Adevăratele motive ale remanierii? 4 neclarități flagrante legate de cele 4 demiteri făcute de Cioloș

Adevăratele motive ale remanierii? 4 neclarități flagrante legate de cele 4 demiteri făcute de Cioloș

Taman în ziua în care Klaus Iohannis a chemat la el partidele ca să le spună că ar fi bine să aibă în programele pentru alegerile din toamnă câteva puncte comune și că, întâmplător, exact acele puncte doar Dacian Cioloș e capabil să le împlinească – bine, nu cred că le-a spus chiar în atât de multe cuvinte, dar probabil au prins ei ideea... În fine, altceva trebuia să spun acum.

Ei bine, taman în ziua fericită când stăteam să aflăm ”Programul de Țară”, premierul a dat afară 4 miniștri. Nu mai discut acum despre efemera celebritate a tehnocraților care au ajuns sau vor mai ajunge în acest Cabinet, dar, ca și la precedentul val de schimbări din Guvern, pare că altele sunt motivele înlocuirii lor. Despre cealaltă remaniere, întinsă pe câteva zile bune, am mai vorbit când au fost schimbați ministrul Muncii Ana Costea, Aura Răducu, de la Fonduri Europene, Vlad Alexandrescu, de la Cultură și ministrul Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu.

Bostan și legile Big Brother

Despre proaspăt demisul ministr al Comunicațiilor, Marius Bostan, premierul a spus că nu a făcut tranziția prerogativelor de la ministru spre o entitate care va acționa în subordinea premierului. Adică nimic despre declarațiile care au inflamat lumea cadrelor didactice. Totuși, în activitatea lui Marius Bostan mai este o sincopă, rezolvată acum, prin demiterea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a elaborat două dintre legile Big Brother, după ce ele au fost respinse de Curtea Constituțională. Legile rectificate de ministrului tehnocrat sunt cea a cartelelor prepay, a rețelelor de Wi-Fi și cea a securității cibernetice. Am avut ocazia să citesc aceste proiecte și erau mult mai ”civile” decât mă așteptam, mai ales că ministrul era acuzat că se îndoctrinase la Academia SRI. Totuși, din proiecte au fost reduse mult atribuțiile SRI în controlul rețelelor de internet. Măsurile de verificare a conexiunilor la rețele ”la liber” au fost și ele mult ”îndulcite”, față de propunerile inițiale ale serviciilor de informații.

După ce s-a discutat despre ele intens, legile au dispărut de pe agenda publică de ceva timp. Acum, după demitere, Bostan se lăuda doar cu unul dintre proiecte.

E de urmărit dacă proiectele vor suferi modificări la adoptarea în Guvern și CSAT. Dacă da, avem o problemă de percepție a demiterii.

Costescu și hotărârea de guvern din 23 iunie

Ministrul Transporturilor Dan Costescu a fost demis, susține Cioloș, pentru că nu a mișcat lucrurile la CNADNR. Așa o fi, dar cum adică nu s-au mișcat lucrurile? A fost o contradicție între soluțiile propuse de ministru și cele gândite de consilierii premierului, mai ales că locul ministerial e luat acum de unul dintre ei?

Pe 23 iunie, Costescu anunța că a elaborat o hotărâre de guvern privind reorganizarea CNADNR. Compania urma să se spargă-n două. Sincer, proiectul mi-a amintit de felul în care, pe bucăți, Compania urma să fie trecută de la Transporturile conduse pe atunci de Relu Fenechiu la ministerul Marilor Proiecte, al lui Dan Șova.

Proiectul a căzut atunci, Șova devenind ministru, după arestarea lui Fenechiu, dar pare că l-a găsit cineva și l-a pus sub nasul lui Costescu.

Pe 23 iunie, s-a spus că proiectul intră la Guvern spre aprobare și părea că tot ce urma era o simplă formalitate. Nu am mai auzit de CNADNR până la anunțul demiterii lui Costescu.

Dacă hotărârea de guvern va apărea din nou pe ordinea de zi, demiterea lui Costescu va fi și mai misterioasă.

Pleacă el pentru că zis că trenul e un lux? Nu cred.

Irimescu și Prună

Fac o pauză și vă spun de ce nu cred că acești doi miniștri, Bostan și Costescu, au pierit pe limba lor. Cel mai bun exemplu că Dacian Cioloș nu demite oameni pentru gafe de exprimare este Achim Irimescu. Ministrul Agriculturii e un as în domeniu, iaurturi, camioane cu bani, creșterea prețurilor pentru că se erodează planeta... sunt doar câteva exemple și e pe funcție. E pe funcție și dacă a trecut în Parlament o moțiune de cenzură care-l viza.

Un alt exemplu e ministrul Raluca Prună. Și-a pus în cap asociații de avocați, judecători, plus că vorbește de amnistie și grațiere, termeni care oricărui alt ministru al Justiției – vezi cazul Robert Cazanciuc – i-au adus numai necazuri și scandaluri. Acum nu.

Nu, oricâtă satisfacție ar aduce comentatorilor de net această idee, nu cred că Bostan și Costescu au căzut că a vorbit gura fără ei.

Revenim la lista demișilor.

Românii de Pretutindeni. Și din Educație

Un alt ministru demis marți este cel de la Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu. A fost un bun prilej să aflu de existența domniei sale. La numirea celui nou, Cioloș a spus că-și dorește mai multă mobilizare pentru alegerile parlamentare.

Pe lângă faptul că e absurd să-i reproșezi ministrului diasporei că nu mobilizează oamenii din punct de vedere electoral, cred că demisului i se reproșează de fapt felul în care a fost organizat Congresul Diasporei, în perioada 24-25 iunie. Congresul a fost un uriaș motiv de scandal între emigranții din toate țările. Și între emigranți și statul român. Adevăratul nemulțumit... nu poate fi decât cel care a beneficiat cândva că diaspora e uneori unită, Iohannis. Cred că ideea demiterii lui Stoenescu nu e doar a lui Cioloș.

Demiterea imediat după Congres și temele date noului ministru de premier ne duc la concluzia că această reuniune avea pe agenda ascunsă și mobilizarea de care vorbeam.

În fine, demiterea lui Adrian Curaj pentru că nu grăbește problema plagiatelor este o gogomănie flagrantă: păi tocmai ce problema a fost grăbită!

Momentul schimbării ministrului Educației e cât se poate de prost ales, în mijlocul scandalurilor de la Capacitate și Bacalaureat. E adevărat că el s-a dovedit un ministru incapabil să stăpânească valul de furie că o axă dintr-un grafic nu avea mai multe mențiuni și că nu a reușit să explice faptul că ”interbelic” înseamnă ”perioada dintre două belite de războaie”, dar e organizatorul acestor examene, comisiile sunt în subordinea sa și o schimbare acum e doar prostie, nicidecum o eficientizare. Ba, mai mult, ea poate da apă la moară protestatarilor.

Sau poate – mai știi – ne trezim că noul ministru o crede că ”interbelic” e oricând, că e între Al Doilea Război Mondial și Războiul din Coreea! Evident, nu e cazul.

De ce a fost schimbat Curaj acum? Are legătură cu examenele și cu furia mulțimii. Are legătură cu vacanța mare, micșorată până la nivelul în care a adus atingere turismului național? Nu poate fi doar plagiatul. Nu acum, când ministerul e în alt război, decât cel academic. El tocmai ce era în război cu părinții.