Editura Evenimentul si Capital

Adevărul dureros al Scandalului ANAF versus Antene: României îi lipsesc bărbații politici! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 5 Comentarii | 3586 Vizualizari

Luni, 22 februarie 2016. Antena 3 mi-a consacrat o întreagă emisiune de linșaj mediatic. Nici conținutul și nici stilul n-au fost o noutate în privința mea. Ca toți cei declarați dușmani ai poporului de către Dan Voiculescu, au lansat acuzații fără acoperire, Mihai Gâdea a făcut tradiționalele spume la gură întrerupte de umeziri telenovelistice ale ochilor, s-au amestecat date și s-au alcătuit montaje cu tendință.

Cum nu e prima emisiune dedicată persoanei mele, ea s-a mărginit la reluarea unor chestiuni din alte momente de linșaj mediatic.

Afacerea cu bani luați de la Trust a mai fost pusă pe tapet, nu numai cu aceleași cartoane, dar chiar și cu aceleași emoții teatrale, gen, ieri lua bani de la noi, acum ne înjură.

Am reamintit emisiunea de luni seara pentru a atrage atenția asupra unui amănunt care a scăpat mai tuturor confraților:

Linșarea mea mediatică s-a făcut de Antena 3 din studiorile din Băneasa.

Deși era luni, 22 februarie 2016, cînd potrivit scheunatului de vreo săptămînă a găștii lui Dan Voiculescu, cei de la Antena 3 ar fi trebuit să fie aruncați în stradă, iar potrivit lui Klaus Iohannis, libertatea presei ar fi fost violată în grup, Trustul lui Dan Voiculescu era bine mersi în clădirea din Băneasa. Și nu numai că nu fusese evacuat, dar mai mult făcea ceea ce știe să facă :

Se linșeze mediatic un dușman al lui Dan Voiculescu.

Între timp au apărut amănunte cruciale pentru a judeca conflictul ANAF versus Antene.

Pe 15 februarie 2015, ANAF n-a descins la sediul din Băneasa pentru a-i scoate afară din clădire, nici măcar pentru a le pune în vedere că peste cinci zile vor reveni și-i vor evacua forțat, ci pentru a înmîna celor 50 de firme care își au sediul social în clădirea din Băneasa o notificare privind evacuarea spațiului de bună voie. Notificarea s-a făcut în virtutea sentinței judecătorești definitive care declara imobilul ca fiind obținut prin infracțiune de corupție și prin urmare supus vînzării prin licitație după ce a fost liber de sarcini.

Înmînarea notificării e o procedură banală, care nu înseamnă nimic din punct de vedere practic. Dacă evacuarea voluntară e refuzată, după cinci zile, ANAF trebuie să se adreseze unei instanțe judecătorești, care trebuie să decidă executarea silită. Sîntem în România lui Klaus Iohannis. După ce președintele s-a angajat în direct la cei de la Trustul lui Dan Voiculescu că lucrurile se vor aranja în favoarea lor, a vorbit el cu cine trebuie, e greu de presupus că sentința judecătorească va fi îndeplinită în acest mileniu. Justiția română știe să amîne o sentință decenii, ba chiar și secole.

Așadar, libertatea presei n-a fost pusă o clipă în pericol prin evacuarea celor din Trust dintr-o clădire, din simplul motiv că o clipă nu s-a pus problema evacuării imediate. Cei din Trustul Intact au făcut mare caz de o așa-zisă acțiune în forță a ANAF. Fără a asculta și punctul de vedere al ANAF, Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu  Dragnea și alți politruci s-au însușit doar poziția unuia dintre cele două părți, implicîndu-se decisiv în manipularea opiniei publice. Prezența a 4 mașini executorii se explica prin numărul de notificări, care trebuiau date: 50.

Legitimarea persoanelor se explica prin procedura legală care cere ca martorii la înmînarea notificării să se legitimeze. Martorii au fost chiar de acord.

Rămîne totuși o enigmă de ce n-a comunicat public ANAF aceste lucruri chiar din primele zile ale scandalului.

Dar chiar dacă ar fi fost obligați să plece din sediu, așa cum au arătat toți jurnaliștii care nu fac parte din Rețeaua Dan Voiculescu, părăsirea unui sediu de către un Trust nu înseamnă punerea la îndoială a libertății presei.

Așadar, se confirmă tot ceea ce am scris chiar din debutul Scandalului.

După un an în care fostul ministru al Finanțelor, acest băiatul mamei numit Teodorovici, a amînat punerea în aplicare a unei sentințe judecătorești, ANAF a procedat la emiterea ordinului de evacuare. Reacția celor de la Antena 3 a fost prezibilă:

Victimizarea.

