Editura Evenimentul si Capital

Adrian Năstase: „Trăim o republică a proceselor” | Serial EVZ - ,,Foști prim-miniștri"

Adrian Nastase este doctor în drept, fost membru PSD, fost premier, fost președinte al Camerei Deputaților, fost ministru de Externe și candidat la președinția României
Autor: | | 32 Comentarii | 1510 Vizualizari

A fost primul premier postdecembrist condamnat la închisoare. Adrian Năstase a avut însă un mandat cu reușite: România a intrat în NATO și au fost ridicate vizele pentru cetățenii care călătoresc în străinătate. Corupția a fost însă la un pas să provoace blocarea procesului de aderare la UE

Este primăvara anului 2003 și se impune o inspecție în sere. Zis și făcut. „El însuși”, cu jurnaliștii după el, admiră plantele la Popești-Leordeni. Un bondar le dă târcoale.

“Ai grijă să nu-ți intre în pantaloni, că ăsta fecundează tot timpul anului”, îl avertizează, ironic, Adrian Năstase pe un jurnalist. O primăvară în care premierul a avut replici ce au intrat în istorie.

În Parlament se dezbate moțiunea de cenzură „Mafia sufocă România”. În fața plenului reunit al celor două Camere, Adrian Năstase are cuvântul. „Cineva a sugerat să vină să-mi numere găinile. Eu i-am sugerat să vină sămi numere ouăle”, a fost replica stupefiantă a premierului. Adrian Năstase mai are un răspuns pentru inițiatorii moțiunii de cenzură referitoare la corupția din România: “Poate că în România se fură biciclete!”. De altfel, bicicleta era un vehicul preferat de Adrian Năstase. Când era președinte al Camerei Deputaților a primit cadou de ziua lui și a inaugurat-o pe holul Parlamentului!.

„Cu corupția în gură”

Tot în 2003, se discuta și intern și extern despre corupția guvernării PSD. Enervat, într- o zi, Adrian Năstase pune piciorul în prag: „Ne tot plimbăm cu corupția în gură, o scoatem afară (din țară -n.r.), o întoarcem înăuntru, corupția vreau să spun”. Și nu s-a oprit aici.„Dacă e o problemă, spuneți, măi băieți, care e ăla corupt, pe care să-l împușcăm pe stadioane”, a glumit fostul premier.

„Pregătirile de război sunt ca o erecție” sau „judecătorii nu sunt ființe de pe alte planete”, sunt alte două citate celebre din Adrian Năstase. La sfârșitul lunii aprilie 2003, întrebat despre rezultatele sondajului IMAS referitor la opțiunile sale electorale, Adrian Năstase i-a ironizat pe ziariști: “Pot să vă răspund în limba franceză: <>”.

„Asta i se poate reproșa: o anumită aroganță!”

Adrian Năstase a fost desemnat prim-ministru de Ion Iliescu. Dacă până în 2000, conflictele dintre cei doi apăreau în presă doar pe canale neoficiale, după acest an, Năstase și Iliescu s-au contrat prin declarații pe față, disensiunile dintre ei atingand apogeul în 2002 și 2003. Adrian Năstase s-a ales cu o nouă poreclă:„Arogantul”. „Asta i se poate reproșa: o anumita aroganță!”, a spus Iliescu, în 2002, la o întâlnire cu reprezentanții presei străine acreditați la București. Tot în 2002, Iliescu a apreciat că premierul „manifestă semne de oboseală, poate prea devreme”, dar că este normal, deoarece șeful Executivului este un om „tracasat”, se confruntă cu multe probleme. „Vreau să vă spun că medicul meu nu este Iliescu, ci Sorin Oprescu și să vă asigur că, în măsura în care am nevoie de vitamine, voi ști de unde să le iau”, a venit replica lui Nastase.

Mandatul de prim-ministru

Adrian Năstase a fost premierul României în perioada 28 decembrie 2000 - 28 decembrie 2004. În perioada Guvernului Năstase, România a reușit să intre în NATO. Guvernul său a finalizat negocierile de aderare la UE și a emis pachetele de legi pentru îndeplinirea reformelor legislative și sociale solicitate de aderarea la UE, prevăzute să aibă loc în 2007 sau 2008. De asemenea,a negociat cu succes ridicarea vizelor pentru cetățenii români care călătoreau în Spațiul Schengen. Cabinetul Năstase a stat bine și la capitolul creștere economică, cea mai mare de la Revoluție până la acea dată. Însă au existat și probleme legate de unele acuzații de corupție la nivel înalt, care au atras și criticile Bruxelles-ului.

„Eram pe peluză, la Casa Albă...”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X