Editura Evenimentul si Capital

A treia carte de amintiri și analize politice din Pușcăria Poarta Albă. Miron Mitrea: Ponta a fost „candidatul nepotrivit” care să piardă în fața „foarte bine selectatului” Iohannis

Miron Mitrea
Autor: | | 17 Comentarii | 15777 Vizualizari

În cartea „Campanii electorale 1996 - 2014”, influentul lider PSD face o serie de afirmații care vor face valuri mari în lumea politică dâmbovițeană.

Condamnat la doi ani de închisoare pentru fapte de corupție, Miron Mitrea își umple timpul în Penitenciarul Poarta Albă, scriind deja a treia carte: „Campanii electorale 1996-2014”. Mitrea scrie pentru el, „din orgoliu”, dar și pentru a prezenta câte ceva din „dedesubturile mai puțin cunoscute din aceste campanii”. Povestește despre campaniile electorale pe care le-a coordonat pentru PSD, venind cu dezvăluiri șocante, unele chiar hilare, despre actorii politici din partidul său, și nu numai. Dă din casă despre Ion Iliescu, Marian Vanghelie, Sorin Opres cu, Victor Ponta și mulți alții, p rezentându- i, parcă, în postura de „necopți”, toți trecând prin mâna lui, de-a lungul anilor.

Fostul ministru al Transporturilor explică modul în care, la mai toate alegerile, votul a fost fraudat. Cu complicitatea tuturor partidelor politice. „Am să spun un lucru pe care îl știu toți cei care s-au ocupat de alegeri. Dacă se produce o fraudă serioasă într-o secție de vot, nu este votul multiplu. Este momentul când, la numărătoarea voturilor, voturile partidului sau ale candidatului care nu are reprezentant prezent în acea secție se redistribuie între partidele cu reprezentanți. Și se întâmplă mult mai des decât ați crede. Și la toate partidele. În momentul în care apar voturi fără «stăpân», rar, reprezentanții prezenți le lasă în dreptul celui votat. Știu că vor fi destui care se vor indigna de cele spuse de mine, dar mă lasă rece. Acesta e adevărul”.

„Sondaj de opinie subtilizat de la PNL”

Mitrea vorbește despre alegerile locale din 2000, după o perioadă în care PSD a fost în Opoziție, finanțele disponibile fiind „scheletice”. I-a propus lui Adrian Năstase sondajul, a fost de acord, dar nu aveau bani pentru sondaje în toate județele.

„Pe scurt, nu puteam finanța, în primăvara lui 2000, decât un sondaj cu reprezentativitate națională. Departe de nevoile noastre. Dar, așa cum spune Coelho, dacă îți dorești mult un lucru îl vei obține. Și am avut noroc. Într-o zi m-a căutat la Parlament un coleg de partid din Piatra Neamț. Urma să fie candidat al PSD-ului pentru un loc de parlamentar, în toamnă. Om de afaceri și proprietar de mass-media, îl cunoșteam bine pentru că eu mă ocupasem ceva vreme de organizația din Neamț. Și oferta lui a fost colosală. Mi-a spus că PNL-ul a comandat un super sondaj cu reprezentativitate până la nivel de oraș, mai mult, cu informații cu grad scăzut de precizie, și la nivel de comună. Era în faza finală. Avusese loc centralizarea rezultatelor și se lucra la finalizarea sondajului. Unul dintre cunoscuții lui din PNL era gata să dea o copie completă contra sumei de 10.000 de dolari USD. Dumnezeule! O asemenea cercetare costă imens. Sigur, vânzătorul, interpretați cum doriți, cerea discreție maximă. După momentul de bucurie, m-am gândit că, vorba englezului, nu există așa ceva, ca o masă gratis, și mi-a dispărut entuziasmul. Totuși, cu tot pesimismul, i-am spus colegului meu că mă interesează, desigur. Și am uitat subiectul.

Vă imaginați uimirea mea când, după două-trei săptămâni, mi-a pus în față cel mai amplu sondaj de opinie pe care îl văzusem. Și da, era reprezentativ până la nivel de oraș. Peste 240.000 de subiecți intervievați. Fantastic. Sute de posibili candidați în toate municipiile și orașele și în 10-30 comune din fiecare județ. Mană cerească. Costase imens. Dar nu pe noi. A fost o bază incredibil de utilă pentru dezvoltarea campaniei electorale pentru alegerile locale din 2000, campanie care a fost un mare succes. A fost singura dată când am profitat de un așa mare noroc, dar am învățat cu acea ocazie să protejez bine informațiile strategice din campanii”.

„Candidații nu ar trebui musai să fie și lideri de partid”

Din punctul de vedere al lui Miron Mitrea ar trebui desemnat candidatul cu cele mai mari șanse. Din partid sau din alianța din care face parte.


FOTO: Mircea Geoană a fost președinte pentru câteva ore FOTO: EVZ„Două cazuri aș comenta. Mircea Geoană, pe care marea majoritate îl vedea președinte, nu era candidatul ideal. Partidul venea cu o imagine bună pentru alegerile prezidențiale și avea în mod cert șansa de a-și impune candidatul. Mai ales în antiteză cu un Traian Băsescu slăbit de o guvernare slabă și lipită de el. Dar Mircea nu era «locomotiva» politică. Nu stătea rău dar era perceput într-o parte importantă a electoratului ca „prostănacul” descris de Ion Iliescu.. În orice caz, eram câțiva în PSD care știam că victoria nu e a noastră. Dar nu am reușit nici să mă apropii măcar de posibilitatea de a impune oficial o alternativă. Pur și simplu, majoritatea colegilor erau convinși că Mircea va câștiga și, deși mulți îi cunoșteau slăbiciunile, l-au sprijinit. Nu odată am auzit că mai bine pleacă la Cotroceni și scăpăm de el, decât să creem probleme în partid. Subțire mod de a gândi, așa că Mircea a intrat în campanie și a pierdut. Păcat.

Al doilea caz a fost Victor Ponta. În mod evident, nepregătit pentru candidatura la prezidențiale, intră în competiție. Mai grav, electoratul era pregătit să sprijine candidatul USL, nu PSD. Tot jocul pueril în jurul cui a rupt USL-ul nu a făcut decât să ne îndepărteze de victorie”.

PSD câștigă alegerile parlamentare din 2004 și ajunge în Opoziție

„Părea că PSD-ul împreună cu PUR și UDMR vor avea o majoritate. A apărut însă o breșă. Deși PUR-ul avusese în Parlamentul anterior doar opt parlamentari, de data asta avea 32. Nu am înțeles nici până astăzi de ce la negocierea cu PUR-ul s-a dus Octav Cosmâncă și de ce le-a acceptat un număr atât de mare de parlamentari. În mod normal nu ar fi fost grav, dar când George Copos, după o discuție de taină cu Traian Băsescu, l-a convins pe Dan Voiculescu să facă alianță cu D.A., cei 32 au semnat intrarea în opoziție a PSDului. Și a PUR-ului în scurt timp. Băsescu, ca de obicei, i-a atras, i-a umilit, (numindu- i soluția imorală) și i-a aruncat. Dar, a prins guvernarea. Copos a făcut unul din zecile de exemple care mi-au arătat limitele importante pe care le au oamenii în politică. Deci, campanie bună, victorie frumoasă și Opoziție pe săturate”.

Cum l-a făcut primar pe Sorin Oprescu

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate