Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL MITĂ LA PARLAMENTUL EUROPEAN. Adrian Severin le povestește judecătorilor cum a picat în plasa jurnaliștilor de la „Sunday Times”

Adrian Severin
Autor: | | 3 Comentarii | 945 Vizualizari

Dosarul în care fostul europarlamentar Adrian Severin este acuzat de luare de mită și trafic de inluență se apropie de final. Magistrații de la Instanța Supremă judecă, în apel, termenul final.

În primă instanţă, Adrian Severin a fost condamnat la de trei ani de închisoare cu executare. El este acuzat că a luat bani de la ziariști sub acoperire de la „Sunday Times” pentru a depune mai multe amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. 

La termenul de astăzi, procurorul DNA şi avocatul lui Adrian Severin, Nicolae Trăistaru, au depus motovele de apel. Severin  face declarații.

Adrian Severin:  Menţin declaraţiile date anterior. Întreaga istorie a început cu un email de la o firmă   care   s-a  dovedit a fi fictivă. Mi se ofereau 100.000 de euro pe an pentru a   participa la un consiliu de  consultanţă cu 6 şedinţe anuale. Iniţial, nu am  răspuns la  ofertă, dar firma a revenit în toamnă. Nu se făcea vreo  referire la eventuale amendamente pe care ar fi trebuit să le depun sau să  le suațin în calitate de parlamentar.

Judecător: V - aţi  pus problema incompatibilităţii?

Adrian Severin:  Evident. Am considerat că nu există incompatibilitate, având în vedere că la nivelul Parlamentului European există această practică. Şeful Parlamentului Eruropean de atunci era membru într-un consiliu internaţional de consultant. Am spus că sunt de acord în principiu cu oferta, dar că aş doi o întâlnire cu reprezentantul firmei  pentru a clarifica detaliile. Întâlnirea a fost în decembrie 2010. Au venit două persoane, un bărbat şi o femeie, care s-au recomandat prin cărţi de vizită ca reprezentanţi ai firmei de lobby, de relaţii publice. Mi-au spus că au clienţi care vor să înţeleagă mecanismele  procesului legislativ din Parlamentul European şi procedura prin care clienţii ar putea să influențeze procesul legislativ pentru propriile interese.

În privinţa atrib mele prima cât viza participarea la şedinţe o dată la două luni în cadrul consiliul consultantileo unde trebuia să răspundem unor probleme legate de raţiunea unui proces legoslativ într-un caz concret şi cum  p o a te  firma să îşi atingă interesele. Tot în cadrul şedinţelor trwbuia să abordăm pro leme de principiu   ale legislaţiei europene. S-a disc şi despre poaibiliyatea de a fi consultat individual. Ulterior pt aceste servicii suplimentare am spus c a    acestea trebuie să fi tot de consultanţă. Am spua daţi-mi un contract că să văd despre ce e vorba.

Adrian Severin a fost trimis în judecată în septembrie 2013, fiind acuzat că, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigație sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care aceștia pretindeau că o susțin, pe de altă parte.

"La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă", susțin procurorii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate