ADIO, KOVESI? ŞEFA DNA, aproape un FINAL DEZASTRUOS pentru ea. Apărarea ei A FOST ANULATĂ. Breaking news în Justiţie!

ADIO, KOVESI? ŞEFA DNA, aproape un FINAL DEZASTRUOS pentru ea. Apărarea ei A FOST ANULATĂ. Breaking news în Justiţie!

Inspecția Judiciară (IJ) a respins apărarea Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, în cazul ordonării dosarelor „cu miniștri”, afirmând că alterarea înregistrărilor din ședința DNA, invocată de procuror, nu este susținută de probe și „va fi înlăturată”. Kovesi și adjunctul ei, Marius Iacob, au fost trimiși în judecată pentru grave abateri disciplinare, ca urmarea a apariției în presă a înregistrărilor de la ședința de lucru cu Secția a II-a a DNA din 30 martie 2017.

Apar problemele la orizont pentru Laura Codruța Kovesi? Jurnaliștii de la Lumea Justiției au prezentat acțiunea disciplinară în care sunt implicați șefa DNA și adjunctul ei, în fața căreia Kovesi s-a apărat spunând că „s-a făcut un raport de constatare, o expertiză criminalistică în care s-a stabilit că înregistrarea nu este originală, că înregistrarea a suferit editări”. Totuși, IJ nu a găsit dovezi suficiente pentru această modificare și a respins apărarea procurorului-șef al DNA.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de toate reamintim că înregistrările la care se face referire au apărut în presă la 18.06.2017 și conțineau referiri la „instrumentarea unor dosare „cu miniștri”, de impact mediatic”, conținând și „exprimări neadecvate la adresa Curții Constituționale”, se arată în dispozitivul acțiunii disciplinare, publicat de Luju.ro.

 

În fața apărării înaintate de Kovesi, care avea ca obiect alterarea înregistrărilor, în acțiunea disciplinară exercitată în dosarul 4759/IJ/912/DIP/217 la data de 9 ianuarie 2018 se arată următoarele:

 

„...din analiza întregului material probator, rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă, că în cadrul ședinței de lucru din data de 30.03.2017, procurorul șef al DNA a făcut afirmații de natură a aduce atingere onoarei sau probității profesionale și prestigiului justiției. Împrejurarea că o parte din procurorii audiați nu își mai amintesc aceste afirmații sau că apreciază că ele nu au avut un caracter ofensator nu înlătura nici certitudinea acestor afirmații, nici faptul că, în mod vădit, ele au fost intenționate că atare de autoarea lor, fie că această nu a avut reprezentarea caracterului lor, fie că acestea constituiau un limbaj uzual, astfel încât nu a mai apărut vreun sentiment de autocenzură.

 

Cât privește alterarea conținutului lor, invocată în apărare de persoana cercetată, aceasta nu a fost confirmată în maniera juxtapunerii sau colării de către constatarea tehnico-științifică sau de expertiză criminalistică, motiv pentru care apărarea va fi înlăturată că nesusținută de probe”.

 

Astfel, Inspecția Judiciară a dispus „ admiterea în parte a sesizărilor din oficiu, a ministrului Justiției și a petenților (...) prin executarea acțiunii disciplinare” față de Laura Codruța Kovesi și Marius Constantin Iacob.

Conform documentului publicat de Luju, procurorul-șef al DNA a „adus o atingere vădită onoarei și probității profesionale a procurorilor din cadrul DNA și prestigiului instituției în sine, cu consecința afectării credibilității actelor îndeplinite de procurori în procedurile judiciare pendinte”. Kovesi  „a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor din cadrul Secției cuvinte și expresii cu un conținut vădit denigrator, insultător și defăimător”, iar prin această încălcare se realizează „lezarea gravă a onoarei, reputației profesionale și imaginii procurorilor”, conform documentului citat de aceeași sursă. Șefa DNA „a încălcat cu știință dispozițiile art. 7, lit. b) din Regulamentul de ordine interioară a DNA”, iar prin aceasta „s-a adus atingere principiilor legalității, imparțialității și regulilor fundamentale” din Constituția României și Codul de procedură penală, conform documentului.   

Cu privire la Iacob, dispoziția spune că acesta  „se afla în mod vădit în situația de incompatbilitate” în calitate de procuror de caz în  dosarul nr. 246/P/2017.