Editura Evenimentul si Capital

A fost odată un profesor, Romul Munteanu... | Istoriile lui Alex. Ştefănescu

Autor: | | 0 Comentarii | 1446 Vizualizari

Romul Munteanu (1926−2011) a avut o viaţă greu de înţeles de altcineva decât el însuşi, a ajuns la performanţă intelectuală, dar a cunoscut şi decăderea.

Principalul său merit este acela că timp de douăzeci de ani (1971–1990), cât a condus Editura Univers, a publicat sistematic, insistent, de neoprit traduceri din literatura lumii şi, îndeosebi, din critica literară occidentală de ultimă oră. Ţara întreagă era condamnată, în acea perioadă, la izolarea totală, dictatorul comunist voia ca românii să nu mai aibă termeni de comparaţie şi să se lase convinşi că trăiesc mai bine decât toţi ceilalţi oameni de pe planetă. Nu mai lipsea mult să se ajungă la un autism cultural, care ar fi perturbat grav capacitatea de evaluare a realizărilor proprii.

În această atmosferă, care te făcea să crezi că în cultura română s-a instaurat starea de asediu, Romul Munteanu a publicat sute de cărţi nerecomandate de partidul comunist, pledând pentru fiecare dintre ele, făcând referate, participând la discuţii aprinse şi periculoase, resemnându-se uneori să salveze doar ce se putea salva. Datorită acestui efort de lungă durată, intelectualii din România au putut să-şi constituie, fiecare, câte o bibliotecă selectă şi să fie la curent cu noile direcţii din literatura universală şi cu noile metode critice din Vest.[Semnatarul acestor rânduri îşi aduce aminte că, aflându-se spre sfârşitul anilor ’70 la Praga, i-a uimit pe criticii literari cehi cu care a stat de vorbă aducând în discuţie cărţile unor Gaston Bachelard şi Roland Barthes, Jean-Pierre Richard şi Gérard Genette; în Cehoslovacia doar se auzise despre ei, iar despre unii nici nu se auzise. În România, zeci de asemenea autori apăruseră, în traducere, la Editura Univers.]

Alt merit al lui Romul Munteanu este legat de profesoratul său. Cursul de literatură comparată susţinut de acest personaj auster cu o viaţă boemă secretă provoca de la început un şoc studenţilor înclinaţi spre libertinaj şi superficialitate. Era un curs de o mare seriozitate, bazat pe o vastă documentaţie, ostentativ neatrăgător, ca şi cum profesorul şi-ar fi propus să nu-i curteze în nici un fel pe tinerii din amfiteatru.

Remarcabilă este şi opera critică propriu-zisă a lui Romul Munteanu, mult peste nivelul a ceea ce scriu (sau a ceea ce ar scrie dacă ar mai scrie) unii critici aflaţi azi în prim-plan. Examinând lista de cărţi sesizăm, printre altele, consecvenţa cu care autorul s-a pregătit pentru activitatea sa de editor. Ca şi consecvenţa cu care a pregătit publicul pentru înţelegerea textelor puse în circulaţie de Editura Univers.

În 1996, Romul Munteanu a publicat o surprinzătoare carte de memorii – O viaţă trăită, o viaţă visată – în care se prezintă pe sine nemachiat, cu o luciditate rar întâlnită la memorialiştii români. În afară de autobiografia (neterminată) Straja dragonilor de Ion Negoiţescu, nu mai găsim în literatura română pagini memorialistice scrise cu o asemenea sinceritate sinucigaşă:

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate