Editura Evenimentul si Capital

Adevăratul Dumitru Iliescu este urmărit penal, nu decorat ca revoluţionar

Dumitru Iliescu a fost avansat de la gradul de căpitan până la cel de general cu patru stele de către Ion Iliescu
Autor: | | 1 Comentarii | 1187 Vizualizari

Presa a sărit ca arsă ieri dimineaţă când s-a aflat că generalul Dumitru Iliescu, primul şef al SPP, a fost decorat de preşedinte. El a anunţat că nici măcar nu mai deține certificat de revoluționar, deoarece nu l-a mai reînnoit conform legii

Numele lui Dumitru Iliescu se afla pe lista cu peste 500 de participanţi la evenimentele din decembrie 1989, care au fost decoraţi marţi de preşedintele Klaus Iohannis. Însă, secretarul de stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, Adrian Sanda, a precizat că Dumitru Iliescu propus pentru conferirea titlului de luptător cu rol determinant pentru victoria Revoluţiei nu este fostul şef SPP, ci un medic ortoped, născut în 1938, care a stat pe baricadă în 21 decembrie, apoi în Comitetul Central.


Președintele Klaus Iohannis a semnat marți un decret prin care a conferit titlul de luptător cu rol determinat pentru victoria revoluției din 1989 pentru 548 de persoane, printre care o persoană cu numele Dumitru Iliescu, presa relatând eronat că ar fi fost vorba de fostul șef SPP


Cariera lui Mitică

Dumitru Iliescu, zis şi Mitică, era, la Revoluţie, căpitan într- o unitate mecanizată, ale cărei transportoare blindate au fost acuzate de presă că în noaptea de 21 decembrie 1989 au trecut peste revoluționarii de pe baricada de la Intercontinental.

El a fost în timpul regimului comunist un activist de frunte, ajungând până în poziţia de instructor UTC la Consiliul Politic Superior al Armatei, controlat de Ilie Ceauşescu. În 1989, după ce a absolvit Academia Militară, a fost repartizat într-o unitate mecanizată, unde l-au găsit evenimentele din decembrie 1989.

Dupa constituirea Frontului Salvării Naționale, Dumitru Iliescu a făcut parte, din 26 decembrie 1989, dintr- o grupare militară de patru ofițeri MApN, care a fost însărcinată cu protecția fizică a lui Ion Iliescu. Acolo i-a cooptat pe Gabriel Naghi, viitor director al SPP între 2000 şi 2005, dar şi pe Cătălin Voicu, viitor senator PSD, condamnat pentru fapte de corupție.

În 7 mai 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) a înfiinţat Unitatea Specială de Pază şi Protocol (USPP), în subordinea Ministerului Apărării, director fiind numit Dumitru Venicius Iliescu. Prin Legea nr. 51 / 26 iulie 1991 privind siguranţa naţională a României, USPP a căpătat denumirea de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), devenind un organ de stat „cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale”.

Dumitru Iliescu era căpitan în 1989, iar în octombrie 2004 a fost avansat la gradul de general de armată cu 4 stele, cel mai înalt grad militar acordat pe timp de pace.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate