Editura Evenimentul si Capital

Executat public după tragedia de la Colectiv, adjunctul ISU București a câștigat procesul cu instituția și va primi toate drepturile

Orlando Schiopu
Autor: | | 7 Comentarii | 3162 Vizualizari

Curtea de Apel București a decis, marți, ca adjunctului ISU București, locotenent - colonelul Orlando Șchiopu, suspendat după tragedia de la Colectiv, să i se plătească cheltuielile de judecată, plus salariile care i se cuveneau după ce a fost suspendat din funcție.

Şefii ISU Bucureşti-Ilfov - inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Schiopu şi adjunctul Giani Aldoiu - au fost suspendaţi din funcţii la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, la recomandarea premierului Dacian Cioloș.

Măsura a fost luată după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora instituţia a primit o adresă de la organizatorul de evenimente Emagic, la sfârşitul lunii septembrie, prin care era informată că în local urma să aibă loc un festival de muzică cu 2.000 de participanţi şi i se cerea un punct de vedere. După incendiul din 30 octombrie, secretarul de stat Raed Arafat declara că la ISU Bucureşti nu figura niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activităţii care se desfăşura acolo sau pentru un punct de vedere. În urma aparţiei informaţiilor privind adresa Emagic, a fost făcut un control de urgenţă la ISU Bucureşti, dovedindu-se că instituţia primise adresa şi dăduse şi un răspuns.

Repus în funcție și despăgubit

Ulterior, Orlando Şchiopu a deschis două acţiuni civile împotriva Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prin care a cerut suspedarea actului prin care şi-a pierdut poziţia în cadrul instituţiei și să primească drepturile de care beneficia din funcția pe care o deținea. În iunie, instanța a anulat ordinul de suspendare, astfel că Șchiopu a fost repus în funcție

Marți, 20 decembrie, instanța de fond a decis că ISU trebuie să-i redea lui Șchiopu și toate drepturile: "Respinge excepţia inadmisibilităţii, invocată de pârât, ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Inspectorului General nr. 3602/IG/25.11.2015. Obligă pârâtul la reîncadrarea reclamantului în funcţia de prim-adjunct al inspectorului şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Dealul Spirii” Bucureşti şi la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data punerii la dispoziţie şi până la data reîncadrării efective în funcţie. Obligă pârâtul la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2.500 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20.12.2016”.

”Am fost în noaptea aceea la Colectiv”

La o lună de la incendiul din Colectiv, locotenent-colonelul Orlando Şchiopu a dat un interviu pentru mediafax.ro, în care a povestit ce s-a întâmplat în seara de 30 octombrie 2015.

El a precizat, atunci, că este responsabil de partea operativă în ISU Bucureşti, iar în urma scandalului privind adresa Emagic şi lipsa verificărilor făcute de instituţie el şi colegii săi din conducere s-au pus la dispoziţie, fără să li se ceară de la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pentru că au considerat că "aşa este deontologic şi onorabil pentru nişte ofţeri".

Reporter: La comanda ISU dumneavostră vă ocupaţi de partea operativă. Ce înseamnă exact partea operativă, ce făceaţi dumneavoastră, domnule Şchiopu?

Orlando Şchiopu: Partea operativă înseamnă alertare, înseamnă deplasare, înseamnă ajungere în timp util, luarea deciziilor şi salvarea vieţilor, înseamnă echiparea efectivelor, dispozitivelor situaţiilor de urgenţă. Eu, în toată activitatea mea, m-am ocupat doar de partea operativă. Nu mi-am dat cu părerea nici pe partea de prevenire, nici pe partea de logistică, nici pe partea de resurse umane, nici pe juridic, că nu a fost treaba mea.

Reporter: Dumneavoastră, în calitate de prim-adjunct, câte misiuni aţi condus în ultimele şase luni?

Orlando Şchiopu: Am condus toate misiunile importante la nivelul Capitalei, nu am ratat aprope niciuna şi au fost destule.

Reporter: Aţi fost la Colectiv?

Orlando Şchiopu: Am fost în noaptea aceea la Colectiv.

Reporter: Cum a decurs misiunea din 30 octombrie?

Orlando Şchiopu: În noaptea de 30 octombrie eram acasă, eram după o zi în care făcusem exerciţii pentru intervenţii la metroul Capitalei. Începând cu ora 01.00, am făcut un exerciţiu complex, de antrenament, la metroul Capitalei şi am petrecut toată noaptea în galeriile metroului Pipera. Am făcut până la 3.00 - 3.30 antrenamente pentru eventuale intervenţii la metroul Capitalei. Seara zilei de 30 octombrie, vă daţi seama după o noapte istovitoare şi o zi la fel, m-a prins dormind, la ora aia efectiv dormeam. Am fost anunţat despre eveniment, am chemat maşina de serviciu şi m-am dus la faţa locului intervenţiei.

Reporter: Ce aţi găsit acolo?

Pagina 1 din 2
Tag-uri: ColectivStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X