Editura Evenimentul si Capital

A măcelărit peste 10 milioane de oameni, dar istoria i-a uitat numele. Cine este monarhul responsabil de genocidul din Congo, căsătorit cu o curtezană de origine română | GALERIE FOTO

Regele Leopold al II-lea
Autor: | | 4 Comentarii | 21030 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Hitler, Stalin, Mussolini, cei mai de temut lideri ai lumii, nume pe care istoria nu le-a putut șterge, însă, aceștia nu sunt singurii criminali care au provocat tragedii fără margini. Există personaje peste care timpul a lăsat cortina, iar ororile lor au fost reduse tăcerii.

Orice act criminal ar trebui condamnat, indiferent de numărul victimelor, de rasa acestora, de religie sau de gen. Poate, în acest fel se va împiedica repetarea lor...

Viaţa excentrică a regelui-criminal din Europa modernă

Un personaj prea puțin cunoscut, regele Leopold al II-lea al Belgiei a ucis peste 10 milioane de africani în Congo și nimeni nu-i condamnă faptele la fel de dur ca cele realizate de liderii occidentali. Să fie vorba de ignoranță? Sau reacționaăm doar când lucruri nedrepte se întâmplă în proximitatea noastră georgrafică și culturală?

Regele Leopold al II-lea al Belgiei a domnit între 17 decembrie 1865 – 17 decembrie 1909. Domnia sa a stat sub semnul colonialismului şi a violenţei îndreptate către populaţia africană.

Chiar soţia sa, arhiducesa Marie Henriette a avut o viaţă nefericită alături de monarh, atât de nefericită încât cerea Divinităţii să o cruţe şi să-i ia viaţa. "Dacă Dumnezeu vrea să-mi îndeplineasca rugăciunile nu mă va lăsa multă vreme în viață". 

Umiliţele suferite de consoarta sa nu au trecut neobservate. La 15 noiembrie 1902, anarhistul italian Gennaro Rubino a încercat să-l asasineze pe Leopold, care călărea într-un cortegiu regal de la o ceremonie în memoria soției sale recent decedată, Marie Henriette. După ce Leopold a trecut, Rubino a tras trei focuri spre rege însă a ratat iar Rubino a fost imediat arestat. 

Încă o dovadă a vieţii sale în afara cutumelor vremii ar fi episodul căsătoriei cu o femeie de moravuri uşoare originară din Bucureşti. Leopold al II-lea s-a logodit religios cu cinci zile înainte să moară cu prostituata Blanche Delacroix, logodnă fără valabilitate conform legislației belgiene. Ceremonia a fost condusă de preotul din Laeken Cooreman.

Lăcomie versus neputinţă. Colonialism şi exploatare

Potrivit Descoperă.ro., Leopold al doilea a dorit cucerirea şi exploatarea în scop personal a suprafeţei uriaşe acoperită de bazinul fluviului Congo. Însă mijloacele folosite şi situaţia la care avea să se ajungă, s-au dovedit incredibil de crude. Mai ales că totul a fost opera unui rege european din perioada modernă.  Monarhul a înfiinţat o asociație internațională africană (AIA) ca un paravan pentru proiectul său privat de a exploata cauciuc şi fildeş, considerate materiale de lux în Occident.

Între 1884 şi 1885, o echipă trimisă de Leopold al II-lea a străbatut o bună parte din nordul și centrul statului Congo. Scopul iniţial al expediţiei era de a obţine pământurile localnicilor. Membrii echipei europene au obţinut contractele necesare semnate de conducătorii și șefii locali, profitând de lipsa de educaţie a acestora. Ba mai mult, localnicii nu cedau numai terenurile, ci se şi angajau să lucreze pentru monarh, să  execute toate lucrările publice - drumuri, poduri, depozite -, hamali pentru transportarea materialelor dorite şi să asigure hrană, adăpost şi tot ceea ce mai era neceesar pentru instalarea viitorilor funcţionari aduşi din Europa. Cu alte cuvinte, africanii au devenit sclavii lui Leopold al II-lea. 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate