Editura Evenimentul si Capital

Adevărul despre editarea manuscriselor lui Eminescu. Istoriile lui Alex Ştefănescu

Alex Stefanescu
Autor: | | 4 Comentarii | 2767 Vizualizari

Seara târziu, când luminile de la casele din jur se sting, în camera mea de lucru lumina rămâne aprinsă. Eliberat de grijile zilei, examinez în liniște manuscrisele lui Eminescu, reproduse cu fidelitate în ediția anastatică a Academiei.

Nu știu de ce, la acel ceas de noapte, am sentimentul că îmi procur o plăcere interzisă. Poate pentru că aproape toată lumea urmărește cu pasiune talk-showuri politice, care pe mine mă plictisesc de moarte. Din punctul meu de vedere o discuție privind abuzurile unor demnitari este la fel de neinteresantă ca o ședință a asociației de locatari dintr-un bloc. Nu văd nicio deosebire de esență între faptul că un președinte de consiliu județean a furat o pădure și faptul că o femeie de seviciu a făcut să dispară o mătură. Soluția e simplă, și președintele de consiliu județean și femeia de serviciu, pe care îi plătim din banii noștri, trebuie dați afară.

De ce să pierzi timpul cu dezbateri prozaice când pe lume există poezia lui Eminescu?

Eminescu făcea ciorne pentru orice text, chiar și pentru un bilet de răspuns la invitația lui Titu Maiorescu de a lua masa împreună. Apoi transcria acel text „pe curat”. Așa se explică de ce în arhiva lui Eminescu găsim aproape tot ceea ce a scris poetul. Găsim, de exemplu, până și ciorne ale unor scrisori adresate de el Veronicăi Micle (care teoretic ar trebui să se afle exclusiv în arhiva ei).

Cel mai mult ne interesează, bine-înțeles, manuscrisele poeziilor sale. Un critic important (care în momentul respectiv nu mi s-a mai părut important) a declarat, sarcastic, că nu înțelege de ce trebuie să ne intereseze maculatoarele lui Eminescu. Am da dovadă de spirit practic dacă le-am arunca la deșeuri, contribuind la reciclarea hârtiei.

Într-o țară în care se spune orice, s-a spus, iată, și prostia asta. Pentru orice intelectual, manuscrisele lui Eminescu prezintă, în realitate, un interes maxim. Din cărțile care cuprind opera eminesciană luăm cunoștință de rezultatul gândirii unui geniu. Din manuscrise aflăm ceva în plus: cum anume funcționa această gândire.

Ciornele (drafturile, bruioanele, cum să le mai spunem ca să ne face înțeleși de cosmopoliții români de azi?) sunt pline de răzgândirile lui Eminescu. Citindule, înțelegem cum renunța poetul la un cuvânt în favoarea altuia, cum schimba din mers direcția de dezvoltare a unui poem, cum folosea sugestii din literatura străină sau din folclorul românesc. Luăm parte la un adevărat spectacol al activității creatoare.

Nu întâmplător Constantin Noica mărturisea că nimic nu-și dorește mai mult decât să vadă fotocopiate manuscrisele lui Eminescu (în mod special acelea pe care poetul i le-a încredințat lui Titu Maiorescu și pe care Titu Maiorescu, la rândul lui, le-a încredințat Academiei). Lui Constantin Noica îi era teamă că depozitul cu manuscrisele lui Eminescu ar putea lua foc într-o zi și o avere spirituală inestimabilă, lăsată de Eminescu moștenire românilor, ar dispărea în neant.

Visul lui Constantin Noica s-a împlinit după moartea lui. Cum? Din inițiativa lui Ion Caramitru, unul dintre cei mai buni cunoscători de la noi ai operei eminesciene (și strălucit interpret al ei), la vremea respectivă Ministru al Culturii, s-a adoptat în 1999 o hotărâre de Guvern care prevedea la punctul 1 tocmai facsimilarea manuscriselor marelui poet. Iată extrase din această istorică hotărâre:

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:56 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 11:35 Stela Popescu. Marele ADEVĂR CUTREMURĂTOR despre moartea artistei. Atenţie, urmează DETALII ce vă POT AFECTA EMOŢIONAL 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 11:14 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 11:01 Stela Popescu. DEZVĂLUIRI DE ULTIM MOMENT ale primului soţ. Plănuiseră ceva, dar... 10:49 Lori despre Stela Popescu:”A fost și va rămâne regina comediei romanesti!” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător 10:25 MOARTEA Stelei Popescu anchetată de polițiști. CE A FĂCUT ÎN ULTIMELE CLIPE 09:26 CE SE ÎNTÂMPLĂ acum cu Ion Iliescu: „Aştept să-mi vină rândul…” NEWS ALERT! 22:40 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 19:54 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 19:50 ANUNȚ de ultimă oră în cazul morții Stelei Popescu! Detalii de la PARCHET ȘI POLIȚIE. Breaking News! 19:50 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 19:44 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 18:11 Stela Popescu A MURIT. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 18:07 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol

Articole salvate