Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. COLONELUL "FANE", detaşat la GUVERN, a fost REŢINUT de DNA. Ştefan Enache a fost prins ÎN FLAGRANT când primea 30.000 de euro MITĂ. Angajatul Guvernului Cioloș a căutat INVESTITORI ÎN MITĂ

Colonel detasat la SGG, prins in flagrant cand primea 30.000 de euro pentru a+şi trafica influenţa la RAAPPS
Autor: | | 4 Comentarii | 3830 Vizualizari

Enache Ştefan, colonel în cadrul U.M. 02999, detașat la Secretariatul General al Guvernului, a fost reţinut în această dimineaţă de procurorii militari din DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă. El ar fi pretins 30.000 de euro de la o persoană pentru a-i asigura acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de RAAPPS pentru achiziţionarea a două imobile din Bucureşti, pe care dorea să-l cumpere la un preţ subevaluat. De la o altă persoană colonelul de la Secretariatul General al Guvernului pretinsese alţi 10.000 de euro. Colonelul Fane, angajat pe ștatul M la SGG se lăuda că-l mituiește pe directorul RAAPPS.

Referatul procurorilor militari de la DNA cu propunerea de arestare preventivă a colonelului inculpat Ștefan Enache, zis Fane, scoate la iveală faptul că în piața românească a apărut o nouă specie de corupți: cei care caută INVESTITORI ÎN MITĂ.

Potrivit documentului citat, de urma colonelului Ștefan au dat procurorii Serviciului Teritorial Constanța la data de 09.12.2015. Anchetatorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă "constând în aceea că la data de 08.12.2015, o persoană necunoscută, numită cu apelativul Fane, funcţionar în cadrul Secretariatul General al Guvernului, l-a abordat pe (…) şi i-a propus acestuia ca împreună să mituiască un funcţionar de la conducerea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, asupra căruia persoana numită Fane a afirmat că are influenţă, pentru ca acesta să scoată la vânzare un imobil aflat în proprietatea regiei, la un preţ mult diminuat".

Intenționa să vândă imediat vila obținută ilegal, la un preț dublu

În referatul DNA se arată că Fane plănuia să cumpere la un preț subevaluat, printr-un intermediar și să vândă imediat vila obținută ilegal, la un preț de cel puțin două ori mai mare.

Conform planului conceput de persoana numită „Fane”, imobilul respectiv avea să fie achiziţionat de către el şi (…), cel mai probabil pe numele unui intermediar, urmând ca în cel mai scurt timp să fie revândut la un preţ de cel puţin două ori mai mare decât cel de achiziţie. Diferenţa dintre preţul de achiziţie a imobilului de la R.A.A.P.P.S. şi suma obţinută în urma revânzării urma să fie împărţită între persoana numită Fane şi (…)

Rezultă că Fane "a căzut" pe interceptările dintr-un alt dosar

O persoană, cunoscută sub apelativul „Fane”, funcţionar în cadrul Secretariatul General al Guvernului, i-a solicitat (…), o sumă de peste 10.000 euro, ce urma să fie achitată în cel puţin două rate, din care prima urma să fie în valoare de 5.000 euro, afirmând că are influenţă asupra unui funcţionar de la conducerea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, pe care îl poate determina să scoată la vânzare un imobil din patrimoniul acesteia, la un preţ mult diminuat şi să procedeze într-un asemenea fel încât imobilul să fie adjudecat de către (…) sau interpuşii acestuia. Din probele administrate în cauză de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța, a rezultat că (…), a stabilit o legătură de prietenie şi colaborare cu o persoană la acel moment cu identitate necunoscută, cu apelativul „Fane”, identificată ulterior în persoana inculpatului colonel ENACHE ŞTEFAN, din cadrul U.M. 02999 București.detașat la Secretariatul General al Guvernului în funcţia de consilier. În virtutearelaţiei apropiate, s-a reţinut că în ultima perioadă, (…) a avut mai multe convorbiri şi comunicări telefonice, dar şi întâlniri cu inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN.

Culmea tupeului: Colonelul Fane i-a cerut unui inculpat DNA să sponsorizeze mituirea

Conform procurorilor DNA, în data de 8 decembrie 2015, colonelul Fane de la SGG s-a întâlnit cu persoana la care apelase,întâmplător inculpat cu proces pe rol la Curtea de Apel București, întâlnire ce a avut loc în zona acestei instanțe, chiar în ziua în care acesta avea termen de judecată.

Cu această ocazie, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a comunicat (…), că Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.A.P.P.S.), aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, deţine în proprietate o vilă, în suprafaţă de aproximativ 200 m.p., situată într-un cartier select din mun. Bucureşti. Inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a mai arătat în cadrul discuţiei respective că are influenţă asupra unui funcţionar de la conducerea RAAPPS pe care îl poate determina să scoată imobilul respectiv la licitaţie la un preţ derizoriu, mult sub valoarea sa comercială reală. În acest scop, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a propus (…) ca, împreună, să îl mituiască pe funcţionarul de la conducerea RAAPPS, cu o sumă de peste 10.000 euro, pentru a-l determina să procedeze în această manieră şi să le asigure câştigarea licitaţiei respective. Din informaţiile obţinute de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța a rezultat că inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a propus (…) ca, în cel mai scurt timp, acesta din urmă să dea funcţionarului de la conducerea RAAPPS, prin intermediul său, suma de 5.000 euro, pentru a-şi asigura concursul şi loialitatea acestuia, urmând ca după câştigarea licitaţiei să îi remită şi restul sumei de bani. Conform planului stabilit de inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN şi (…), aceştia urmau să adjudece vila iar ulterior, să o înstrăineze în scurt timp la un preţ cel puţin dublu faţă de cel de achiziţie şi să împartă între ei diferenţa. Cu ocazia aceleiaşi întâlniri, din data de 08.12.2015, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a insistat ca (…) să se deplaseze la data de 10.12.2015, în mun. Bucureşti pentru a-i arăta vila care urma să fie vândută

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 15.12.2015, ora 04:00, până la data de 16.12.2015, ora 04:00 a inculpatului Enache Ştefan,colonel în cadrul U.M. 02999, detașat la Secretariatul General al Guvernului, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

S-au dat peste cap pentru a obține vila din cartierul bucureștean Primăverii

Inculpatul contactat de colonelul de la SGG nu avea la acel moment bani nici pentru mituire, nici pentru a cumpăra vila impunătoare din cartierul Primăverii, chiar dacă i se propunea un preț subevaluat. Prin urmare a început să caute investitori în reușita demersului penal, după cum rezultă din referatul DNA.

Datele aflate la dispoziţia D.N.A. - Serviciul Teritorial Constanţa au condus la concluzia că, la acel moment, (…) nu dispunea nici de suma de 5.000 euro care ar fi trebuit dată în cel mai scurt timp cu titlu de mită funcţionarului de la conducerea R.A.A.P.P.S. şi nici de fondurile necesare pentru a achiziţiona vila, chiar la un preţ subevaluat. (…) Din aceste motive, imediat după încheierea discuţiei cu inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN, (…) a efectuat mai multe apeluri telefonice pentru a identifica o persoană de încredere care ar dispune de fondurile necesare mituirii funcţionarului de la conducerea RAAPPS şi achiziţionării vilei. În acelaşi context, (…) a avut mai multe întâlniri directe cu apropiaţii săi, cărora le-a cerut să identifice o persoană care ar fi dispusă să îl sprijine în demersurile arătate. (…) sa comercială reală. În acest scop, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a propus (…) ca, împreună, să îl mituiască pe funcţionarul de la conducerea RAAPPS, cu o sumă de peste 10.000 euro, pentru a-l determina să procedeze în această manieră şi să le asigure câştigarea licitaţiei respective. Din informaţiile obţinute de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța a rezultat că inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN i-a propus (…) ca, în cel mai scurt timp, acesta din urmă să dea funcţionarului de la conducerea RAAPPS, prin intermediul său, suma de 5.000 euro, pentru a-şi asigura concursul şi loialitatea acestuia, urmând ca după câştigarea licitaţiei să îi remită şi restul sumei de bani. Conform planului stabilit de inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN şi (…), aceştia urmau să adjudece vila iar ulterior, să o înstrăineze în scurt timp la un preţ cel puţin dublu faţă de cel de achiziţie şi să împartă între ei diferenţa. Cu ocazia aceleiaşi întâlniri, din data de 08.12.2015, inculpatul colonel ENACHE ŞTEFAN a insistat ca (…) să se deplaseze la data de 10.12.2015, în mun. Bucureşti pentru a-i arăta vila care urma să fie vândută

Mita cu titlu de taxă de succes

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate