Acupunctura are leac pentru lombosciatică

Acupunctura are leac pentru lombosciatică

Majoritatea pacienților care apelează la tratamentele alternative pentru deformări ale coloanei sau spondiloze cervicale au încercat mai întâi metode clasice de tratament

Aproape că nu e om care să nu fi experimentat măcar o dată o durere de spate, fie că stă prea mult în fața computerului, fie că ridică greutăți prea mari, fie că e de vârstă mijlocie sau chiar tânără. Potrivit statisticilor medicale, peste 80% din populație știe ce este aceea o durere de coloană vertebrală, fie acută, fie cronică. Cea acută este puternică și apare din senin, în timp ce aceea cronică apare și dispare la intervale de câteva luni.

Medicii specialiști spun că durerea de spate poate apărea din cauza inflamării, deplasării sau presiunii anormale asupra discurilor intervertebrale, fie din cauza spasmului muscular apărut la nivelul ligamentelor și mușchilor care susțin coloana și care suferă întinderi sau leziuni.

De cele mai multe ori, pacienții apelează la medicația clasică în cazul durerilor de spate: repaus la pat, antiinflamatoare, antispastice, creme și geluri speciale cu această indicație. Când acestea nu funcționează apelează însă și la alternative de tratament, cum sunt acupunctura și osteopatia.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Înainte de a începe terapia cu acupunctură este recomandat să fi ți siguri că ați fost diagnosticați corect de medicul specialist FOTO: SHUTTERSTOCK

Când nu sunt bune acele

Indiferent de metoda de tratament însă, atrag atenția specialiștii, este nevoie de o anamneză amănunțită care să determine cauza durerii. O hernie de disc sau o modificare de coloană vertebrală nu se rezolvă decât de medicul neurolog, atrag atenția doctorii.

O durere urâtă provenită de la o colică renală nu se tratează nici ea prin acupunctură. Un astfel de pacient trebuie să meargă în urgență pentru că trebuie să se afle sub supraveghere medicală strictă, explică medicul Alice Popescu, homeopat cu competențe în acupunctură.

Nici durerile cauzate de metastaze plasate în vecinătatea coloanei vertebrale nu sunt indicate pentru tratamentul cu ace.

Tratamentul prin acupunctură poate fi decontat, în situația în care cabinetele au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate

Metoda are succes dacă e vorba de lombosciatică sau dorsalgii, mai spune dr. Popescu.

Potrivit acesteia, astfel de dureri de spate apar mai ales în perioadele de expunere la frig și umiditate, cum este iarna, dar și vara, din ce în ce mai des, din cauza folosirii aerului condiționat. Cel mai bine este să te prezinți la medic chiar de la primele semne de înțepenire a spatelui.

Ace, laser și infraroșii

Tratamentul cu ace se face în serii de 10 ședințe, iar unele cabinete au contract cu Casa, astfel că tratamentul este decontat, mai spune dr. Popescu. Pe lângă această terapie, medicii specialiști în acupunctură mai folosesc ca metode complementare laserul, moxa (o metodă prin care se arde o plantă lângă punctul de acupunctură), razele infraroșii. Punctele care pot fi stimulate se află și pe scalp, pe ureche, pe talpă sau în palmă.

Kinetoterapia este și ea eficientă ca metodă de tratament, chiar dacă nu în fazele acute ale bolii, însă prin gimnastică medicală se pot preveni următoarele crize.

Osteopatia este o altă metodă alternativă de tratament pentru durerile de spate. Col.dr. Laurențiu Sava, președintele Societății Române de Osteopatie, insistă și el asupra exactității diagnosticului care nu poate fi pus decât de specialist. 70% din durerile de spate nu sunt din cauza herniilor de disc. Osteopatul identifică leziunea și pune omul în poziție de vindecare, explică dr. Sava.

Colitele, enteritele, care sunt inflamații ale intestinului subțire, pot pune presiune asupra vertebrelor și pot provoca dureri de spate, moment în care osteopatul lucrează cu intestinul subțire pentru a elimina cauza.

Potrivit lui Sava, cei mai mulți pacienți care apelează la osteopat pentru că îi doare spatele au, de fapt, disfuncții ale colonului, atfel că tratamentul include pe lângă tehnicile osteopatice și un regim alimentar. De regulă, în treipatru ședințe se rezolvă problema, durata unei sesiuni fiind între cinci și patruzeci de minute.

Descoperită de chinezi

Descoperită de chinezi între anii 4000 și 3000 înainte de Hristos, acupunctura este o ramură a medicinei tradiționale chinezești. Este un tratament ce constă în înțeparea anumitor puncte situate la nivelul pielii unui pacient, cu scopul de a vindeca anumite boli sau de a provoca un efect analgezic. Punctele se află de-a lungul unor meridiane energetice care formează o rețea complexă. Scopul tratamentului prin acupunctură este echilibrarea funcționării organismului. Se urmărește eliminarea urmărilor factorilor ce produc boala, creșterea rezistenței proprii a organismului la îmbolnăvire și refacerea energiei afectate a diferitelor organe.