Abuzul în serviciu și grațierea, în linie dreaptă la Guvern
- Ionel Dancu
- 3 august 2017, 00:00
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a obținut binecuvântarea Comisiei Europene și a Statelor Unite pentru declanșarea la 23 august a uneia dintre cele mai ample acțiuni post-decembriste de modificare a legislației privind justiția.
Pentru rezolvarea aglomerației din închisori, problemă care a dus România în vizorul CEDO, ministerul Justiției va propune, printre altele, construcția de noi penitenciare, modernizarea și extinderea pușcăriilor existente și transformarea unor foste unități militare în închisori.
Guvernul mai lucrează la un Statut al funcționarilor din penitenciare, precum și la proiectul privind recursul compensatoriu care va fi legat de o lege a grațierii. Ministerul Justiției are în vedere și modificări la legea 254/2013 privind executarea pedepselor. Una dintre noutățile pregătite este introducerea prin lege a supravegherii printr-o brățară electronică a persoanelor aflate în arest la domiciliu, după un model aplicat în Georgia.
Procurorii-șefi
Ministerul Justiției va publica, pe 23 august, un proiect de lege de modificare a legilor 303, 304 și 317, toate din 2004, care privesc Statutul magistraților, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii. Una dintre noutăți ar putea să fie introducerea unei noi proceduri de numire a procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT, al Procurorului General și al președintelui ÎCCJ, acest subiect fiind pe lista măsurilor cerute României în MCV. „Sunt propuse modificări de fond și nu de formă”, a asigurat Toader. Un alt proiect pregătit la Guvern vizează punerea în acord a celor 4 Coduri (Penal, Procedură Penală, Civil, Procedură Civilă) cu deciziile Curții Constituționale și directivele europene privind confiscarea extinsă și protecția victimelor infracțiunilor.
Prag „rezonabil”
Toader a lăsat de înțeles că va introduce un prag valoric al prejudiciului în definiția abuzului în serviciu, pagubă sub care fapta nu mai este penală. El a zis că pragul va fi „rezonabil” dar nu a vrut să dezvăluie cifra exactă. Potrivit lui Toader, toate modificările majore pregătite de acesta au fost negociate cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, aceștia fiind de acord cu propunerile ministrului Justiției.
Dragnea și judecătorii
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut încă de la începutul anului înființarea unei secții de procurori care să ancheteze judecătorii pentru a evita situația în care un judecător să fie anchetat de procurorul al cărui rechizitoriu i l-a respins în instanță. „Adică cel care este în instanță să nu fie cel care mâine îl poate judeca pe judecătorul de la care așteaptă o sentință”, spunea liderul PSD. Toader nu a anunțat dacă va introduce ideea lui Dragnea în pachetul legilor justiției.