Companiile romanesti aduc randamente peste asteptari.
Iesirea de succes a fondului de investitii Advent din producatorul de medicamente Terapia si vanzarea acestuia din urma catre indienii de la Ranbaxy, in urma cu mai bine de un an, a atras toti ochii catre Romania: fondul de investitii si-a inmultit banii investiti initial de cel putin sase ori.
Tranzactia a incheiat o perioada foarte buna pentru industria autohtona de private equity (fonduri de investitii inchise - n.r.): valoarea afacerilor preluate prin aceste proiecte s-a dublat in ultimii patru ani, iar majoritatea plasamentelor au fost realizate de companii si fonduri de investitii regionale.
Private equity-ul ramane o zona in care se pot obtine randamente uriase, iar cele „mai proaspete” exituri din companii romanesti, realizate in acest an, confirma tendinta. Oresa Ventures a iesit recent din afacerea cu apa purificata La Fantana si a cedat participatia majoritara fondului regional Innova Capital.
Tranzactia a fost una speciala - de tip secondary (un fond de investitii vinde pachetul de actiuni unui alt fond, ceea ce inseamna ca afacerea derulata mai are inca potential de crestere - n.r.), mai rar intalnita in Romania. Oresa Ventures si-a inmultit de cel putin patru ori investitiile: afacerea a fost incheiata la o valoare estimata la 35 de milioane de dolari, de la o investitie initiala de 3 milioane de euro si investitii ulterioare de 8 milioane de euro in sase ani.
Afaceri cu potential
Lista afacerilor romanesti inca disponibile pentru fuziuni sau achizitii din partea unui fond de investitii este impresionanta. Jucatorii din IT Softwin si Gecad, recrutorii on-line Ejobs si Best Jobs, lantul de cafenele Turabo, retailerii Altex si Domo, producatorii din industria alimentara CrisTim si Covalact sau compania de curierat intern TCE Logistica sunt doar cateva dintre numele grele de pe lista scurta cu tinte clare de achizitie in acest an. Despre Ejobs s-a spus ca ar fi batut deja palma cu fondul de investitii american Tiger, insa fondatorul companiei, Liviu Dumitrascu, neaga speculatiile.
Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este estimata de Raiffeisen Investment pentru acest an, in lipsa unor tranzactii de rasunet, la peste 2,5 miliarde de euro, cu mult sub nivelul de 6 miliarde euro din 2006. Mai optimisti sunt specialistii de la UniCredit, care se asteapta sa intre in tara circa 5,6 miliarde de euro.
Maturitate
Un fond mizeaza pe SUV-uri La nivel mondial, fondurile de investitii au devenit principalul motor al fuziunilor si achizitiilor. Anul trecut a fost atins recordul absolut pe aceasta piata: aproape 3.700 miliarde de dolari au investit fondurile in diferite afaceri. Una dintre cele mai noi intrari ale unui fond de investitii este participarea la divizia americana a DaimlerChrysler.
Fondul de investitii Cerberus Capital Management a platit 5,5 miliarde de euro pentru „gaura neagra” a producatorului de automobile - scos la vanzare in luna februarie, dupa ce Chrysler a raportat pentru anul 2006 pierderi de aproape 1,5 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro), ca urmare a vanzarilor reduse de SUV-uri si camionete.