Editura Evenimentul si Capital

Acordul nuclear iranian şi testarea slăbiciunii preşedintelui Obama la final de mandat | PULSLUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 11 Comentarii | 1837 Vizualizari

Finalul preşedinţiei Obama este în ianuarie 2017, cu alegeri prezidenţiale în noiembrie, ca în fiecare an.

O situaţia uzuală, atunci când un preşedinte american îşi epuizează cele două mandate, iar scena publică şi politică e ocupată de candidaţii celor două partide, eventual de independenţi, iar preşedintele în exerciţiu intră într-un con de umbră mai devreme decât expirarea reală a mandatului său. Însă anul acesta ineditul vine de la poziţia şi lupta democraţilor de a prezerva şi promova câştigurile în politica externă, o zonă în care Barack Obama a avut mai puţine înclinaţii şi preocupări.

Astfel, la finalul mandatului, realizările preşedintelui Obama – în mare parte a administraţiei sale în care John Kerry, secretarul de stat, dar mai ales vicepreşedintele Joe Biden şi subsecretarul de stat Victoria Nuland pentru Estul Europei, au jucat rolul major – sunt acordul nuclear cu Iranul, relansarea relaţiilor cu Cuba şi, eventual, pacea din Columbia (încă discutabilă). Iar apărarea acestor victorii şi prezentarea lor publică influenţează şi campania electorală a democraţilor, dar mai ales succesiunea, moştenirea Preşedintelui Obama.

În acest context, lucrurile sunt specifice şi se precipită în privinţa acordului nuclear cu Iranul şi a consemnării ridicării embargului faţă de Teheran. Statele lumii, cu precădere cele europene, s-au grăbit la Teheran să-şi relanseze relaţiile comerciale, iar Teheranul a revenit în prim plan în ciuda unor mişcări mai puţin salutare la nivelul Orientului Mijlociu Extins şi a rivalităţilor sectare cu Arabia Saudită şi suniţii din regiune.

Marea problemă rezidă în spaţiul de manevră al Iranului, în cadrul acordului nuclear, şi apetenţa spre a testa aceste grade de libertate în această perioadă, considerată spaţiu de oportunitate, până la jurământul viitorului preşedinte american. În ce măsură testul va fi mai accentuat sau nu, interpretarea acordului mai rigidă sau mai laxă, acţiunile şi blocajele sau piedicile în aplicarea acordului în raport cu inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică mai mari, în această măsură va fi aplicat acordul şi după ianuarie 2017.

Testele privind gradul de libertate vor veni sigur. Orice largheţe obţinută înseamnă diminuarea perioadei de un an evaluată între momentul în care Iranul ar decide obţinerea bombei atomice şi obţinerea ei efectivă în cadrul programului nuclear militar, dacă Teheranul va decide astfel. Or, în perioada care urmează, nici SUA şi nici UE nu au înclinaţia să remarce încălcările sau interpretările mai laxe ale prevederilor acordului şi să sublinieze public asemenea modificări faţă de prevederile şi interpretarea originară, tocmai din cauza perioadei preelectorale în SUA şi a perioadelor aglomerate, de crize, din Europa. Exact acest element poate să constituie slăbiciunea momentului, ce poate fi considerată oportunitate de către Iran.

Fireşte că nu putem să ignorăm încă un actor important: Israelul. Asta deoarece interesul imediat pentru dobândirea de către Iran a armei nucleare şi nemulţumirile în considerarea poziţiei sale au făcut ca Tel Avivul să aprecieze acordul ca o dovadă de slăbiciune. De aceea, orice interpretare sau vulnerabilitate, orice test sau forţare a acordului de către Teheran vor fi monitorizate cu atenţie. Iar această perspectivă creează o adevărată presiune asupra Occidentului, în măsură să balanseze eventualele interpretări de natură politică mai flexibile şi mai puţin severe ale acţiunilor Iranului în materie, în cursul acestui an. Şi cum se apropie şi testul inevitabil cu rachetă purtătoare al Teheranului, luna martie se anunţă una de testare majoră a ultimului an al preşedintelui Obama, deja acuzat pentru lipsa de forţă şi leadership în problemele globale.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate