Editura Evenimentul si Capital

Adevăratul mandat al lui Tiberiu Nițu în fruntea Parchetului General a fost „omorârea” dosarelor Revoluției! | ANTI-OPINIE

Mirel Curea
Autor: | | 12 Comentarii | 6254 Vizualizari

Ce mai important reproș care i se poate face lui Tiberiu Nițu, de acum fostul procuror general al României, este cel legat de clasarea dosarului crimelor săvârșite în Decembrie 1989.

 Acesta a fost, de fapt, adevăratul său mandat în fruntea Parchetului General, pe care l-a împlinit. Drept urmare, putea să plece. Ceea ce a și făcut!

În viziunea procurorilor militari Marian Tudor, Codruţ Mihalache şi Claudiu Culea, a generalului Ion Vasilache, șeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Codruț Olaru, coordonatorul Secţiei Parchetelor Militare în calitate de adjunct al procurorului general și, în fine, a lui Tiberiu Nițu, procurorul general al României, moartea a peste 1.100 de oameni a stat sub semnul lui „așa a fost să fie”. Drept urmare, toți aceștia au dispus clasarea cauzei. Peste 1.100 de oameni au fost omorâți de, citez din documentele procurorilor miltari, „starea de euforie generată de căderea regimului comunist”, de „situația de confuzie”, de „starea de suspiciune”, de „știrile alarmiste”, într-un cuvânt, de emoții, nu de gloanțe plecate din arme ținute de militari cu nume și prenume, comandați de ofițeri lesne identificabili, sau din arme ținute de civili, identificabili şi ei, este adevărat, toți sub imperiul unei intense stări emoționale. Dar tocmai asta și este cheia, emoția! Este limpede pentru toți care au trăit direct acele evenimente, că tot ceea ce s-a întâmplat în decembrie `89 a fost pe fondul unei stări psihice diabolic generate și menținute sistematic de-a lungul unei perioade, atâta cât a fost nevoie ca Ion Iliescu și clica sa să pună mâna pe frâie.

După cum foarte bine se știe, mai bine de douăzeci de ani, cu dosarele zisei revoluții justiția românească a jucat tenis cu piciorul, nimeni n-a manifestat nici cea mai vagă intenție ca ele să ajungă în instanță, spre judecare. Asta până în anul 2011, când CEDO a arătat printr-o decizie că o “amnistie faţă de aceste crime este incompatibilă cu datoria statului român”. Așa cum am arătat într-o altă ocazie, sub presiunea supravegherii speciale a Serviciului de Executări de pe lângă Consiliul Europei statul român s-a angajat să urgenteze cercetările, ba chiar s-a stabilit și un program pe etape, în măsură să ducă la finalizarea dosarului și trimiterea lui în judecată. Parchetul General s-a obligat printr-un calendar precis să ancheteze crimele din decembrie 1989 și, până la sfârșitul anului 2013, să stabilească ”implicarea decidenţilor politici”.

În același an, 2013, an până la sfârșitul căruia trebuia stabilită ”implicarea decidenţilor politici”, procuror general a fost numit Tiberiu Nițu. Singurul motiv pentru care alegerea s-a oprit asupra sa a fost cel legat de dosarele crimelor din decembrie 1989. Era clar, nu mai puteau fi plimbate, amețite și amânate, dar nici cumva trimise în instanță, drept pentru care în fruntea Parchetului General trebuia așezată o persoană care știa ce are de făcut și fără să i se spună. Cel care se potrivea perfect profilului era Tiberiu Nițu, un fost procuror militar care mai clasase o dată dosarele “Revoluției”, mai mult, un fost soldat MI care, potrivit propriei declarații din dosarul său de “revoluționar”, a fost direct implicat în evenimentele pe care ar fi trebuit să le ancheteze aparatul din subordinea sa: “În noaptea de 21/22.12.1989 am tras cu arma din dotare, peste Calea Dorobanţi în casele situate pe această stradă. Arăt că am primit ordin să tragem în acele clădiri, întrucât acolo ar fi terorişti”.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate