Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi declanşează avalanşa scumpirilor şi războiul dintre transportatori

Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi declanşează avalanşa scumpirilor şi războiul dintre transportatori

Începând de marţi, 1 aprilie 2014, se va aplica acciza de 7 eurocenţi pe litru la carburanţi, care va determina scumpirea acestora în medie cu 40 de bani.

Ca urmare a majorării preţurilor la pompă, mai multe sectoare economice vor avea de suferit, precum şi consumatorii finali. Dacă vor creşte costurile de transport, se vor scumpi şi produsele, atât mărfurile nealimentare, cât şi alimentele.

În ceea ce priveşte firmele de transport, scumpirea carburanţilor le va afecta direct competitivitatea, adică acestea nu vor mai putea oferi servicii la preţuri la fel de attractive ca şi concurenţii din regiune. Pentru a reduce o parte din presiunea pe costuri, transportatorii au cerut Guvernului să le ramburseze o parte din banii daţi pe acciză. În presă au apărut informaţii conform cărora doar transportatorii de mărfuri ar fi urmat să beneficieze de această facilitate. Ca răspuns, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România a anunţat că susţine în continuare ca rambursarea accizei suplimentare să fie aplicată şi firmelor de transport persoane.

"După cum a afirmat în nenumărate ocazii, inclusiv în consultările pe care le-a avut cu Guvernul României şi Ministerul Finanţelor Publice, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România susţine cu tărie ca aplicarea rambursării accizei suplimentare la carburant să includă şi firmele de transport persoane care operează autovehicule de peste 1+8 locuri, de transport public (contra cost) şi în cont propriu licenţiat, nu doar pentru firmele de transport marfă. Aplicarea acestei măsuri pentru aceste companii este de o importanţă deosebită deoarece permite menţinerea costurilor plătite de pasageri în acest moment. Mai mult decât atât, ca urmare a consultărilor avute în cursul săptămânii, şi a studiilor de impact prezentate, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România este în măsură să confirme faptul că Ministerul Finanţelor Publice ia în considerare ca şi firmele de transport persoane să fie de asemenea beneficiarii direcţi ai rambursării trimestriale a procentului de acciză recuperabil", se arată într-un comunicat remis de uniune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat săptămâna aceasta că fondurile colectate în urma aplicării accizei de 7 eurocenţi la carburanţi vor fi folosite pentru construcţia de drumuri, dar şi pentru a acoepri necesarul de finanţare de la buget.

"Lucrurile sunt foarte clare. Banii din acciză, ca de altfel toate taxele şi impozitele, merg în bugetul mare şi de acolo sunt alocaţi aceştia plus alţii, că nu ajung doar aceştia, pentru proiectele de infrastructură, cofinanţarea proiectelor europene de infrastructură şi proiectele din bugetul naţional. Cheltuielile pentru infrastructura rutieră sunt mai mari decât veniturile pe care le luăm din acciză, dar acestea pot să asigure pentru anii care urmează cofinanţările necesare pentru Programul Operaţional Sectorial Transporturi", a spus premierul Victor Ponta într-o intervenţie telefonică la un post de ştiri.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai transportatorilor au avut o rundă de negocieri joi pentru a găsi modalităţile prin care poate fi rambursată o parte din acciza suplimentară. Executivul va elabora un act normativ săptămâna viitoare în acest sens.