Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

CONFLICTUL DIN UCRAINA. Oficial britanic: Între 4.000 şi 5.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi în estul Ucrainei

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat ieri că „invazia rusă s-a produs”
Autor: | | 127 Comentarii | 8410 Vizualizari

După scenariul Crimeii, de acum șase luni, trupele ruse însoțite de armament greu au pătruns în sudul Ucrainei, susținând ofensiva separatiștilor. Diplomații europeni folosesc deja cuvântul „război” în pozițiile lor publice. Trei grupuri tactice de luptă şi două batalioane de tancuri ale forţelor armate ruseşti au intrat în Ucraina şi acţionează în principalele două direcţii: în zona Novoazovsk şi pe linia Amvrosievka-Ilovaisk, a anunţat coordonatorul grupului ”Rezistenţa informaţională”, director Centrului de studii militar-politice al Ucrainei, Dmitri Tâmciuk, informează Unian.ua. Jose Manuel Barroso l-a avertizat pe Vladimir Putin că orice nouă "destabilizare" a Ucrainei va avea "un cost ridicat" pentru Rusia. Uniunea Europeană îşi arată sprijinul pentru Ucraina, iar Poroşenko va asista sâmbătă după-amiază la deschiderea summitului UE de la Bruxelles.

UPDATE. Preşdinţii ucrainean şi rus au ajuns la un acord privind furnizarea de ajutor umanitar regiunilor din estul Ucrainei. Astfel, acesta va fi trimis de Rusia pe cale feroviară, Putin acceptând propunerea făcută de Petro Poroşenko, în cadrul discuţiilor pe care cei doi le-au avut marţi, la Minsk.

UPDATE. Un oficial guvernamental britanic, citat de CNN, a afirmat că Rusia a trimis între 4.000 şi 5.000 de militari în estul Ucrainei, pentru a participa la confruntările armate din Doneţk şi Lugansk.

"Este clar că Rusia a lansat incursiuni militare de amploare în Ucraina", a precizat sursa britanică, potrivit mediafax.ro

UPDATE. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat vineri la telefon pe şeful statului rus, Vladimir Putin, că orice nouă ''destabilizare'' a Ucrainei va avea ''un cost ridicat'' pentru Rusia.

Barroso a condamnat ''ferm incursiunile semnificative şi operaţiunile întreprinse pe teritoriul ucrainean de unităţi militare ruse'', relatează Agerpres.

''UE a indicat deja în mod clar că orice nouă destabilizare a Ucrainei şi a regiunii va avea un cost ridicat'', a avertizat preşedintele Comisiei Europene.

De altfel, Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, va asista sâmbătă după-amiază la deschiderea summitului Uniunii Europene de la Bruxelles. Citiţi mai mult AICI

UPDATE. Vladimir Putin a declarat că evenimentele care au loc în prezent la Donbas, în estul Ucrainei, arată clar că acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în Crimeea dacă aceasta nu ar fi aderat la Rusia.

"Trebuia să ne protejăm compatrioţii care locuiesc aici. Când analizăm evenimentele din Donbas, Lugansk şi Odesa, înţelegem cu toţii acum ce s-ar fi întâmplat cu Crimeea dacă nu am fi adoptat măsurile necesare pentru a asigura libera exprimare a voinţei locuitorilor peninsulei. Noi nu am anexat-o, nu am ocupat-o, ci le-am dat oamenilor posibilitatea de a se exprima şi de a lua o decizie. Eu cred că i-am protejat", a declarat Putin, în cadrul unui forum al tineretului rus, potrivit mediafax.ro.

UPDATE.  Ucraina şi-ar dori să primească arme de la NATO, însă nu aşteaptă de la Alianţă să trimită trupe care să lupte cu separatiştii proruşi alături de armata sa, a afirmat vineri ambasadorul său la blocul militar, transmite AFP.

"Avem nevoie de ajutor suplimentar, inclusiv militar. Este clar că NATO nu poate să ne ajute cu trupe, şi nu aşteptăm acest lucru (...)", a declarat Igor Dolhov, şeful delegaţiei ucrainene la NATO, potrivit Agerpres

"Nu luăm în considerare acest lucru ca opţiune pentru moment. Putem să ne asigurăm propria protecţie, însă avem nevoie de ajutor de la Aliaţi pentru a opri agresiunea'Rusiei şi pentru a-i cere preşedintelui (Vladimir) Putin să facă pace", a adăuat acesta.