Prin asta de rezolvau mai multe probleme:

1. Dan Voiculescu rămînea cu banii în buzunar, cei pe care ar fi trebuit să-i scoată în ipostaza de patron a cărui firmă are probleme cu clădirea în care-și desfășoară firma activitatea.

2. Postul își asigura publicitate pe gratis, după un străbun șiretlic știut de toți cei din presă.

3. Postul, în scădere de prestigiu, deoarece a evitat să-l critice pe Klaus Iohannis, dușmanul telespectatorilor săi fideli, avea șansa să se prezinte în postura de lovit pentru independența sa.

Nimeni n-a putut dovedi pînă acum, nici măcar apărătorii postului, că acțiunea ANAF a fost ilegală. Toată trăncăneala a folosit la nesfîrșit fabulația cu libertatea de expresie. Din acest punct de vedere e mai mult decît semnificativ că nici Liviu Dragnea, nici Klaus Iohannis, nici Călin Popoescu Tăriceanu n-au ținut cont de opinia tuturor ziariștilor independenți, a celor care nu sînt stipendiați de Dan Voiculescu, și anume că operațiunea ANAF nu pune la îndoială libertatea presei. Arestarea lui Adrian Sârbu a destabilizat unul dintre cele mai bune trusturi de presă de la noi. A zis cineva, inclusiv cineva de la Antene că e un atac la libertatea presei? Admițînd că acțiunea era ilegală sau în forță, Trustul lui Dan Voiculescu avea la dispoziție Justiția, cea la care apelează toți ceilalți români cînd se cred victimele unui abuz din partea Statului. De ce n-a făcut-o e de la sine înțeles. N-ar fi avut efectele publicitare ale victimizării.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
13:29 Iohannis, SEMNAL de la Bruxelles? CONTROVERSE pe TEMA REVOCĂRII lui Kovesi. „E o chestiune de oportunitate politică. Preşedintele decide dacă...” 13:10 Iohannis, PRIMA REACȚIE despre REVOCAREA lui Kovesi. Președintele, ATAC DUR la Toader. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul...” 11:42 DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE după anunțul lui Toader! Președintele Iohannis NU POATE REFUZA revocarea șefei DNA. Cum se vor arunca ZARURILE pentru Kovesi? 10:48 Parchetul General așteaptă publicarea raportului lui Toader. Ce spune Lazăr despre REVOCAREA șefei DNA 10:30 Kovesi, PRIMA REACȚIE după ANUNȚUL REVOCĂRII făcut de Toader. Ce a declarat șefa DNA. Este ALERTĂ în JUSTIȚIE! 09:52 URMĂTORUL PAS DUPĂ REVOCAREA Laurei Kovesi. Rolul istoric pe care îl are Klaus Iohannis. News alert! 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 09:26 REVOCAREA șefei DNA: „O furtună într-un pahar cu apă”. ATAC DUR la Tudorel Toader 09:13 ANUNȚUL care zguduie JUSTIȚIA. CSM, REACȚIE după ce Toader a cerut REVOCAREA lui Kovesi. Ce se va întâmpla cu șefa DNA 09:05 REACȚIE la CALD în CSM după PROPUNERA de REVOCARE a Laurei Kovesi : „Ar fi multe de spus” 08:42 Monica Macovei, REACȚIE ACIDĂ la decizia lui Toader: „A încălcat separaţia puterilor în stat. Cererea de revocare a şefei DNA e ilegitimă” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 22:15 Lider-cheie din ALDE, comparație DEVASTATOARE între PRESTAȚIA lui TOADER și cea a lui IOHANNIS 21:24 Cererea de revocare a Laurei Kovesi! URMĂTOAREA MUTARE, la Klaus Iohannis. Românii sunt chemaţi în stradă. NEWS ALERT! 21:16 PNL a IEȘIT la ATAC după PROPUNEREA de REVOCARE a Laurei Kovesi: „TOADER a ALES să fie de PARTEA INFRACTORILOR” 21:01 Badea A REACŢIONAT AGRESIV după cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi: „JAVRELE SECURISTE au bruiat” 20:42 AUGUSTIN LAZĂR nu dă ÎNAPOI. REACȚIE CLARĂ în favoarea lui KOVESI: „NU EXISTĂ niciun MOTIV legal” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate” 19:44 PREVIZIUNILE lui Dan Andronic dinaintea CUTREMURULUI din JUSTIȚIE. Cererea de revocare a Laurei Kovesi. NEWS ALERT 17:08 Toader a cerut procedura de REVOCARE a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi! BREAKING NEWS

Articole salvate