Adevărul despre zahărul pe care îl savurezi în fiecare zi
- Angelo Tăutu
- 13 iulie 2015, 01:15
În condițiile în care pare că obezitatea a scăpat de sub control la nivel global, specialiștii în probleme de sănătate se străduiesc să avertizeze tot mai des în privința zahărului strecurat în alimente.
Introducem zilnic în organism, fără măcar să avem habar, mult mai mult zahăr decât este recomandat.
Potrivit studiilor americane, dacă despre anumite produse, gen băuturi acidulate sau înghețată, știm prea bine că au în componență o cantitate însemnată de zahăr, despre altele nici măcăr nu bănuim cât de mare este concentrația de „praf” dulce pe care o conțin. Dacă ar fi să judecăm în cubulețe de zahăr, am fi poate surprinși să aflăm că o cutie de 500 de grame de sos bolognese conține peste șase cuburi, cam tot atâtea cât un baton de ciocolată Mars iar cantitatea de zahăr pe conține o cutie de Coca-Cola – 35 grame/șapte cuburi – o regăsim în iaurturile dulci, supe, semipreparate, apa cu arme și chiar în pâine.
O porție de musli poate conține 2,5 cuburi iar un fruct de mango chiar nouă cuburi. Zahărul din lapte, legume și fructe, chiar și uscate, nu este chiar atât de dăunător.
Astfel, în condițiile în care nu ar trebui să introducă în organism mai mult de 25 de grame, America Centrală și de Nord consumă 95 de grame/19 cuburi, America de Sud 130 de grame, în vreme ce Europa occidentală se află între cu cele 101 grame/20 cuburi consumate zilnic.