Editura Evenimentul si Capital

AFACEREA TEL DRUM. „Cârtița de la DNA” fura informații pentru Liviu Dragnea

14-06/dragnea_1-465x390
Autor: | | 4 Comentarii | 4927 Vizualizari

Vicepremierul României, Liviu Dragnea (PSD), și societatea Tel Drum au făcut obiectul unor note informative trimise de serviciile de informații la DNA. Un ofițer corupt a fotografi at aceste note și le-a transmis unui demnitar PSD.

Comisarul-şef Dan-Emil Manolachi a fotografiat o notă secretă emisă de Serviciul Român de Informații (SRI), care conţinea date despre vicepremierul României Liviu Dragnea (PSD) şi despre societatea Tel Drum.

Manolachi lucra la Serviciul Specialiști din DNA, iar camera foto i-a dat-o lui Valentin -Preda Răducu (PSD), fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Detaliile apar în rechizitoriul prin care cei doi au fost trimişi în judecată, alături de alte şase persoane, pentru fapte de corupţie.

Flagrantul ratat

Totul începe după ce, din cauza lui Manolachi, procurorii DNA au ratat, pe 28 noiembrie 2012, un flagrant la Valentin-Răducu Preda și la Tudor Gabriel Bohîlțeanu, fostul consilier al ministrului Transporturilor, Ovidu Silaghi. Poliţistul i-a avertizat pe demnitari printr-un intermediar. După acest eveniment, relaţiile dintre Manolachi şi Preda s-au întărit. Tot în noiembrie 2012, Manolachi a fost delegat de procuror să facă verificări care vizau împrejurările în care au fost acordate de Primăria Alexandria contractele de achiziţie publică şi care a fost rolul societăţii Tel Drum SA.

Dosarul 67/P/2012

Dosarul avea numărul 67/P/2012. „De fapt, procurorul de caz mi-a spus că dosarul respectiv îl vizează pe martorul Dragnea Liviu”, a declarat, la DNA, Manolachi.

Dintr-o primă analiză, făcută în acest dosar, un specialist DNA a semnalat o serie de nereguli săvârşite cu ocazia atribuirii contractelor de achiziţie publică. În acest context, procurorul de caz i-a cerut lui Manolachi să facă verificări cu privire la persoanele și societățile cuprinse întrun document clasificat al SRI.

Din acest moment, Manolachi a luat legătura cu Preda. Au loc mai multe întâlniri, iar secretarul de stat i-a dat o cameră pentru a fotografia documentele SRI, care îl priveau pe Dragnea. Pe 18 februarie 2013, Manolachi a fotografiat notele secrete ale SRI. El s-a întâlnit cu Preda, căruia i-a dat camera foto pe care se aflau datele secrete.

„Dă-mi un telefon pe la opt jumătate și poate dai pe la Minister, pe la mine”

Pe 18 februarie 2013, Preda s-a întâlnit cu Manolachi la staţia de metrou Politehnica şi a preluat camera foto. Imediat, la ora 18.48, el i-a transmis lui Dragnea un SMS prin care îi solicita să se întâlnească, motivând că vrea să-i prezinte„ultimele documente din Strategia Dunării”. Vicepremierul l-a contactat telefonic pe Preda, abia la ora 20.32, şi i-a spus că nu se mai pot întâlni în seara respectivă, deoarece tocmai plecase de la Parlament şi urma să meargă la o altă întâlnire. „Vali, n-avem cum să ne mai întâlnim, că acum am scăpat de la Parlament și merg la altă întâlnire”. „Hai la Minister” Cei doi au stabilit să seîntâlnească a doua zi, la ora 10.00 „Dă-mi un telefon pe la opt jumătate și poate dai pe la Minister, pe la mine, înainte să mergi la Parlament”, i-a propus Dragnea. Camera cu fotografiile a rămas în permanenţă la Preda. A doua zi, pe 19 februarie 2012, la ora 09.25, Preda şi-a parcat autoturismul în fața clădirii în care funcționează Ministerul Dezvoltării Regionale. El a fost oprit de procurori. Asupra sa a fost găsită o sacoşă cu aparatul foto.

Potrivit rechizitoriului DNA, este vorba de un document clasificat secret de stat, emis de SRI, înregistrat sub nr. 0012176, din data de 25.01.2013, având nivelul strict secret. Documentul era o completare a altor astfel de înscrisuri strict secrete. „În partea introductivă a notei se face referire la SC Tel Drum SA, entitate apropriată martorului Dragnea Liviu Nicolae, beneficiar de avantaje financiare, urmare a unor activități frauduloase”, se arată în rechizitoriul DNA.

Ce era în note

Ancheta în dosarul 67/P/2012, deschis în baza acestor sesizări ale SRI, mai viza un important personaj din Primăria Alexandria. Era vorba de modul de încredinţare a unor lucrări aferente investiţiei „Reabilitare cartier de locuinţe în zona blocurilor 2000”. Funcţionarii ar fi favorizat Tel Drum. Ancheta privea şi lucrarea „Reabilitarea ştrand Vedea, municipiul Alexandria”. „Astfel, contractul anterior amintit a fost atribuit în mod formal unei societăţi comerciale, pentru suma de 4.815.267 lei fără TVA, însă, în realitate, lucrările au fost efectuate cu personal/utilaje tot de la Tel Drum, au arătat procurorii DNA.

EVZ, despre „Nașul”

Tel Drum „Evenimentul zilei” dezvăluia, în ediția din 18 ianuarie 2014, că SC Tel Drum SA a încheiat, în 2013, 27 de contracte în valoare de 333 de milioane de lei cu diverse instituții publice, majoritatea din județul Teleorman. O mare parte dintre aceste contracte au fost dobândite prin metoda „negocierii fără anunț de participare” sau prin „cerere de ofertă”. Potrivit portalului e-licitații.com, în cazul licitațiilor publice, Tel Drum nu a avut concurenți, ofertele acestora fiind respinse. Cele mai importante două contracte au fost parafate cu CJ Teleorman. În total, instituția a virat anul trecut în conturile Tel Drum 148.376.369 de lei, mai mult cu un milion de lei decât cifra totală de afaceri a firmei pe anul 2012.

„Știam că este membru PSD, că-l știe pe Mazăre”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate