Editura Evenimentul si Capital

A MURIT George Alexandru. Marele ACTOR român abia împlinise 58 de ani. REACȚIILE emoționante ale colegilor de breaslă

George Alexandru, 58 de ani. Sursa foto: cotidianul.ro
Autor: | | 14 Comentarii | 17624 Vizualizari

Actorul George Alexandru a încetat din viață sâmbătă la Spitalul Fundeni, unde fusese supus unei intervenții chirurgicale. Actorul împlinise 58 de ani în noiembrie. Trupul neînsuflețit va fi depus luni, la ora 11, la Teatrul Notarra, pe scena caruia a apărut de nenumarate ori, urmând să fie îmormântat, tot luni, la cimitirul Ghencea.

Născut în Bucureşti, George Alexandru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, specializarea actorie. În primul an i-a avut profesori pe Amza Pellea şi Dan Micu, iar în următorii ani de studenţie a lucrat sub îndrumarea lui Gelu Colceag şi Ion Cojar. La Teatrul Nottara, George Alexandru a urcat pe scenă în 1985, când era încă student. A apărut în spectacolele semnate de Ion Cojari Alexandru Dabija (Olelie; Vânătorii, de Fănuş Neagu, respectiv Scapino, de J.B.P. Molière).

Totuşi, debutul pe o scenă profesionistă bucureşteană s-a petrecut în 1982, la Teatrul Foarte Mic, în montarea lui Cristian Hadji-Culea, Nu pot să dorm, de Ion Brad.

La Studioul Casandra al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, a apărut în numeroase producţii, printre care: Mioriţa, de Valeriu Anania, regia: Mihai Mălaimare (1986); Opera de trei parale, de Bertolt Brecht, regia: Ion Cojar (1986); D’ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, regia: Dana Dima (1986); Peer Gynt, de Henrik Ibsen, regia: Ştefan Iordănescu (1985); Rosenkrantz şi Guildenstern, de Tom Stoppard, regia: Radu Băieşu (1985).

Timp de doi ani, a fost în trupa Teatrului de Stat V.I. Popa din Bârlad, unde a lucrat la două spectacole semnate de Cristian Nacu (1987): Intrigă şi iubire, de Friedrich Schiller şi Rămâne pe joi, de Eugenia Busuioceanu, precum şi Fluturi de noapte, de Dinu Grigorescu, regia: Bogdan Ulmu (1986).

La Teatrul Nottara a fost prezent pe afiş, practic neîntrerupt, din anul 1987, unde a apărut în spectacole precum True West, de Sam Shepard, regia: Alexandru Măzgăreanu (2010); Jocul dragostei şi al morţii, de Romain Rolland, regia: Lucian Giurchescu (2004); Capul de răţoi, de George Ciprian, regia: Răzvan Dincă (2004); Romeo şi Jeannette, de Jean Anouilh, regia: Claudiu Goga (2002); Titanic Vals, de Tudor Muşatescu, regia: Dinu Cernescu (2002); Vino la pod, iubita mea! de Gabor Kiszely, regia: Alexandru Repan (2001); O noapte furtunoasă, de I.L.Caragiale, regia: Dan Micu (1996); Thomas Becket, de Jean Anouilh, regia: Alexandru Repan (1995); Revizorul, de N. Gogol, regia: Mircea Cornişteanu (1995). Sursă: Ştirileprotv.ro

Colegii de breaslă deplâng dispariția prematură a lui George Alexandru și spun că a fost unul dintre cei mai veseli actori, un coleg bun, generos, care a însemnat mult pentru ei.

Ultimul proiect la care a lucrat regretarul actor George Alexandru a fost spectacolul "Viața e suferință", o comedie de bulevard de Oliver Bukowski, în regia lui Vlad Massaci, la Teatrul Nottara. Regizorul Vlad Massaci a scris pe Facebook : ”Nu aș vrea să descriu toată părerea de rău care mă umple la vestea că a murit George Alexandru, nici calitățile lui de artist nu vreau să le omagiez. Sper ca toate astea să se subînțeleagă în propoziția "o să-mi fie dor de Jorjac"! Odihnească-se în pace!

Actorul Ion Haiduc a declarat pentru Agerpres că George Alexandru a fost un mare actor, un talent excepțional.

"Atunci când cineva din autorități îi atrăgea atenția să nu mai râdă, el spunea așa: Dacă îmi luați râsul, în ziua în care îmi veți lua râsul, eu voi muri. Iată că a venit o boală necruțătoare, i-a luat râsul. A fost cel mai vesel actor pe care l-am cunoscut, un mare actor, un talent excepțional, un foarte bun coleg, generos partener, nu am decât cuvinte de mare laudă despre el și un imens regret pentru dispariția fulgerătoare. Transmit familiei condoleanțe, atât părinților, cât și fratelui său, soției sale și prietenilor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească!", a afirmat Ion Haiduc.

Actorul Cristian Șofron a spus că a fost și nașul de căsătorie al lui George Alexandru, iar o mare parte din viața sa a fost legată de acesta.

"Pe lângă faptul că am fost colegi, eram și nașul lor de căsătorie. Pentru mine este o tragedie ce se întâmplă, o mare parte din viața mea, din tinerețea mea, a fost legată de George. A murit o parte din mine, e ceva care nu se va mai putea întoarce, nu am să mai pot râde cum am râs și nu am să mai pot trăi cum am trăit. În afară de copiii mei, de familia mea, George a însemnat enorm pentru mine și va însemna în continuare. Nu pot uita că el a debutat, practic, alături de mine. Mai glumeam câteodată și spunea că, în filmul lui Sergiu Nicolaescu în care el debuta, "Noi cei din linia întâi", în glumă spunea că i-am fost un fel de mentor. Sunt atâția zeci de ani, deci o viață, în care am fost împreună și la bine și la rău", a spus Cristian Șofron.

Nicu Alifantis a scris pa pagina sa de Facebook: ”George Alexandru, un alt om drag căruia nu-i voi mai putea spune, la mulți ani. Dumnezeu să te-odihnească-n pace, Jorjac! Condoleanțe, familiei îndurerate!”
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate