Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. COLONELUL "FANE", detaşat la GUVERN, a fost REŢINUT de DNA. Ştefan Enache a fost prins ÎN FLAGRANT când primea 30.000 de euro MITĂ. Angajatul Guvernului Cioloș a căutat INVESTITORI ÎN MITĂ

Colonel detasat la SGG, prins in flagrant cand primea 30.000 de euro pentru a+şi trafica influenţa la RAAPPS
Autor: | | 4 Comentarii | 3815 Vizualizari

Enache Ştefan, colonel în cadrul U.M. 02999, detașat la Secretariatul General al Guvernului, a fost reţinut în această dimineaţă de procurorii militari din DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă. El ar fi pretins 30.000 de euro de la o persoană pentru a-i asigura acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de RAAPPS pentru achiziţionarea a două imobile din Bucureşti, pe care dorea să-l cumpere la un preţ subevaluat. De la o altă persoană colonelul de la Secretariatul General al Guvernului pretinsese alţi 10.000 de euro. Colonelul Fane, angajat pe ștatul M la SGG se lăuda că-l mituiește pe directorul RAAPPS.

Referatul procurorilor militari de la DNA cu propunerea de arestare preventivă a colonelului inculpat Ștefan Enache, zis Fane, scoate la iveală faptul că în piața românească a apărut o nouă specie de corupți: cei care caută INVESTITORI ÎN MITĂ.

Potrivit documentului citat, de urma colonelului Ștefan au dat procurorii Serviciului Teritorial Constanța la data de 09.12.2015. Anchetatorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă "constând în aceea că la data de 08.12.2015, o persoană necunoscută, numită cu apelativul Fane, funcţionar în cadrul Secretariatul General al Guvernului, l-a abordat pe (…) şi i-a propus acestuia ca împreună să mituiască un funcţionar de la conducerea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, asupra căruia persoana numită Fane a afirmat că are influenţă, pentru ca acesta să scoată la vânzare un imobil aflat în proprietatea regiei, la un preţ mult diminuat".

Intenționa să vândă imediat vila obținută ilegal, la un preț dublu

În referatul DNA se arată că Fane plănuia să cumpere la un preț subevaluat, printr-un intermediar și să vândă imediat vila obținută ilegal, la un preț de cel puțin două ori mai mare. 

Conform planului conceput de persoana numită „Fane”, imobilul respectiv avea să fie achiziţionat de către el şi (…), cel mai probabil pe numele unui intermediar, urmând ca în cel mai scurt timp să fie revândut la un preţ de cel puţin două ori mai mare decât cel de achiziţie. Diferenţa dintre preţul de achiziţie a imobilului de la R.A.A.P.P.S. şi suma obţinută în urma revânzării urma să fie împărţită între persoana numită Fane şi (…)

Rezultă că Fane "a căzut" pe interceptările dintr-un alt dosar

 O persoană, cunoscută sub apelativul „Fane”, funcţionar în cadrul Secretariatul General al Guvernului, i-a solicitat (…), o sumă de peste 10.000 euro, ce urma să fie achitată în cel puţin două rate, din care prima urma să fie în valoare de 5.000 euro, afirmând că are influenţă asupra unui funcţionar de la conducerea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, pe care îl poate determina să scoată la vânzare un imobil din patrimoniul acesteia, la un preţ mult diminuat şi să procedeze într-un asemenea fel încât imobilul să fie adjudecat de către (…) sau interpuşii acestuia. Din probele administrate în cauză de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța, a rezultat că (…), a stabilit o legătură de prietenie şi colaborare cu o persoană la acel moment cu identitate necunoscută, cu apelativul „Fane”, identificată ulterior în persoana inculpatului colonel ENACHE ŞTEFAN, din cadrul U.M. 02999 București.detașat la Secretariatul General al Guvernului în funcţia de consilier. În virtutearelaţiei apropiate, s-a reţinut că în ultima perioadă, (…) a avut mai multe convorbiri şi comunicări telefonice, dar şi întâlniri cu inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN.  

Culmea tupeului: Colonelul Fane i-a cerut unui inculpat DNA să sponsorizeze mituirea

Conform procurorilor DNA, în data de 8 decembrie 2015, colonelul Fane de la SGG s-a întâlnit cu persoana la care apelase,întâmplător inculpat cu proces pe rol la Curtea de Apel București, întâlnire ce a avut loc în zona acestei instanțe, chiar în ziua în care acesta avea termen de judecată. 

Cu această ocazie, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a comunicat (…), că Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.A.P.P.S.), aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, deţine în proprietate o vilă, în suprafaţă de aproximativ 200 m.p., situată într-un cartier select din mun. Bucureşti. Inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a mai arătat în cadrul discuţiei respective că are influenţă asupra unui funcţionar de la conducerea RAAPPS pe care îl poate determina să scoată imobilul respectiv la licitaţie la un preţ derizoriu, mult sub valoarea sa comercială reală. În acest scop, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a propus (…) ca, împreună, să îl mituiască pe funcţionarul de la conducerea RAAPPS, cu o sumă de peste 10.000 euro, pentru a-l determina să procedeze în această manieră şi să le asigure câştigarea licitaţiei respective. Din informaţiile obţinute de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța a rezultat că inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a propus (…) ca, în cel mai scurt timp, acesta din urmă să dea funcţionarului de la conducerea RAAPPS, prin intermediul său, suma de 5.000 euro, pentru a-şi asigura concursul şi loialitatea acestuia, urmând ca după câştigarea licitaţiei să îi remită şi restul sumei de bani. Conform planului stabilit de inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN şi (…), aceştia urmau să adjudece vila iar ulterior, să o înstrăineze în scurt timp la un preţ cel puţin dublu faţă de cel de achiziţie şi să împartă între ei diferenţa. Cu ocazia aceleiaşi întâlniri, din data de 08.12.2015, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a insistat ca (…) să se deplaseze la data de 10.12.2015, în mun. Bucureşti pentru a-i arăta vila care urma să fie vândută

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 15.12.2015, ora 04:00, până la data de 16.12.2015, ora 04:00 a inculpatului Enache Ştefan,colonel în cadrul U.M. 02999, detașat la Secretariatul General al Guvernului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. 

S-au dat peste cap pentru a obține vila din cartierul bucureștean Primăverii

Inculpatul contactat de colonelul de la SGG nu avea la acel moment bani nici pentru mituire, nici pentru a cumpăra vila impunătoare din cartierul Primăverii, chiar dacă i se propunea un preț subevaluat. Prin urmare a început să caute investitori în reușita demersului penal, după cum rezultă din referatul DNA.

Datele aflate la dispoziţia D.N.A. - Serviciul Teritorial Constanţa au condus la concluzia că, la acel moment, (…) nu dispunea nici de suma de 5.000 euro care ar fi trebuit dată în cel mai scurt timp cu titlu de mită funcţionarului de la conducerea R.A.A.P.P.S. şi nici de fondurile necesare pentru a achiziţiona vila, chiar la un preţ subevaluat. (…) Din aceste motive, imediat după încheierea discuţiei cu inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN, (…) a efectuat mai multe apeluri telefonice pentru a identifica o persoană de încredere care ar dispune de fondurile necesare mituirii funcţionarului de la conducerea RAAPPS şi achiziţionării vilei. În acelaşi context, (…) a avut mai multe întâlniri directe cu apropiaţii săi, cărora le-a cerut să identifice o persoană care ar fi dispusă să îl sprijine în demersurile arătate. (…) sa comercială reală. În acest scop, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a propus (…) ca, împreună, să îl mituiască pe funcţionarul de la conducerea RAAPPS, cu o sumă de peste 10.000 euro, pentru a-l determina să procedeze în această manieră şi să le asigure câştigarea licitaţiei respective. Din informaţiile obţinute de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța a rezultat că inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a propus (…) ca, în cel mai scurt timp, acesta din urmă să dea funcţionarului de la conducerea RAAPPS, prin intermediul său, suma de 5.000 euro, pentru a-şi asigura concursul şi loialitatea acestuia, urmând ca după câştigarea licitaţiei să îi remită şi restul sumei de bani. Conform planului stabilit de inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN şi (…), aceştia urmau să adjudece vila iar ulterior, să o înstrăineze în scurt timp la un preţ cel puţin dublu faţă de cel de achiziţie şi să împartă între ei diferenţa. Cu ocazia aceleiaşi întâlniri, din data de 08.12.2015, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a insistat ca (…) să se deplaseze la data de 10.12.2015, în mun. Bucureşti pentru a-i arăta vila care urma să fie vândută

Mita cu titlu de taxă de succes

Procurorii DNA mai arată că "În continuare, cele trei persoane s-au deplasat la imobilul situat în mun. Bucureşti, str. Alexandru Constantinescu nr. (…) , sector 1, zona Primăverii unde inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a prezentat o vilă în suprafaţă de aproximativ 700 m.p., despre care a afirmat că o să fie scoasă la vânzare de către R.A.A.P.P.S. către sfârşitul lunii ianuarie, în perioada următoare urmând să se desfăşoare procedura de evaluare care o să conducă la stabilirea unui preţ sub valoarea reală". Colonelul "a solicitat suma de 10.000 euro pentru achiziţia vilei respective precum şi suma de 20.000 euro în cazul în care (…) ar fi dorit să achiziţioneze şi un al doilea imobil din proprietatea RAAPPS, lucru despre care a afirmat că este posibil şi pe care (…) l-a acceptat".

Inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a precizat că suma necesară pentru achiziţionarea la preţ diminuat a unui imobil din proprietatea RAAPPS este de 20.000 euro şi că în cazul vilei prezentate, el contribuia cu 10.000 euro, profitul obţinut în cazul revânzării urmând să fie împărţit pe jumătate. În continuare, (…), i-a solicitat inculpatului colonel ENACHE ŞTEFAN să îi ofere garanţii că nu va pierde banii şi că în schimbul lor vor câştiga licitaţia şi vor adjudeca vila prezentată Inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a comunicat că banii respectivi vor fi daţi unui director din cadrul R.A.A.P.P.S., numit „(…)” şi a garantat că vor câştiga licitaţia, reamintindu-i că sunt şi banii lui în joc şi cu ajutorul conducerii RAAPPS sigur vor adjudeca imobilul. Inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a subliniat că banii respectivi, care reprezintă o „taxă de succes”, vor fi dați directorului (…) dar numai personal deoarece acesta este „sub filaj” şi numai în el are încredere. Cu toate acestea, imediat a adăugat că acei bani nu reprezintă mită şi că se vor scădea din preţul vilelor. În aceste condiţii, (…) l-a întrebat pe inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN dacă vor primi chitanţă pentru suma de bani dată conducerii RAAPPS iar el a răspuns că nu. 

Colonelul Fane, reținut chiar lângă gardul Guvernului. El spune că mita era de fapt un împrumut

Conform procurorilor, colonelul Enache Ștefan i-a cerut "partenerului" său să vină cu banii necesari achiziționării a două imobile de la RAAPPS - 30.000 de euro cash - în seara zilei de 14 decembrie. "Prin urmare, imediat după ce a stabilit înţelegerea cu (…) privind remiterea în seara zilei de 14.12.2015 a sumei de 30.000 euro, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a început să planifice modul în care va dispune de banii respectivi, promiţând achitarea unei datorii considerabile în ziua următoare, împrejurare care confirmă ipoteza că acesta şi-a traficat influenţa asupra unui funcţionar public, urmărind obţinerea unor sume de bani pentru sine".

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară delegaţi în cauză, au procedat la organizarea prinderii în flagrant a inculpatului colonel ENACHE ŞTEFAN. (…) (…) , la data de 14 decembrie 2015 ora 17:15, în zona Piața Victoriei, la intersecția străzii Duiliu Zamfirescu cu strada Paris, s-a observat parcat un autoturism marca Peugeot cu nr. de înmatriculare (…) , din care a coborât de pe locul dreapta față un bărbat brunet, tuns scurt, îmbrăcat cu o haină de piele de culoare neagră și pantaloni de stofă. Bărbatul în cauză s-a îndreptat spre gardul împrejmuitor de la intrarea în sediul Guvernului României, moment în care a fost oprit. După ce membrii echipei operative s-au legitimat și şi-au declinat identitatea, iau solicitat persoanei în cauză să se identifice prin menţionarea datelor de stare civilă şi să precizez motivul pentru care se află în acel loc la acea oră. Persoana în cauză a declarat că se numește ENACHE ȘTEFAN „și s-a întâlnit cu cineva pentru a-i da niște bani împrumut”. În continuare i s-a solicitat inculpatului colonel ENACHE ŞTEFAN să declare ce sume de bani are asupra sa răspunsul acestuia fiind că „am suma de 30.000 euro” iar despre provenienţa acestei sume a precizat că „mi-a trimis-o (…) prin cineva dar nu ştiu numele respectivului”. (…) Cu această ocazie s-a constatat că inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN avea asupra sa suma de 30.000 euro, compusă din 60 bancnote în cupiura de 500 euro fiecare, iar seriile fiecărei bancnote se regăsesc între seriile bancnotelor consemnate .

30.000 de euro -trafic de influneţă pe lângă RAAPPS

În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

La data de 08 decembrie 2015, inculpatul Enache Ștefan a pretins de la o persoană o sumă de peste 10.000 euro, în scopul de interveni pe lângă directorul Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, asupra căruia a dat asigurări că are influență, pentru ca acesta din urmă să le asigure celor doi adjudecarea, la o licitație, a unui imobil din municipiul București, la un preț mult subevaluat. Imobilul astfel achiziționat urma să fie valorificat ulterior, iar profitul să fie împărțit între inculpat și persoana respectivă.  În același context, în ziua de 14 decembrie 2015, inculpatul Enache Ștefan a primit efectiv suma de 30.000 euro, de la un intermediar, indicat pentru a asigura achiziționarea a două imobile, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Inculpatului Enache Ștefan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 15 decembrie 2015, Tribunalului Militar București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate