Editura Evenimentul si Capital

ADR Vest respinge proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor din motive ridicole

Castelul Corvinilor
Autor: | | 0 Comentarii | 415 Vizualizari

Ministerul Dezvoltării se plânge de lipsa proiectelor bune pentru a atrage bani, însă chiar instituţia amintită elaborează ghiduri proaste şi schimbă regulile în timpul jocului, oferindu-le astfel agenţiilor de dezvoltare regională pretexte să respingă proiecte importante depuse de primării. Cam aşa se rezumă şi „povestea” respingerii proiectului pentru Castelul Corvinilor, monument vizitat, anul trecut de 300.000 de turişti şi prezentat ca unul dintre brandurile României în videoclipurile de promovare turistică a ţării difuzate pe canale TV internaţionale.

Zilele trecute, ADR Vest a transmis Primăriei Hunedoara o scrisoare de respingere a cererii de finanţare pentru proiectul în valoare de 5 milioane de euro care viza, în special, restaurarea şi reabilitarea mai multor părţi din Castelul Corvinilor. Primul motiv – lipsa unui tabel cu „partenerii implicaţi” în proiect. Singurul „partener” este Primăria Hunedoarei aşa că nu s-a impus completarea tabelului. Totuşi, acest „neajuns” apare ca motiv de respingere. Apoi, pe lunga listă figurează, de mai multe ori, faptul că o serie de declaraţii (de eligibilitate, de angajament, de TVA) nu respectă modelul aprobat printr-un ordin de ministru din 17 iunie 2016, ci sunt întocmite conform ghidului aprobat de acelaşi Minister al Dezvoltării în martie, anul acesta. Problema este că acel ordin de ministru nu era publicat în Monitorul Oficial la data evaluării proiectului, în consecinţă, nu avea nicio valoare juridică. ADR Vest consideră drept o greşeală şi faptul că suprafaţa castelului menţionată în documentele întocmite de solicitant este de 2.720 de metri pătraţi, în timp ce suprafaţa din extrasul CF este de 3.200 de metri pătraţi. „Lucrările propuse în proiect se referă la edificiul în sine, nu şi la curtea interioară, de exemplu. De aici apare diferenţa. Dar, acest aspect, ar fi putut fi lămurit dacă ADR Vest ar fi binevoit să ceară lămuriri, lucru pe care nu l-a făcut”, spune avocatul Alina Stoica, reprezentantul firmei de consultanţă angajată de Primăria Hunedoarei pentru întocmirea proiectului.

Se cere „Conform cu originalul” pe act original

Unele „neconformităţi” reclamate de ADR Vest frizează ridicolul. De exemplu, pe mai multe documente i se reproşează beneficiarului că nu a aplicat ştampila „conform cu originalul”. Beneficiarul a trimis însă respectivele documente în original, considerând ilogic să mai aplice pe ele ştampila „conform cu originalul”. Un alt „reproş” al ADR Vest pentru proiectul ce vizează Castelul Corvinilor este faptul că adresa actuală a acestuia este „Strada Castelului”, în timp ce pe Lista Monumentelor Istorice întocmită cu decenii în urmă de Ministerul Culturii figura „strada Curtea Castelului”. Excesul de zel al ADR Vest a mers până în punctul în care, printre motivele de respingere, figurează şi lipsa literei „m” (de la „monument”) din codul de monument istoric al Castelului Corvinilor, deşi acest cod era trecut în formula completă, de două ori, în acelaşi document. Printre motivele de respingere se regăseşte şi faptul că Primăria a considerat că ar fi bine să întocmească un proiect DALI în perioada 2014 – 2015, pentru a fi pregătită pentru momentul deschiderii finanţărilor, însă certificatul de urbanism la emis ulterior finalizării proiectului amintit.

Consultantul: „S-a schimbat macazul sub tren, când trecea trenul”

Avocatul Alina Stoica, reprezentant al Duopart Consulting Ploieşti, firma aleasă de Primăria Hunedoarei pentru consultanţă în întocmirea proiectului, spune că societatea se confruntă pentru prima dată cu o asemenea situaţie, deşi activează cu succes în domeniu încă din 2008. „Cum ar spune un domn arhitect cu care lucrăm noi, «S-a schimbat macazul sub tren, când trecea trenul». Este evident acest lucru mai ales în ce priveşte documente întocmite pe formularele considerate neconforme. Acel ordin de ministru nu era publicat în Monitorul Oficial la data depunerii proiectului. Din acest motiv le-am lăsat pe cele întocmite după formularele din martie. Oricum, diferenţa dintre ele era insignifiantă. Nu-mi vine însă să cred că domnii de la ADR Vest nu şi-au dat seama că acest castel are o curte interioară, pentru care nu sunt prevăzute lucrări, iar de aici apare diferenţa de suprafaţă dintre CF şi celelalte documente prezentate de noi. O să formulăm un punct de vedere în care o să arătăm şi o să argumentăm legal, punct cu punct, faptul că fiecare neconformitate reclamată de ADR Vest este, de fapt, neîntemeiată. Pe mai departe, rămâne să vedem dacă mergem cu proiectul în reevaluare, dacă depunem contestaţie, sau redepunem proiectul. Există, până la urmă, şi posibilitatea chemării ADR Vest în instanţă. Noi am lucrat şi lucrăm cu drag la acest proiect, am făcut şi facem tot posibilul să ne conformăm cerinţelor”, adaugă Alina Stoica.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate