Editura Evenimentul si Capital

Afacerea „Apa Nova”- câteva deducții logice greu de demonstrat cu probe | EDITORIALUL EVZ

Silviu Sergiu
Autor: | | 7 Comentarii | 2104 Vizualizari

Despre corupția multinaționalelor nu prea se vorbește în România. Din păcate. Se discută foarte mult despre corupția politicienilor sau a funcționa rilor români.

 Despre românii care primesc șpaga, nu despre străinii care o dau. Cred că opinia publică autohtonă ar trebui să dezbată mai mult și despre conduita Microsoft, EADS, sau Veolia, firme care fac afaceri extrem de bănoase în România și care au o influență majoră în viața noastră. Cele trei sunt în prezent parte din niște dosare de corupție investigate de DNA.

Să discutăm, de pildă, despre scandalul ”Apa Nova”, unde acționar majoritar este concernul francez Veolia. Șpăgile pe care această firmă le dădea funcționarilor din Primăria Capitalei au dus la creșterea exagerată a prețului apei potabile consumate de bucureșteni. Managementul ”Apa Nova” obișnuia să-și securizeze informativ activitatea infracțională, motiv pentru care a angajat firma SIS Strategy SRL, deținută în proporție de 100% de omul de afaceri Teodor Sterian. Potrivit procurorilor DNA, societatea fila, monitoriza și intercepta ilegal angajații ”Apa Nova”, pentru a se asigura că activitatea infracțională nu este devoalată de vreunul dintre ei.

În altă ordine de idei, o țară își protejează interesele economice din străinătate. Serviciile secrete externe sunt cele care se ocupă cu aceste activități specifice. Drept urmare, este foarte greu de crezut că serviciile secrete franceze nu știau despre șpăgile pe care conaționalii lor din conducerea Apa Nova le plăteau. Nu era treaba lor să lupte cu corupția din România. Mult mai important era ca Veolia să facă bani în România, chiar dacă contribuabilul român a plătit scump pentru asta. Încălcarea legii românești a fost un aspect colateral și insignifiant din punctul de vedere al serviciilor din Hexagon. Putem spune chiar că Statul Francez a încurajat activitatea infracțională de la nivelul

Municipalității, dacă ținem cont de faptul că l-a decorat pe fostul primar al Capitalei arestat preventiv pentru corupție, Sorin Oprescu, cu Legiunea de Onoare, o distincție foarte înaltă. De ce l-a decorat? Pentru că patrona o caracatiță ce permitea firmei franceze Veolia să facă bani frumoși în România. Despre omul de afaceri Teodor Sterian, jurnalistul Sabin Orcan susține că este un fost ofițer al spionajului extern ceaușist, rămas în sistem și după Revoluție, în SIE. Nu am nicio dovadă în acest sens, dar pot spune cu certitudine un lucru: dacă a fost agreat să asigure protecția informativă a afacerilor Veolia în România are cu siguranță legături foarte strânse cu serviciile secrete franceze. Legături stabilite, probabil, pe vremea când lucra în spionajul extern al României.

De aceea, nu m-aș mira ca Teodor Sterian să fi pus umărul la realizarea filajului de la Paris, în care au fost fotografiate Elena Udrea, Alina Bica și Ana- Maria Topoliceanu. Deocamdată, informația a transpirat doar pe surse DNA, nu a fost confirmată oficial. Nu m-ar mira să fie adevărată. Se vehiculează că filajul a fost comandat de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, dar nu e exclus ca Sterian să fi dat o mână de ajutor. Contra-cost, desigur. Relațiile sale de la Paris s-ar putea să-i fi fost de mare ajutor.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate