei de Asigurări Brăila, ACUZATĂ de o PAGUBĂ URIAȘĂ

AFACERI ILEGALE cu medicamente pentru BOLNAVI de CANCER. Fosta ȘEFĂ a Casei de Asigurări Brăila, ACUZATĂ de o PAGUBĂ URIAȘĂ

Un dosar în care au fost cercetate afaceri ilegale cu medicamente pentru bolnavi de cancer a condus la punerea sub acuzare a fostei șefe a Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, Luciana Boboc. În dosarul instrumentat de procurorii DIICOT sunt judecați patru medici și o farmacistă pentru decontarea ilegală a peste cinci milioane de lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală  au anunțat  că, împreună cu ofițeri DGA, au efectuat două percheziții și au luat, luni, măsura arestării preventive sub control judiciar faţă de Luciana Boboc, fost Preşedinte-Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la comiterea infracțiunii de fraudă informatică în formă continuată, instigare la comiterea infracțiunii de uz de fals în formă continuată şi  instigare la comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată.

Luciana Boboc a devenit, astfel, inculpată într-un dosar mai vechi, denumit Dosarul „Ahmeya”, în care, pe14 martie 2016, au fost trimiși în judecată farmaciști și medici, pentru decontarea ilegală a sute de rețete, în special pentru bolnavi de cancer, în valoare de 5,18 milioane lei, adică în jur de 1,15 milioane euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, prin rechizitoriul  din data de 14.03.2016 întocmit de procurorul DIICOT „s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ștefan (fostă Sgîrcitu) Liliana, SC AHMEYA PHARM SRL, Crețu Paul

Vasile Sorica, vasile Daniela și Serghiev Iolanda Ionica”. Anchetatorii au reținut că  aceștia, „acționând în cadrul unui grup de criminalitate organizată, au decontat ilegal sume importante de bani de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brăila, în baza unor rețete emise în mod fictive”.

Astfel, în anul 2009 a fost înfiinţată societatea SC Ahmeya Pharm SRL - (farmacie), administrator fiind Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu).

Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor patru puncte de lucru ale societăţii, inculpaţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie.

„În cursul anului 2011, în calitate de Preşedinte-Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, Luciana Boboc a aderat la gruparea infracţională constituită în scopul anterior menţionat şi a contribuit la decontarea ilegală de către S.C. AHMEYA PHARM S.R.L. a unui număr de 141 (o sută patruzeci şi una) prescripţii medicale emise de medicul Paul Crețu, în sumă de 2.239.952 lei şi 239 (două sute treizeci şi nouă) prescripţii medicale emise de medicul Sorica Vasile, în sumă de 2.943.735 lei prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu”, precizează DIICOT.

Procurorii mai arată că, „prin ordonanţa din data de 05.10.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, constatându-se că inculpata Boboc Luciana are calitatea de avocat, s-a dispus disjungerea cauzei în privinţa acesteia şi continuarea cercetărilor într-un dosar penal separat, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şi abuz în serviciu în formă continuată”.

Ulterior disjungerii, au rezultat date noi „cu privire la contribuția inculpatei Boboc Luciana la activitatea infracțională, stabilindu-se că aceasta, dincolo de acțiunea abuzivă desfășurată în calitate de Preşedinte - Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, a acționat decisiv pentru constituirea grupului infracțional organizat cercetat în cauza inițială și pentru conceperea mecanismului fraudulos ce a avut drept urmare prejudicierea bugetului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brăila cu impresionante sume de bani”.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la începutul anului 2011, inculpata Luciana Boboc, împreună cu Liliana Valentina Ștefan (fostă Sgîrcitu), Sgîrcitu Titi și Iolanda Ionica Serghiev a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior mai mulţi angajaţi ai SC Ahmeya Pharm SRL, medici şi funcţionari din cadrul C.J.A.S. Brăila, în scopul comiterii de infracţiuni şi în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale. Tot la acel moment, inculpata Boboc Luciana a determinat SC Ahmeya Pharm SRL - prin administratorul de la acea dată Ștefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina -  să introducă în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate, un număr de 153 (o sută cincizeci și trei) reţete fictive prescrise de către medicii Creţu Paul și Vasile Sorica în baza a 45 (patruzeci și cinci) de scrisori medicale emise, de asemenea în mod fictiv, de medicii specialiști oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile, precum și 40 (patruzeci) de rețete fictive emise de către cei doi medici specialiști, prin care se atesta în mod nereal eliberarea acestor medicamente prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, cunoscând caracterul nereal al prescripţiilor, respectiv  că rubricile acestora (diagnostic, pacient, medicație) au fost completate în mod nereal, că pretinsul beneficiar al rețetei nu suferă de afecțiunea indicată în cuprinsul acesteia şi nu va beneficia de tratamentul prescris, în scopul obţinerii unui beneficiu material, constând în primirea, de la C.J.A.S. Brăila, a valorii compensate a medicamentelor”, a comunicat DIICOT.

Procurorii au concluzionat că „urmare a acțiunii de determinare desfășurate de suspectă, în perioada 01.01.2011-12.06.2012, SC Ahmeya Pharm SRL a introdus în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate un număr total de 193 (o sută nouăzeci și trei) reţete fictive prescrise în condițiile menționate anterior, în cuantum total de 3.921.783,24 lei, decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brăila, cu avizul conducătorului de la acea dată al instituției, inculpata Boboc Luciana”.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Direcția Anchete.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigărzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.