Acuzaţii de colaborare cu Securitatea, în PNL Deva

Acuzaţii de colaborare cu Securitatea, în PNL Deva

Primarul Devei, Mircia Muntean, şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, ambii membri ai PNL îşi continuă războiul declanşat la începutul anului.

Fiecare cere pentru celălalt excluderea din partid. Muntean cere excluderea lui Moloţ acuzându-l că a fost colaborator al Securităţii, în timp ce Moloţ declară că va face acelaşi lucru din cauza "lucrăturilor" pe care primarul Devei le tot pune la cale.

Războiul făţiş între cei doi a început în februarie, după ce Mircia Muntean a pierdut în favoarea lui Mircea Moloţ funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Hunedoara.

La câteva săptămâni după aceea, invitat la Deva de Mircia Muntean, Marius Oprea, fostul şef al IICCR, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Moloţ a fost colaborator al Securităţii, lucru constatat întâmplător în timp ce răsfoia mai multe dosare. În aceeaşi zi, Moloţ a răspuns, recunoscând că a avut un angajament semnat cu Securitatea, menţionând însă că nu a dat note informative şi că are şi un verdict favorabil lui, dat de CNSAS în 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, Mircia Muntean a prezentat presei dosarul întocmit de Securitate pentru fostul său colaborator şi informator Mircea Moloţ sub numele conspirativ de "Cornel Panţuru". Este vorba de aproximativ 100 de pagini dintre care multe sunt în dublu exemplar. Printre ele nu se află însă note informative semnată de Mircea Moloţ. La dosar există documente în care se arată că, încă de la prima întâlnire, Moloţ acceptase să colaboreze cu Securitatea, precum şi un angajament de colaborare scris de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, lucru recunoscut azi de acesta.

Care pe care

"Vineri am primit acest dosar care vine ca dovada faptului că nu am minţit. Am fost acuzat că am inventat lucruri şi am plâns după funcţie. Acum sunt în măsură să vă dau probele concludente a celor prezentate de Marius Oprea. Eu o să merg înainte, sunt adeptul politicii liberale, dar nu cu astfel de colaboratori. Dacă eu aş fi în locul lui Mircea Moloţ aş merge la biserică să mă rog pentru cei care au suferit din cauza mea", a declarat Mircia Muntean.

Primarul Devei invocă statutul PNL care are o prevedere conform căreia membrii partidului pot fi excluşi "dacă persoana în cauză a fost dovedită ca fiind colaborator, informator sau ofiţer al fostei Securităţi".

Mircea Moloţ spune însă că are deja un verdict al CNSAS prin care se arată că nu a făcut poliţie politică, iar, în plus, spune el, nu există vreo notă informativă semnată de el către Securitate. "Da, am semnat un angajament, dar nu am dat note informative. Nu am făcut niciun rău nimănui. În dosarul prezentat de Mircia Muntea se află şi o notă cu dispoziţii scrisă recent în care se dispune procurarea dosarului, cercetarea lui, găsirea foştilor mei colegi (când a semnat angajamentul, Moloţ era profesor la un liceu din Hunedoara -n.r), asigurarea de apariţii în presă şi pe bloguri, dar şi acţiuni pentru excluderea mea din partid.

Am să prezint dosarul Biroului Permanent Naţional şi am să cer excluderea lui Mircia Muntean din PNL". Moloţ adaugă că, în rest, dosarul prezentat presei locale astăzi este acelaşi cu cel pe care l-a studiat şi el în 2007, dar pe care nu l-a mai ridicat după ce a primit verdictul CNSAS conform căruia nu a colaborat cu Securitatea în acţiuni de poliţie politică.