Activista turcă Nalan Oral ar putea fi ELIBERATĂ. Interpol a șters, ieri, ”notița roșie” privind condamnarea pentru terorism

Activista turcă Nalan Oral ar putea fi ELIBERATĂ. Interpol a șters, ieri, ”notița roșie” privind condamnarea pentru terorism

Curtea de apel Timişoara a decis, joi seara, punerea în libertate a activistei turce pentru drepturile omului Nalan Oral, după ce Interpol a comunicat că mandatul de arestare pentru terorism (n.r. așa numita ”notiță roșie”) a fost şters din sistem. Notificarea Interpol a fost comunicată ieri, autorităților de la Timișoara. Totuși, Nalan Oral mai rămâne un timp în arest.

Potrivit avocatului care o reprezintă pe activistă, Bogdan Burdea, aceasta rămâne în arestul Poliției Timiș, deoarece procurorul de caz a formulat contestație la propunerea de eliberare având în vedere cele transmise de Interpol.

”Motivul pentru care s-a dispus punerea in libertate a lui Nalan Oral este faptul ca SecretariatuI General Interpol  - Notices and Diffusions Task Force Interpol a anunțat că șters notița roșie din baza de date a Interpol deoarece nu respecta condițiile ART 2(1) si 3 din Constituția Interpol. În conținutul articolelor ce au stat la baza notiței roșii se menționează ca este strict interzis ca Organizația Interpol sa intervină în vreun fel în activități de natură politica, militară, religioasă sau cu caracter rasist - extras din adresa Biroului Național Interpol din 20.07.2017 către Curtea de Apel Timisoara”, arată avocatul Burdea.

Procuror: ”Formulăm contestație”

Ne puteți urmări și pe Google News

În consecință, Curtea de Apel a decis revocarea măsurii arestării preventive a activistei. Activista turcă rămâne totuşi în arest întrucât procurorul a declarat apel pe loc, în sala de judecată. Apelul se va judeca la Înalta Curte, alături de contestaţia activistei faţă de decizia de luni a Curţii de apel Timişoara de a o menţine în arest în ciuda faptului că ares statut de refugiat într-o țară UE.

Chiar dacă activist ava fi eliberată din arest, pe 31 iulie se va judeca fondul cauzei, și anume extrădarea, deoarece autoritățile turce mențin cererea. Mai mult, oficialii turci au solicitat, prin ambasada de la București, prelungirea termenului de judecare a fondului cu încă 40 de zile, pentru a trimite la Timișoara dosarul cu cererea de extrădare şi sentinţa prin care femeia a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru terorism.

Oral a primit azil politic în septembrie 2012

Trebuie reținut însă că sentinţa de condamnare a activistei turce la 30 de anide închisoare  pentru terorism este pusă la îndoială de un stat membru UE. Belgia i-a acordat lui Nalan Oral statut de refugiat politic din septembrie 2012, tocmai datorită persecuțiilor din țara sa.

În acest context și avocatul Bogdan Burdea a solicitat instanţei să aplice Convenţia europeană din 1951 privind statutul refugiaţilor, directiva europeană 95/2011 şi regulamentul UE 604 din 2013 semnat la Dublin în detrimentul legislaţiei interne.

Nalan Oral a fost reţinută în vama Nădlac pe 8 iulie.  Ea călătorea împreună cu fetiţa şi partenerul către Varna, Bulgaria, pentru a-şi petrece concediul. A fost pentru prima dată când după obţinerea statutului de refugiat politic în Belgia, ea a călătorit în afara spaţiului Schengen.

Nalan Oral era stabilită în Belgia din 2012, după ce a fost eliberată din închisoarea din Turcia, unde a făcut pușcărie trei ani pentru acte terorism. Ea este de origine kurdă şi a fost acuzată de susţinere a PKK. Nalan Oral susţine că a fost victima unei înscenări şi că, în timp ce era în detenţie, autorităţile turce i-au ”plantat” și găsit acasă arme şi muniţie.