Adormirea Maicii Domnului. Ce NU ai voie să faci în această SFÂNTĂ ZI

Adormirea Maicii Domnului. Ce NU ai voie să faci în această SFÂNTĂ ZI

Praznicul Adormirii Maicii Domnului, unul din cele 12 praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sau Sfânta Mărie este sărbătorită pe 15 august de toți românii.

Sfânta Maria este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului. În această zi sărbătorim moartea și îngroparea Maicii Domnului și mutarea ei la cer. Iată ce NU ai voie să faci în acestă zi sfântă, cu o semnificație aparte la noi în țară.

  • Nu se spală rufe!  Se spune că cine spală haine va avea parte numai de ghinioane toată viaţa.
  • Nu ai voie să te tunzi! Se spune că atât bărbaţii, cât şi femeile nu au voie să se tundă. Cei care o vor face şi aruncă părul la gunoi riscă să chelească.
  • Nu este bine să stai cu uşa închisă de Sfânta Maria. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creştinilor pentru a împărţi harul sau divin.
  • Nu e bine să te scalzi. Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi "lovit" de soarta.

Stropul de istorie 

Despre Maica Domnului arhimandritul Ilie Cleopa spune că Biserica Ortodoxă o cinstește mai mult decât pe toți sfinții și îngerii, dar totuși nu i se aduce slujire ca lui Dumnezeu. Cinstirea care i se dă se numește preacinstire (supravenerare), și această preacinstire i se cuvine pentru ca ea este Maica lui Dumnezeu, nu numai o "prietenă" a Lui, asemenea celorlalți sfinți. De aceea se spune în cântarea bisericească (axionul): "Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai puternică rugăciune vindecătoare! Spune-o de Sfânta Maria şi te va scăpa de orice boală

Ea este mai presus decât sfinții și îngerii, deoarece și îngerii și oamenii i se închină. Astfel, i s-a închinat ei Arhanghelul Gavriil, la Buna Vestire (Luca 1, 28-29), și în același fel i s-a închinat și Sfânta Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul (Luca 1, 40-43). Însăși Sfânta Fecioară spune, prin înțelegere Dumnezeiască, că pe ea o vor ferici toate neamurile: "Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile, că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic..." (Luca 1, 48-49), adică cinstirea ei este voită de Dumnezeu. (vol. "Călăuză în credința ortodoxă")

Mutarea Maicii Domnului din această lume, adormirea sa, căci nu despre o moarte ci despre o adormire vorbesc părinții Bisericii, adică fără durerile morții, s-a întâmplat după mai mulți ani de la evenimentul Înălțării Domnului, care a avut loc pe Muntele Măslinilor.

Cine este SFÂNTUL care tocmai intrat în calendarul ORTODOX român

În acest loc mergea Maria, mama Sa, mai târziu să se roage, ca să iasă din trup și să se ducă la Dumnezeu, pentru că avea necontenita dumnezeiască dorință, ca să vadă fața Fiului său.

În timp ce era pe Muntele Măslinilor, într-una din zile a fost și înștiințată de către Sfântul Arhanghel Gavriil de plecarea sa la cer. În următoarele trei zile după vestirea Sfântului Arhanghel și până la ceasul morții, Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Evanghelistul, căruia îi fusese încredințată de Hristos când se afla pe cruce, cu toate sfintele femei care erau împrejurul ei s-a pregătit pentru acest eveniment.

Dorea însă să fie de față la trecerea sa din lume și Sfinții Apostoli, care se aflau departe de Ierusalim, răspândiți între neamuri pentru a face cunoscut mulțimilor întruparea Lui Dumnezeu. Tradiția Bisericii arată că această dorință a Maicii Domnului i-a fost îndeplinită, prin putere dumnezeiască Sfinții Apostoli au fost aduși la Ierusalim și au fost prezenți la înmormântarea Născătoarei de Dumnezeu.

HOROSCOP Zamolxis, primul astrolog de pe aceste meleaguri. Am sufletul trist, suntem mai puțini │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

În ziua a cincisprezecea a lunii august, venind acel ceas care era ales pentru mutarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și-a dat sufletul în mâinile Fiului său, grăind cu bucurie: "Gata este inima mea, Dumnezeule, gata este inima mea". Și iarăși a zis cuvântul ei cel vechi, pe care l-a rostit atunci când a primit vestea nașterii Domnului: "Fie mie acum după cuvântul tău" (Viețile Sfinților), scrie Agerpres.