ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni. O posibilă EXPLICAȚIE pentru întârzierea operațiunilor de salvare

ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni. O posibilă EXPLICAȚIE pentru întârzierea operațiunilor de salvare

În urma accidentului aviatic produs luni după-amiază, două persoane, Adrian Iovan și Aura Ion, și-au pierdut viața. În timp ce specialiștii au căutat zadarnic timp de șase ore epava avionului, trei săteni din zonă au ajuns primii la locul accidentului.

Explicația găsită de autorități pentru întârzierea operațiunii de salvare este transmiterea unor ”coordonate false” de către medicul Radu Zamfir, unul dintre supraviețuitorii accidentului. Doi dintre membrii clubului de off-road care a ajutat la localizarea avionului au declarat că au primit coordonatele fără minute, omisiune ce înseamnă erori de sute de kilometri.

Pilotul Daniel Matei explică, într-un articol publicat pe aviația.ro, o posibilă motivație pentru care specialiștii nu au reușit să ajungă la locul accidentului într-un timp mai scurt.

Medicul Zamfir a transmis coordonatele GPS generate de telefonul său, coordonate de tip grade cu zecimale, cu o eroare de maximum cinci metri. Cele mai utilizate sisteme sunt cele de tip grade+minute+secunde sau de tip grade+minute cu zecimale, asfel că o explicație a întârzierii localizării ar fi cea a conversiei greșite a coordonatelor transmise corect. Un minut pe meridian este egal cu o mila nautică, adică 1,852 km sau 1850 m, iar secunda, pentru că este a 60-a parte din minut, este egală cu aproximativ 30 de metri.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Poate că dacă ar fi primit coordonatele în sistemul banal, cel cunoscut de mai toată lumea, grade+minute+secunde, știau unde să caute, dar, pentru că au primit coordonatele exprimate cu zecimale (așa cum le dau telefoanele), chiar dacă acele coordonate au fost extrem de precise, nu știu ce să facă cu ele. Au avut poziția în față, pe hârtie, și nu au știu s-o citească”, consemnează pilotul Daniel Matei.

Totodată, deși una dintre motavațiile specialiștilor a fost transmiterea greșită a coordonatelor, medicul Zamfir a declarat că nu știe nimic despre comunicarea unor coordonate false. "După ce i-am găsit a mai trecut o oră jumătate până au ajuns şi salvatorii", spune unul dintre sătenii care le-a acordat celor cinci supraviețuitori primul ajutor. La aproape 600 de minute de la ora prăbuşirii, ajungeau şi paramedicii.

TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • RESPECT! Studenta care a murit în ACCIDENTUL aviatic din Apuseni era VOLUNTARĂ în programul de transplant
  • CAUZA ACCIDENTULUI aviatic din Apuseni. AVIONUL avea GHEAȚĂ pe ARIPI. Ce voia să FACĂ IOVAN pentru A DEZGHEȚA avionul și CE A PROVOCAT PRĂBUȘIREA
  • UPDATE. Peste 400 de jurnalişti PROTESTEAZĂ faţă de PRACTICILE DEGRADANTE DIN PRESĂ. Andrei Pleşu, printre semnatari

TOP 3 ARTICOLE POPULARE:

  • AROGANŢĂ şi TUPEU. LUXUL și OPULENȚA clanului de ROMI care a LINȘAT cu BÂTELE un tânăr în PLINĂ STRADĂ | GALERIE FOTO
  • IMAGINI RARE cu explozia navetei Challenger| GALERIE FOTO
  • Vedetă depăşită în celebritate de PRIETENA-stripperiţă cu FUNDUL mare. E acuzata că l-a photoshopat / GALERIE FOTO