Editura Evenimentul si Capital

Acordul nuclear iranian şi testarea slăbiciunii preşedintelui Obama la final de mandat | PULSLUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 11 Comentarii | 1851 Vizualizari

Finalul preşedinţiei Obama este în ianuarie 2017, cu alegeri prezidenţiale în noiembrie, ca în fiecare an.

O situaţia uzuală, atunci când un preşedinte american îşi epuizează cele două mandate, iar scena publică şi politică e ocupată de candidaţii celor două partide, eventual de independenţi, iar preşedintele în exerciţiu intră într-un con de umbră mai devreme decât expirarea reală a mandatului său. Însă anul acesta ineditul vine de la poziţia şi lupta democraţilor de a prezerva şi promova câştigurile în politica externă, o zonă în care Barack Obama a avut mai puţine înclinaţii şi preocupări.

Astfel, la finalul mandatului, realizările preşedintelui Obama – în mare parte a administraţiei sale în care John Kerry, secretarul de stat, dar mai ales vicepreşedintele Joe Biden şi subsecretarul de stat Victoria Nuland pentru Estul Europei, au jucat rolul major – sunt acordul nuclear cu Iranul, relansarea relaţiilor cu Cuba şi, eventual, pacea din Columbia (încă discutabilă). Iar apărarea acestor victorii şi prezentarea lor publică influenţează şi campania electorală a democraţilor, dar mai ales succesiunea, moştenirea Preşedintelui Obama.

În acest context, lucrurile sunt specifice şi se precipită în privinţa acordului nuclear cu Iranul şi a consemnării ridicării embargului faţă de Teheran. Statele lumii, cu precădere cele europene, s-au grăbit la Teheran să-şi relanseze relaţiile comerciale, iar Teheranul a revenit în prim plan în ciuda unor mişcări mai puţin salutare la nivelul Orientului Mijlociu Extins şi a rivalităţilor sectare cu Arabia Saudită şi suniţii din regiune.

Marea problemă rezidă în spaţiul de manevră al Iranului, în cadrul acordului nuclear, şi apetenţa spre a testa aceste grade de libertate în această perioadă, considerată spaţiu de oportunitate, până la jurământul viitorului preşedinte american. În ce măsură testul va fi mai accentuat sau nu, interpretarea acordului mai rigidă sau mai laxă, acţiunile şi blocajele sau piedicile în aplicarea acordului în raport cu inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică mai mari, în această măsură va fi aplicat acordul şi după ianuarie 2017.

Testele privind gradul de libertate vor veni sigur. Orice largheţe obţinută înseamnă diminuarea perioadei de un an evaluată între momentul în care Iranul ar decide obţinerea bombei atomice şi obţinerea ei efectivă în cadrul programului nuclear militar, dacă Teheranul va decide astfel. Or, în perioada care urmează, nici SUA şi nici UE nu au înclinaţia să remarce încălcările sau interpretările mai laxe ale prevederilor acordului şi să sublinieze public asemenea modificări faţă de prevederile şi interpretarea originară, tocmai din cauza perioadei preelectorale în SUA şi a perioadelor aglomerate, de crize, din Europa. Exact acest element poate să constituie slăbiciunea momentului, ce poate fi considerată oportunitate de către Iran.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate