Editura Evenimentul si Capital

Abordarea Rusiei lui Putin: problema principiilor și a interesului în politica externă a României. Pulsul Planetei

Autor: | | 18 Comentarii | 1736 Vizualizari

Federația Rusă este în cea mai complicată situația a sa de după prăbușirea Zidului Berlinului. După anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei, sancțiunile și izolarea s-au abătut peste Rusia lui Putin, mai grele decât bravează Kremlinul că ar fi ca impact.

Occidentul sub diferitele sale forme – statală, instituțională, UE, NATO – s-a pronunțat pentru crearea condițiilor de descurajare a revizionismului rus la frontiere și pentru limitarea revanșismului unei Rusii ce consideră că a fost păcălită când era slabă și vrea să revină astăzi în prim plan, cu forța, impunându-și interesele percepute pe plan extern împotriva tuturor celorlalte state, cu riscul introducerii unui neo-imperialism în spațiul post-sovietic și de a promova suveranitatea limitată a noilor state independente, pe baza doctrinei apărării rușilor, rusofonilor și compatrioților cu utilizarea forței militare.

Episodul Rogozin a avut mai multe grile de lectură și a permis lecții învățate pentru Rusia din răzbunarea geografiei, dar a subliniat și limitele pe care le are azi Moscova în a face ceea ce vrea în lume. Mai mult, invectivele și răbufnirile personajului în sine, vicepremier al Federației Ruse, arată clar incapacitatea acestuia de a juca vreodată un rol constructiv în relațiile diplomatice cu terțe state, fiind deja inacceptabil în relațiile Rusiei cu România și Republica Moldova.

Este cazul să lansăm dialogul cu Rusia? Care sunt limitele acestuia? Este interesată Rusia de un dialog cu Bucureștiul? O Rusie sub sancțiuni, o Rusie agresivă, o Rusie care are un ambasador la București excesiv de mediatizat și implicat în războiul informațional împotriva României nu este una cu care să te apuci de discuții, și nici momentul nu recomandă acest lucru. A nega însă perspectiva de a dialoga cu Rusia este o impunitate, mai ales în contextul în care abordarea Rusiei convenită la nivelul NATO și UE e dată de instrumentele descurajare și dialog, stabilite la summit-urile NATO de la Newport și Varșovia.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Deci momentul Rogozin și reacțiile Moscovei față de diferitele achiziții de natură militară ale României creează oportunitatea discutării condițiilor și limitelor de mandat ale abordării Rusiei. MAE e îndrituit să discute chestiunile curente, consulare, urgente, culturale și educaționale, pe relația cu Rusia. Însă pentru a aborda cu un pas înainte ca și consistență această relație, contează etapa de descurajare.

România nu este interesată astăzi să abordeze un dialog special, structurat, cu Rusia. Nu a construit etapa descurajării decât pe hârtie, iar capabilitățile nu sunt amplasate încă pe teren, capacitățile de producție militare nu sunt funcționale, întrun cuvânt descurajarea nu a ajuns la faza în care dotarea și pregătirea Armatei române, capacitățile sale tehnice și umane să fi ajuns la stadiul în care să fie atât de puternice încât să nu fie nevoie să fie utilizate vreodată. Acesta ar fi ținta descurajării, realizată de țara noastră alături de aliații săi și prezența externă de pe teritoriul național.

Apoi nu cred că Rusia a ajuns la situația de a înțelege sau de a fi atentă măcar la România, deci nu are nevoie de dialog decât pentru a-și impune pozițiile. Cât timp suntem formal considerați de Moscova și tratați drept „păpușile americanilor”, Moscova nu are nevoie să discute vreodată la București, pentru că-și rezolvă problemele la Washington, pe această dimensiune. Când vor depăși această etapă, va conta și agenda care ne interesează în relația bilaterală, fără a ieși din spațiul și limitele principiilor, valorilor și credibilității de aliat NATO, partener strategic cu SUA și membru al UE. Iar tematică am avea, dar la care Rusia nu e pregătită să răspundă azi decât cu Rogozin și cu invective, desconsiderare și război informațional. Când situația se va maturiza și lucrurile vor evolua, iar respectul la Moscova se va fi dezvoltat, ca și nevoia de a vorbi cu Bucureștiul, vom vedea gesturile de conciliere ale Moscovei în plan concret și abordările serioase în relația cu Bucureștiul.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 Regele Mihai. Românii își iau RĂMAS-BUN de la Majestatea Sa! Trenul Regal a părăsit Gara Băneasa 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 10:09 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 09:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului

Articole salvate