UPDATE. NATO a cerut Rusiei să "înceteze acţiunile militare ilegale" din Ucraina şi a adenunţat o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse", condamnând "în termenii cei mai puternici dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale internaţionale".

"Facem apel la Rusia să înceteze acţiunile militare ilegale, să înceteze sprijinul pentru separatiştii înarmaţi şi să ia măsuri imediate şi verificabile în vederea unei detensionări a crizei", a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.

De cealaltă parte, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, este de părere că Ucraina denunţă o intervenţie rusă în încercarea de a justifica înfrângerile suferite.

"Au început să fie vehiculate elucubraţii. Rusia este acuzată că a intervenit militar în Ucraina. Este o încercare de justificare a succeselor înregistrate de insurgenţi împotriva armatei ucrainene", a spus Lavrov după o întrevedere cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

UPDATE. Trei grupuri tactice de luptă şi două batalioane de tancuri ale forţelor armate ruseşti au intrat în Ucraina şi acţionează în principalele două direcţii: în zona Novoazovsk şi pe linia Amvrosievka-Ilovaisk, a anunţat coordonatorul grupului ”Rezistenţa informaţională”, director Centrului de studii militar-politice al Ucrainei, Dmitri Tâmciuk, informează Unian.ua.

”Trupele ruseşti, în strânsă coordonare cu teroriştii, îşi continuă acţiunile intense pe două mari direcţii: în zona Novoazovsk şi pe linia Amvrosievka-Ilovaisk”, a anunţat Tâmciuk într-o postare pe Facebook.”Nu este vorba despre zeci batalioane şi grupuri tactice care ar fi pătruns din Rusia în Ucraina. Deocamdată, confirmăm prezenţa în Donbas a trei grupuri tactice de luptă şi două batalioane de tancuri, plus între opt şi 10 grupuri diversioniste ale serviciile speciale ruseşti”, a precizat Tâmciuk.

Potrivit expertului ucrainean, Rusia are în continuare posibilitatea de a introduce trupe în Ucraina. În opinia lui Tâmciuk, ”acest proces poate fi oprit doar printr-o rezistenţă fermă şi prin distrugerea unităţilor deja infiltrate”.

În acest context, potrivit lui Tâmciuk, ”conferă optimism faptul că forţele operaţiunii antiteroriste ucrainene iniţiază cu destul succes atacuri de artilerie şi aviaţie asupra trupelor inamice, distrugând personalul şi tehnica ruşilor”.

Potrivit Unian.ua, care citează postarea pe Facebook a comandantului batalionului ”Donbas”, Semion Semencenko, un grup de combatanţi ucraineni, format din voluntari, a nimerit într-o ambuscadă în încercarea de a ieşi din încercuirea forţelor proruse, acestea din urmă ignorând apelul lui Putin de a oferi un ”coridor umanitar” militarilor ucraineni aflaţi în încercuire.

Potrivit lui Semencenko, în prezent combatanţii ucraineni au ocupat o poziţie circulară de apărare şi duc lupte. Ei au nevoie urgentă de ajutor. Semencenko a adăugat că a anunţat coordonatele grupului ministrului ucrainean al apărării şi comandantului forţelor Gărzii Naţionale a Ucrainei, relatează Agerpres.

UPDATE. Apelul preşedintelui Vladimir Putin adresat separatiştilor din estul Ucrainei demonstrează că rebelii proruşi sunt conduşi direct de la Kremlin, se arată într-un comunicat al centrului informaţional al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, informează Unian.ua.

”În noaptea de joi spre vineri, 29 august, Putin s-a adresat grupărilor teroriste din estul Ucrainei, aflate sub controlul său. Apelul-indicaţie adresat de Putin teroriştilor, în vederea înfiinţării unui coridor umanitar pentru retragerea militarilor ucraineni, demonstrează un singur lucru: aceşti oameni sunt conduşi şi aflaţi sub controlul direct al Kremlinului”, se spune în comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut rebelilor proruşi să asigure un coridor umanitar trupelor guvernamentale ucrainene încercuite în estul Ucrainei pentru a părăsi câmpul de luptă, a declarat Kremlinul într-un comunicat la începutul zilei de vineri, informează Reuters, potrivit Agerpres.

”Fac apel la forţele de miliţie să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiţi, pentru a se evita victimele inutile, a li se permite să părăsească zona de luptă fără impedimente, a se alătura familiilor lor... pentru a oferi ajutor medical de urgenţă celor răniţi ca urmare a operaţiunii militare”, a declarat el în comunicat.

Putin a anunţat de asemenea că Rusia va continua să ofere ajutor umanitar civililor din estul Ucrainei, la mai puţin de o săptămână după ce primul convoi rus a livrat ajutoare în estul Ucrainei şi apoi s-a întors în Rusia, adaugă Reuters.

Rusia a invadat Ucraina, a decretat ieri liderul de la Kiev, Petro Poroșenko, la nici jumătate de an după ce armata rusă a pus piciorul în Crimeea, scandalizând comunitatea internațională. De data aceasta, scenariul de luptă gândit de strategii de la Kremlin nu este rupt de peninsula anexată de Rusia în martie în urma unui referendum controversat, ultimele mișcări de trupe peste graniță urmărind tocmai crearea unui coridor de acces dinspre noul teritoriu rus.


Ucraina, atacată de FORŢELE RUSIEI. Reuniune de urgenţă NATO și ONU. Ambasadorul SUA la ONU: Rusia să înceteze "MINCIUNILE"


Ținta finală, orașul-port Mariopol

Peste o mie de militari ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean, îndeosebi în zona Novoazovsk, a indicat ieri un responsabil militar al NATO, considerând prezenţa lor „foarte preocupantă”. Soldaţii ruşi „îi susţin pe separatişti, luptă împreună cu ei împotriva forţelor armate ucrainene’’, a subliniat responsabilul de la Cartierul general al NATO din Mons (sudul Belgiei), precizând că se bazează pe „o estimare foarte prudentă’’. De pe front, un lider al separatiștilor ucraineni a confirmat că 3000-4000 de cetățeni ruși, foști și actuali combatanți, luptă acum cot la cot cu insurgenții în estul și sudul Ucrainei.

Coloană de blindate ruse avansând pe teritoriul ucrainean Foto: Twitter.com/euromaidan

Alexander Zakharchenko, premier al așa-numitei Republici Populare Donețk, a mai precizat că separatiștii, asistați de forțele ruse, au cucerit noi poziții la Marea Azov, mai exact orașul-port Novoazovsk, continuându-și ofensiva spre Mariopol, care este ținta principala a noii ofensive. Preluarea controlului asupra acestui oraș ar asigura rușilor o legătură terestră directă între Crimeea și teritoriul rus și ar bloca practic accesul ucrainenilor la Marea Azov care ar deveni astfel o mare închisă rusă. De altfel, grănicerii ucraineni au anunțat că au arestat ieri un grup de sabotori care au încercat să pătrundă dinspre Crimeea, în regiunea Kherson.

Noul front deschis de rebeli marchează o turnură radicală în conflictul care a început în luna aprilie, după ce aceştia pierduseră tot mai mult teren în faţa trupelor guvernamentale care reuşiseră să-i încercuiască în cele două oraşe bastion ale separatiştilor, Doneţk şi Lugansk. „Tancurile, transportoarele blindate, piesele de artilerie și lansatoarele multiple de rachete furnizate de Rusia nu au fost de ajuns pentru a învinge armata ucraineană. În consecință, acum un număr în creștere de trupe ruse intervin direct în luptele de pe teritoriul ucrainean”, a sintetizat situaţia militară ambasadorul american la Kiev, Geof­frey Pyatt.

Soldați ruși în Ucraina, potrivit unor imagini filmate de un amator Foto: Twitter.com/euromaidan

Reacții externe anemice

Rusia a negat că trupele sale ar fi traversat frontiera cu Ucraina și acuză Kievul de dezinformare. Pe teren însă, scenariul unei confruntări directe între trupele ucrainene și cele ruse îngrijorează Occidentul și poate reprezenta o escaladare fără precedent a conflictului, cu implicații foarte grave. Ucraina, care ia acum în calcul posibilitatea introducerii legii marțiale, a cerut ajutor militar consistent de la Uniunea Europeană care, până acum, s-a limitat la a se declara foarte îngrijorată.

Președintele francez Francois Hollande, care a calificat drept „inacceptabilă și intolerabilă” o eventuală invazie rusă în Ucraina, a evocat riscul unor noi sancțiuni pentru Rusia. Lituania a cerut, în schimb, convocarea Consiliului de Securitate al ONU, condamnând agresiunea rusă.

La rândul său, Polonia, care avertizase încă de miercuri că unități regulate ale armatei ruse operează în Ucraina, a calificat noile evoluții drept o „agresiune” și cea mai gravă criză internațională din ultimele decenii. Un diplomat est-european a declarat portalului EUObserver că „este vorba de o invazie directă astfel că UE trebuie să răspundă pe măsură”, evocând noi discuții pentru sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Coincidență sau nu, deschiderea noului front în sudul Ucrainei vine la o săptămână înaintea summitului NATO unde urmează să fie adoptat un plan de reacție rapidă care include și amplasarea de baze militare permanente în estul Europei, decizie confirmată de secretarul-general al Alianței, Anders Fogh-Rasmussen.

NATO susține că cel puțin 1000 de soldați ruși se aflau ieri pe teritoriul Ucrainei, susținând ofensiva separatiștilor Foto: Twitter.com/euromaidan

România, Republica Moldova și Georgia, solidare cu Ucraina

Miniștrii de Externe din România, Republica Moldova și Georgia s-au declarat, ieri, într-o conferință de presă, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, solidari cu Ucraina, în fața invaziei ruse. Subiectul,  dezbătut la această oră, s-a aflat și pe agenda reuniunii, având în vedere precipitarea evenimentelor din estul Ucrainei.

„Suntem solidari cu poporul și statul ucrainean, condamnăm invazia Ucrainei, ca și anexarea Crimeii, sprijinim unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și suntem îngrijorați de situația actuală”, a spus ministrul georgian, Maia Panjikidze.

„Direcție greșită”

Și ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a afirmat că țara sa se pronunță „categoric” în favoarea soluționării crizei din estul Ucrainei, pe principiuil integrității și suveranității țării vecine, și al neamestecului altui stat în interesele sale interne. „Pentru noi, criza are repercursiuni asupra stabilității și securității, de asemenea Ucraina este un partener economic important, dar are consecințe și în soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2”, a explicat Gherman.

La rândul său, șeful diplomației române, Titus Corlățean, a subliniat îngrijorarea profundă a autorităților române față de ultimele evoluţii. 

„Sunt lucruri extrem de grave”, a spus ministrul, răspunzând la întrebările presei, precizând că, în opinia sa, s-ar impune o ședință a CSAT, dar acest lucru trebuie anunțat de Președinția României. „Chiar dacă nu există un risc de securitate asupra României, lucrurile merg într-o direcţie greşită. Se vorbeşte de prezenţa a mii de cetăţeni ruşi combatanţi”, a explicat Corlățean. „Nu putem accepta rescrierea dreptului internațional și încălcarea unor principii care asigură buna funcționare. Violarea frontierelor astăzi este inacceptabilă”, a mai spus el.

Lady Ashton, șefa diplomației europene, și Titus Corlățean, ministrul român de Externe Foto: Agerpres
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 18:18 Grindeanu are sfaturi preţioase: „Viitorul prim-ministru să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea" 17:00 CANCER ÎN JUSTIŢIE! Dezvăluirea anului vizează un judecător de la ÎCCJ. Relaţii incestuoase cu sora sa 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 16:21 Grindeanu este istorie. DRAGNEA ŞTIE CELE 4 NUME care POT AJUNGE PREMIER: „Sunt din PSD” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:49 HAOS ÎN PSD. Numai la LOVITURA ASTA nu se aştepta DRAGNEA 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate