Editura Evenimentul si Capital

Adrian Curaj: Consiliul de Etică NU se mai ocupă de PLAGIATE. Ministerul Educaţiei AMÂNĂ dreptul Universităţilor de a emite şi retrage titlul de doctor

Adrian Curaj, ministrul Educaţiei
Autor: | | 18 Comentarii | 1048 Vizualizari

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat miercuri că Executivul a adoptat un pachet legislativ pentru clarificarea cadrului normativ privind doctoratele.

"Am ales în urma discuţiilor din Guvern să amânăm pentru moment acordarea dreptului pentru universităţi de a emite şi de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale", a anunţat ministrul, la Palatul Victoria. 

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare se va ocupa în continuare de problema plagiatelor, iar o eventuală decizie de retragere a unui titlu de doctorat va fi obligatorie pentru Ministrul Educației, a declarat Adrian Curaj. Astfel, decizia de acordare a acestui drept universităților a fost amânată. Ministrul a susținut că a primit mai multe sugestii și că a avut discuții cu premierul Dacian Cioloș și cu Ministrul Justiției. Varianta la care s-a ajuns miercuri, consideră Adrian Curaj, ”răspunde nevoilor pe termen scurt pentru analiza și eventuala retragere a titlurilor de doctorat”. Acesta a mai precizat că dacă ar fi existat claritate legislativă, la problemele apărute în ultimii patru ani s-ar fi găsit ușor soluții. Ministrul Educației a declarat că a decis să amâne acordarea către universități a dreptului de a retrage titlurile de doctorat până după evaluarea internațională a acestora. ”Ministerul va continua să acorde titlurile de doctorat, ceea ce nu e bine, și universitățile vor contina să nu fie responsabilizate”, a mai afirmat Curaj. O altă problemă l-a care s-a referit ministrul este aceea că nu s-a reușit punerea părții esențiale în lege și detaliilor în legea secundară, astfel încât forma finală este greu de citit. Caracterul public al tezelor de doctorat nu a fost anulat, ci chiar a fost întărit, a mai precizat acesta. CNATDCU este structura care va decide, în urma unei analize, dacă o teză de doctorat a fost sau nu plagiată. Procedura este următoarea: se primește solicitarea la CNATDCU. Acesta are 45 de zile la dispoziție să analizeze respectiva teză de doctorat inclusiv cu experți externi. Instituția care a acordat titlul trebuie să exprime în scris, în termen de 30 de zile, decizia că acesta trebuie retras. Nu va exista nicio problemă dacă instituția în cauză nu va trimite acel document.  CNATDCU anunță decizia luată în maxim 45 de zile, iar cel în cauză are zece zile la dispoziție să o conteste . Contestația va putea fi analizată în alte zece zile, urmând apoi a fi dată decizia finală. Ministrul Educație a precizat că decizia CNATDCU este obligatorie, deci Ministrul va fi nevoit să retragă titlul de doctor dacă așa a fost stabilit. Oricine va putea să trimită CNATDCU o solicitare de retragere a titlului de doctorat al unei persoane pe motiv că ar fi plagiată.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate