Editura Evenimentul si Capital

Acuzații extrem de dure ale studenților la adresa Guvernului României: „Act de trădare națională! Concesie făcută lui Dodon și politicii Rusiei în Basarabia”

Studenții basarabeni sunt nemulțumiți de noile demersuri ale autorităților române în domeniul Educației FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 1 Comentarii | 942 Vizualizari

Liga Studenţilor (LS IAȘI), prin vocea președintelui Silvian-Emanuel Man, condamnă acţiunile Guvernului de descurajare a tinerilor români de pretutindeni de a accesa un program de studii superioare în România

În martie 2017 a fost lansată în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei Naționale noua propunere de metodologie de școlarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior din România, care urmează să fie valabilă începând cu anul universitar 2017-2018, după aprobarea ei de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Modificări în fiecare an

„Această nouă metodologie care în mod deficitar este modificată anual impune un set de limite românilor de pretutindeni în a accesa programe de studii în România, cei mai dezavantajaţi din acest punct de vedere fiind tinerii basarabeni”, susțin studenții.

Procedura de admitere se modifică în noua metodologie, urmând ca tinerii din afara graniţelor să depună dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior, fără intermedierea Comisiei mixte MEN-MAE-MRP ce facilita până acum procedurile de admitere. „Dacă până acum funcționa această comisie mixtă formată de Ministerul Educației Naționale (MEN) cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pe lângă misiunile diplomatice, unde absolvenții de liceu își duceau dosarul și alegeau o universitate sau un domeniu de studii în România, în proiectul noii metodologii, MAE vrea să îi oblige pe tinerii din Basarabia și până în Noua Zeelandă să vină personal la universități să își depună dosarul de admitere”, se plâng studenții în comunicatul remis autorităților române.

În continuare, ei explică și motivul pentru care solicitarea MAE li se pare extrem de dură: „Absolvenţii ar fi obligaţi să urmeze un arsenal de proceduri birocratice, costuri pentru transport şi cazare în fiecare centru universitar unde doreşte să aplice. Cel mai grav vor fi afectaţi tinerii din Republica Moldova, unde salariul mediu este de circa 150 de euro pe lună, care ar fi tocmai banii necesari unei deplasări la o universitate de stat din România”.

Silvian-Emanuel Man, pre șe dintele Ligii Studenților (LS IAȘI), a reacționat dur: „Guvernul României trebuie să își asume drept prioritate națională facilitarea accesului la studii în țară și înlesnirea procesului de redobândire a cetățeniei pentru tinerii români din afara granițelor. MAE are toată baza logistică pentru organizarea comisiilor de admitere prin intermediul misiunilor diplomatice. Îngreunarea accesului acestor tineri la instituțiile de învățământ superior românesc și la redobândirea cetățeniei române o considerăm un act de trădare națională și o concesie făcută lui Igor Dodon și politicii Rusiei în Basarabia”.

Interzis la burse

Liga Studenților a mai atras atenția asupra unui aspect important: „Noul proiect de metodologie nu acordă dreptul celor veniţi la studii în România de a beneficia de bursele de performanţă, de studiu şi de merit oferite de către instituţiile de învăţământ superior. Astfel, meritele acestora nu sunt recompensate prin burse adecvate, accesul lor fiind complet restricţionat de la astfel de forme de sprijin material care încurajează performanţa”.

Reacția MEN

Contactați de EVZ, reprezentanții Ministerului Edu cației Naționale (MEN) au făcut, printre altele, următoarele precizări: „(…) Va exista posibilitatea ca dosarele să fie depuse pe teritoriul Republicii Moldova, în locații și perioade ce vor fi comunicate ulterior, transmise prin poștă sau depuse prin intermediul unei persoane împuternicite (sau transmise la sediul Ministerului Educației Naționale, care le va redirecționa ulterior universităților. (…) Condițiile de acces la bursele de performanță, de studiu și de merit sunt reglementate prin alte acte normative, nu prin această metodologie”.

„Finanțarea studiilor se pierde abuziv dacă este redobândită cetățenia română”

Studenții mai semnalează o problemă, legată tot de bani: „O altă prevedere existentă în momentul de faţă atât în proiectul de metodologie pentru anul universitar 2017-2018, cât şi în vechea metodologie pentru anul universitar 2016-2017, îi descurajează în mod grav în momentul de faţă pe tinerii români din afara graniţelor să îşi redobândească cetăţenia română, având în vedere că obţinerea cetăţeniei în timpul studiilor este urmată, pe nedrept, de pierderea finanţării pentru studii”.

Numărul locurilor a crescut cu 10%

În continuare, nemul țumirile studenților se transformă în atac direct: „Considerăm că măsurile noii metodologii scot în evidență intenția vădită a actualei guvernări de a bloca accesul tinerilor români din afara granițelor care doresc să vină la studii în România, cu atât mai grav cu cât la finalul anului calendaristic trecut, în urma întrevederilor dintre reprezentanții Ligii Studenților și ai elevilor basarabeni cu Mircea Dumitru, Ministru al Educației la acea vreme, numărul de locuri la studii pentru elevii și studenții basarabeni a crescut cu 10%”.

La finalul listei nemulțumirilor, studenții au conceput un mesaj limpede: „Solicităm urgent Guvernului României să includă amendamentele Ligii Studenților în cadrul noului proiect de metodologie în vederea promovării unei politici reale de deschidere a Statului Român faţă de comunităţile româneşti din afara graniţelor”.

„Fii ai țării” sau demisia!

Valeria Pîrlea, responsabil studenți basarabeni în cadrul Ligii Studenților (LS IAȘI), a explicat procedura prin care a ajuns să studieze în România: „Anul trecut, când am dat admiterea în România, Comisia mixtă MEN-MAE m-a ajutat foarte mult în a ajunge la studii în țară. Altfel, nu aș fi avut posibilitatea financiară și nici timp să merg la Iași, Cluj Napoca și București să îmi depun dosarul, cu atât mai mult cu cât perioadele de admitere nu se suprapun întotdeauna, iar costurile de transport și cazare ar fi depășit mult posibilitățile oricărui absolvent de liceu din Republica Moldova”. Explicația Valeriei Pîrlea se metamorfozează, apoi, într-o somație: „(…) Ori Guvernul îi recunoaște drept fii ai țării pe toți tinerii români din afara granițelor, ori cei care doresc să săvârșească această nedreptate trebuie să plece!”.
Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate