Afacerea Rompetrol: Blair, veriga cu KazMunaiGaz?

Afacerea Rompetrol: Blair, veriga cu KazMunaiGaz?

În 2013, Tony Blair era consultantul președintelui Kazahstanului, pe vremea când Guvernul Ponta parafa controversatul acord dintre Statul român și KazMunaiGaz

În vara anului 2013, premierul Victor Ponta a efectuat o vizită în Kazahstan. La întrevederea pe care a avut-o cu Nursultan Nazarbayev, președintele acestui stat, s-a vorbit doar despre situația Rompetrol.

Un dictator recunoscător

„Vă suntem recunoscători pentru poziția clară a Guvernului României, în ceea ce privește rezolvarea problemelor datoriei Rompetrol”, a fost singurul mesaj dat de Nazarbayev, după bilaterala cu Ponta. La acel moment, prietenul politic al premierului român, Tony Blair, era și consultantul președintelui kazah. Potrivit presei britanice, compania de consultanță Tony Blair Associates (TBA) și-a început contractele cu Kazahstanul în 2011, iar în 2014 se negocia prelungirea acordului, contra sumei de 6,3 milioane de dolari. Potrivit unui e-mail publicat de presa britanică, TBA îi spunea președintelui kazah cum să-și rezolve problemele de imagine după masacrul din Zhanaozen, unde poliția a ucis 14 muncitori greviști de la un câmp petrolier. Privatizarea Petromidia s-a declanșat în 2000, în guvernarea Mugur Isărescu. Combinatul era plin de datorii. Omul de afaceri Dinu Patriciu l-a cumpărat, promițând că va rezolva problema datoriilor istorice de 340 milioane de dolari și va investi 225 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

El nu a plătit aceste datorii, iar, în 2003, Guvernul Năstase a emis o ordonanță de urgență care reglementa subscrierea integrală de către Statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 760 de milioane de dolari.Practic o amânare a plății datoriilor. În 2007, Patriciu a vândut Petromidia celor de la KazMunaiGaz (KMG).

Memorandumul cu KMG, literă moartă

În mai 2013, Guvernul Ponta a încercat să obțină acordul Parlamentului pentru un memorandum cu KMG. Statul se retrăgea din procesul cu Kaz- MunaiGaz şi renunţa la o creanţă de aproape 600 milioane dolari, în schimbul unei plăţi de 200 de milioane de dolari, plus înfiinţarea unui fond de investiţii de un miliard de dolari.

Fostul premier Tony Blair ar putea fi legătura dintre Victor Ponta și președintele Kazahstanului.

Ulterior, după ce legea a căzut la CCR, memorandumul a fost aprobat prin hotărâre de guvern. El nu a fost pus în aplicare nici acum.