Editura Evenimentul si Capital

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR: „Nu se simte înviorarea în economia reală, în țară miroase prea puțin a ciment” | „Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu

Adrian Vasilescu
Autor: | | 23 Comentarii | 2919 Vizualizari

E mare neliniște pe piețele financiare internaționale, bursele scad, barilul de petrol se îngroapă în minime istorice și crește îngrijorarea privind o nouă criză economică mondială, similară celei din anul 2008. Adrian Vasilescu (BNR) admite că e posibil să ne confruntăm cu o situație similară celei de acum opt ani, dar îndeamnă la prudență și nu dă credit falșilor profeți care vestesc fără rezerve o apocalipsă financiară.

- Robert Turcescu: Zilele trecute, Royal Bank of Scotland și-a avertizat clienții că anul 2016 va fi „un an cataclismic”. Așa se vede și din perspectiva dumneavoastră?

- Adrian Vasilescu: Cred că RBS și-a asumat un risc major avertizându-și clienții „să se pregătească pentru un an de cataclism” și, ca măsură de prevedere, „să vândă absolut tot, cu excepția obligațiunilor de înaltă calitate”. Experții băncii văd lumea financiară în 2016 înghesuită „într-un hol foarte aglomerat”, atacat de lebede negre și, mai cu seamă, cu ieșiri de urgență foarte strâmte. Iar între lebedele negre nominalizează iluzia că dividendele (și, deci, acțiunile) ar fi în siguranță, deși nu sunt. Este, poate, cel mai dur avertisment legat de anul 2016, pe care mulți analiști îl văd pe marginea unei crize financiare puternice. Pre ziceri peste preziceri „vin să ne asigure” că „economia mondială va trăi periculos în 2016, an în care vor fi peticite crăpăturile şi va fi câştigat timp, înainte ca vechile probleme să iasă la suprafață”. Chiar și avertismentul – e drept că extrem de sever! – al Directorului FMI, doamna Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicației germane „Handelsblatt”, este interpretat în grabă drept o previziune a unei noi crize globale în 2016. Cred că, dacă analiștii ar fi citit cu mai mare grijă acest interviu, ar fi văzut două fraze ce merită o atenție specială.

- La ce fraze vă referiți?

- O prima frază e aceea în care ne este amintit faptul că, în decembrie 2015, America a trecut la dobânzi pozitive, de la dobânzi negative, ca un semn de normalizare, cum spune doamna Christine Lagarde, interpretarea nu poate să fie în niciun caz o trimitere spre o criză globală. Dimpotrivă. Iar legat de a doua frază, nici faptul că în China se întâmplă ce se întâmplă… cad bursele, se depreciază moneda, creșterea economică se comprimă spre… 7%, nu poate fi neapărat un semn de criză. De altfel, ne asigură doamna Christine Lagarde, și acolo se schimbă modelul economic. China adoptă un model economic nou, care este cu aplecare spre consum iar această schimbare determina tensiuni, fluctuații economice, dar nu crize. Nici doamna Lagarde nu este însă profet, nici alți analiști nu sunt profeți, așa că lucrurile trebuie să fie judecate cu mare prudență. Într- o vreme cu turbulențe, mai mari sau mai mici, trebuie să existe maximum de atenție si intervenții eficiente pentru a contracara eventualele tensiuni globale.

- N-avem cum să influențăm piețele financiare internaționale și nici ceea ce se întâmplă cu prețul barilului de petrol. Dar avem cum să ne punem la adăpost de o nouă criză economică?

- Plecând de la măsura luată de Statele Unite, în decembrie 2015, de a majora rata dobânzii, numeroși analiști șiau amintit un eveniment similar din 1994, când piața financiară a SUA, pe fondul majorării dobânzilor, a devenit dintr-o dată atractivă, capitalurile părăsind numeroase piețe, îndeosebi pe cea mexicană. Motiv ce a determinat, acum, o reacție de îngrijorare pe principalele piețe emergente din lume – Brazilia, Turcia, Africa de Sud și altele. Cu deosebire, acele economii care sunt puternic împrumutate în dolari. Nu văd însă un motiv special de îngrijorare pentru România. Avem însă nevoie de restructurarea economiei, de un proces cuprinzător de schimbări radicale. Numai restructurările de personal nu vor satisface nevoia de reforme. Soluția este o combinație optimă: restructurări în producție, plus noi investiții, lângă politici monetare, fiscale și salariale optime – care să asigure locuri de muncă pentru disponibilizați și creșteri calitative de producție.

- E posibil să se repete la un interval atât de scurt o criză similară celei din 2008?

- Da, e posibil. Am văzut asta în 1937, în SUA, la numai trei ani de la ieșirea din criza globală din perioada 1929-1934. A fost însă o replică sub magnitudinea seismului inițial. Iar efectul de contagiune a fost slab. Să nu uităm că, în România, economia își luase avânt iar în anul următor – 1938 – a fost atins vârful dezvoltării din perioada interbelică.

- Cum arată astăzi, văzută de la BNR, situația economică și financiară a României? Ce e bine și ce vă îngrijorează?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate