Editura Evenimentul si Capital

A început Evaluarea Națională! Liricul, bată-l vina! O poezie-surpriză le-a luat piuitul elevilor

elevă ne arată, în exclusivitate, primul subiect, analiza unui text liric FOTO: CRISTINA VLADU
Autor: | | 0 Comentarii | 669 Vizualizari

Desfășurată ieri, proba scrisă la Limba și literatura română a declanșat Evaluarea Națională din acest an, pentru absolvenții claselor a VIII-a. Sunt înscriși 144.890 de candidați, dintre care 144.740 din seria curentă și 150 din cea anterioară, examenul fiind organizat în 4.164 de centre

Pâlcuri – pâlcuri, părinți, dar și câțiva bunici, au baricadat intarea din fața Colegiului Național „Jean Monnet” din București, imediat după ce și-au condus și încurajat odraslele, undeva în jurul orei 8.15. După ștrengărescul „baftă” sau mai tradiționalul „succes”, minutele au început să se scurgă alene afară… În momentele de „respiro”, mai venea câte o veste de pe net: „Le-a căzut tot genul liric!”. Imediat după ce s-a bătut de 11, explozie de sentimente!

Metodologia veche, preferată

Tinerii ies, rând pe rând, pe impozanta poartă a școlii. Întrebată în ce fel o afectează creșterea ponderii mediei obținute la Capacitate, de la 20 %, la 25%, prima elevă care sparge tensiunea așteptării ne mărturisește: „Sincer? Mi-ar fi convenit mai mult regulamentul vechi, dar asta este. Mai departe, vreau să mă duc la Șincai”.

Asaltat de cei care așteaptă înfrigurați afară, un alt adolescent este și el de părere că ar fi fost mai avantajoas să i se ia în considerare media mare din clasele de gimnaziu. „Totuși, dacă mă concentrez în examen și fac 10, 10, sau măcar 9, 50, intru cu siguranță!”. O fată țopăie de mama focului și se aruncă spre grupul de părinți, la fel de surescitați. „Din punctul meu de vedere a fost cât de cât bine, adică sper să iau peste 9 și ceva. Nu a fost nici foarte greu, nici foarte ușor… Nu se aștepta nimeni să se dea tot liricul, ca la simulare. Parcă a fost puțin mai greu acum…Deh, emoțiile!”. După care continuă: „Voi rămâne la același liceu pentru că sunt aici de opt ani și nu îmi place să schimb locurile. În plus, stau și aproape de școală”.

Poezia „Ploaia” și compunerea

Ca și la testul de simulare, susținut în luna martie, când elevii au avut de analizat poezia „Toamnă la Miorcani”, de Ion Pilat, candidații au avut de comentat tot genul liric, mai precis poezia „Ploaia”, de Magda Isanos, dar și un text la prima vedere și o compunere despre o întâmplare reală sau imaginară de la o competiţie sportivă.

Calendar Evaluare Națională 2017

21 iunie - Matematică - probă scrisă 22 iunie - Limba şi literatura maternă - probă scrisă 26 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) 26 iunie - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00) 27 - 29 iunie - Rezolvarea contestaţiilor 30 iunie - Afişarea rezultatelor finale

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate