Editura Evenimentul si Capital

Acordul de pace pe Siria: o înțelegere numită dorință, cu Al-Assad în frunte | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 7 Comentarii | 3059 Vizualizari

După multiple întâlniri, s-a desenat formula de pace pentru Siria, la presiunea Rusiei și dorința de a stabiliza propria situație din vestul alawit mediteraneean al regiunii al Latakia.

 Însă această grabă și dorință de reintrare în înțelegeri globale a Moscovei nu acoperă realitatea de pe teren, iar fragilitatea acordului de combatere a DAESH Stat Islamic e la fel de transparent sortită eșecului.

Rusia vrea să-și marcheze câștigurile și să reintre în spațiul de negociere cu Siria în pragul epuizării resurselor sale. Soldații iranieni și ai Hezbollah de pe teren, care substanțiau loviturile sale aeriene s-au retras, sătui de pierderile numeroase și de vârf, în timp ce armata siriană allawită a lui Bashar al Assad a epuizat și ultima fărâmă de moral. Deci trebuia un acord global, cu relevanță pentru publicul propriu, și ca imbold de importare a Spetznazului și infanteriei naționale pentru a mai ține piept ofensivei de pe toate liniile a opoziției sunite, până la încetarea focului.

Însă ne aflăm pe un teren fragil și neconsolidat, fără substanță. Degeabă sunt atacate forțele anti-Al Assad de la linia de contact nordică. Degeaba se forțează menținerea ambiguă la masă a liderului allawit, care mai are rezultatul ultimului vot și controlul pe o treime din teritoriu. Orice acord real aplicabil pe teren arată majoritatea sunită care trebuie să preia puterea, pe orice formulă de vot. Combaterea Statului Islamic e doar un paleativ de a îndepărta atenția de la aberația Al Assad, liderul care a provocat dezastrul, care nu mai controlează nimic și care nu e acceptabil la masă nici măcar interimar, pentru tranziție.

Siria rămâne un eșec global. Un eșec al colonizării, prin trasarea „unei linii pe nisip” care a separat Levantul francez de cel britanic. Eșecul decolonizării și al retrasării liniilor dintre state. Eșecul acordurilor repetate de încetare a focului și de pace temporare, fără capacitatea de a stabiliza regiunea, ci, din contră, accentuând diferențele. Eșecul american al lui Obama cu crearea unei linii roșii pe care singur nu a respectat-o. Eșecul european în a sprijini Turcia, Libanul și Iordania pentru gestionarea la timp a refugiaților, încă de acum 4 ani. Eșecul aceleeași UE de angajare a Turciei lui Erdogan. Eșecul intervenției ruse și al „alianței alternative” șiite care a relegitimat Statul Islamic, a relansat finanțările și recrutările și a transformat organizația teroristă în scut al suniților în fața șiiților, într-un război sectar ce amenință să ardă Orientul Mijlociu sub războiul continuu și Occidentul sub lovituri teroriste. În fapt, Siria nu mai poate fi unitară, chiar dacă unitatea Siriei, ca și cea a Irakului, e punct explicit din acordul ruso-american. Toți sunt conștienți că Siria și Irakul democratic trebuie să respecte majoritatea sunită în Siria și minoritatea sunită din Irak, discriminată puternic de regimul șiit proiranian de la Bagdad. Rezultatul este fie un eșec total, fie o separare a Siriei, poate chiar a Irakului. Un stat sunit care să ia locul Irakului lui Sadam Hussein în balansarea sau măcar stoparea, blocarea Iranului să controleze toate vecinătățile statului Israel. O recuperare a democrației elective care să apere suniții în statul în care trăiesc, dacă nu într-un stat propriu. Și cum sosirea suniților la Damasc ar împinge Rusia în afara Levantului, cu bazele sale cu tot, iar continuarea luptei înseamnă pierderi masive de vieți și bani ale Moscovei în Siria, varianta unui stat alawit pare mai credibilă, cu riscul de a fi creat și un stat kurd, spre disperarea Turciei.

Rusia a reintrodus problemele Păcii și Războiului, din nou, în Europa. Mai nou, Rusia a relansat problemele frontierelor în Orientul Mijlociu și pe cele ale echilibrului între suniți și șiiți. Rezultatul e mai mult război, mai mulți morți, mai multă insecuritate, în primul rând pentru Israel și Turcia, mai multă instabilitate, migranți și terorism în întreaga lume. Pentru ambiții, orgolii, ucenici vrăjitori care se joacă cu soarta popoarelor din regiune, care au generat răzbunarea coloniilor fostelor state europene contra metropolelor.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate