Editura Evenimentul si Capital

Adevăr, manipulare și defăimare în inutila Lege a lui Dragnea

Simona Ionescu
Autor: | | 32 Comentarii | 7405 Vizualizari

Un proiect de lege care nu părea să însemne mare lucru și care avea și susținerea senatorilor PNL s-a spart ca o pungă cu apă, aruncată de la balcon, în capul lui Liviu Dragnea-Inițiatorul. Și-a luat președintele PSD o săpuneală zdravănă de la români, cum rar i s-a întâmplat vreunui politician în ultimii 26 de ani!


De același autor: Poate Anul Maimuței o să-i ajute pe Gorghiu și Blaga să-l răpună pe Dragnea! | EDITORIALUL EVZ


Motivul e simplu și e de ținut minte: când e vorba de libertatea de exprimare, garantată prin Constituție, mass-media și românii reacționează virulent. Deja primii pași înapoi au fost făcuți de PSD. Dezvăluiri despre această inițiativă a lui Dragnea, însă, mai sunt.

În primul rând, e de neuitat și tolerat că tot bâlciul acesta n-ar fi fost posibil fără susținerea liberalilor care, în comisia de la Senat, au votat în unanimitate forma inițială a proiectului, care deschidea calea către cenzură în presă și în mediul online.    Presa a reacționat în ziua în care proiectul Legii Defăimării, intitulat de Liviu Dagnea ”Propunere legislativă privind promovarea demnității umane și a toleranței față de diferențele de grup”, a fost luat în discuție în Comisia juridică de la Camera Deputaților. La ora aceea, însă, nu erau făcute publice toate amendamentele la lege pe site-ul Camerei Deputaților. Studierea documentelor elaborate atât la Senat, în octombrie 2015, cât și la Cameră, în februarie 2016, mi-au relevat niște lucruri mai mult decât interesante și pe care cred că opinia publică trebuie să le cunoască, mai ales că  săptămâna aceasta vom avea o nouă încercare de votare a legii în Camera Deputaților. Dacă Legea Inițiatorului Dragnea va trece, ea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Trebuie spus de la bun-început că toate prostiile care ar fi adus atingere libertății de exprimare au fost eliminate din proiect. Nu se mai face referire la ”incitarea prin orice mijloace”, s-au scos din articolul 1, lit.c, referirile la ”apartenență politică” și ”avere” (chiar de Liviu Dragnea!), s-a renunțat și la amenzile de până la 100.000 de lei, prevăzute la art 19, aliniat 1. S-a renunțat până și la articolul care spunea că amenzile sunt date de instituția de discriminare și s-a precizat că persoana ce se consideră defăimată ”poate formula, în fața instanței de judecată o cerere pentru acordarea de despăgubiri” (art.20, al.1). De ce Liviu Dragnea nu a spus toate aceste lucruri atunci când a fost luat la întrebări de jurnaliști e o problemă la care am să revin. Sunt, însă, și câteva lucruri de culise care trebuie reținute: 1) Și la Senat și la Cameră, toți membrii comisiilor juridice, indiferent de apartenența politică, au dat aviz favorabil inutilei Legi a lui Dragnea.

2) Cel care a cerut majorarea amenzilor în comisia juridică a Camerei Deputaților, de la maximum de 60.000 de lei la 100.000 de lei, a fost deputatul UDMR Kereskenyi Gabor și nu pesediștii sau peneliștii, așa cum au circulat informațiile ”pe surse”. 3) Legea Defăimării este, mai degrabă, un mijloc de a se mai crea o instituție în interiorul altei instituții, a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)și a da de lucru altor câteva (Ministerul Educației, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, probabil și unor ONG-uri). 4) Înființarea Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței are stabilit bugetul pe ”un cincinal”: 3 milioane de lei. Dragnea a propus 10 angajați, însă Remus Cernea a reușit să ridice cifra la 14 bugetari. 5) Liviu Dragnea a vrut să fie un novator, să se împăuneze cu o lege a Lui! În expunerea de motive scrie: ”România ar fi primul stat membru al Uniunii Europene care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societății românești a principiilor și valorilor privind demnitatea umană și toleranța față de diferența dintre grupurile sociale. Propunerea legislativă a fost inspirată de Convenția Cadru Europeană pentru Promovarea Toleranței și Combaterea Intoleranței”, model promovat de un ONG înființat de niște israelieni. ”Legea lui Dragnea” sau ”Legea Defăimării”, cum deja a prins notorietate, e însă inutilă, atâta vreme cât ea dublează reglementări privind discriminarea, precum Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, chiar și unele prevederi din Codul Penal și Codul Civil. De altfel, în momentul de față, deputații au renunțat la amenzile propuse de deputatul UDMR la Legea lui Dragnea și vor vota ca sancționarea să se facă în baza OG nr.137/2000, unde amenzile sunt între  400 și 8.000 de lei. Se modifică art 19, al 1, cu următorul text: ”Defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează conform OG nr 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și copletările ulterioare”. Atrag atenția deputaților și lui Liviu Dragnea că nu numai la aliniatul privind ”averea” s-a strecurat o greșeală în documentul postat pe site-ul Camerei, ci și la acesta, privind sancțiunile. La amendament este indicat articolul 17 în loc de 19.

Tocmai inutilitatea acestei noi legi a alertat presa și opinia publică, iar forma inițială, adoptată în Senat, arăta că se vizează îngrădirea libertății de exprimare la adresa unor grupuri cu apartenență politică, că PSD vrea să sperie lumea care se exprimă pe rețelele de socializare etc, etc.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate