Editura Evenimentul si Capital

A doua zi de examene la gimnaziu. „Evaluarea Națională este un stres republican”

La Liceul maghiar șase elevi dau examenul de Capacitate, iar 11 sunt în focurile Bacalaureatului FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 310 Vizualizari

Liceul Maghiar Ady Endre din Capitală are toate categoriile de elevi, de la grădiniță, până la liceu. Astfel că, în aceste zile, este mare forfotă în școală, pentru că dau examene atât absolvenții clasei a VIII-a, cât și cei de a XII-a. Probelor de limbă maternă, obligatorii pentru elevii școlii, li se acordă o importanță la fel de mare ca și celor de limba română. Directorul liceului, Mihail Bencze, pledează pentru reintroducerea examenului de admitere la liceu și are idei interesante

Din 13 iunie, dată la care au început probele pentru BAC, și până acum, la Liceul Maghiar Ady Endre din Capitală, se dau aproape în fiecare zi examene. Singurul avantaj este că numărul absolvenților nu este foarte mare. La bacalaureat sunt înscriși 11 elevi, iar la Evaluarea Națională doar 6 absolvenți de gimnaziu. Potrivit directorului liceului, Mihail Bencze, în toată școala sunt în jur de 300 de copii înscriși, din care 60 sunt la grădiniță, 190 - în clasele I-VIII, iar în liceu, 50 de elevi. „Este o școală model, pentru că jumătate dintre copii provine din familii mixte. Așa se face că rezultatele de la probele de limbă română și cele de la limba maternă sunt aproape asemănătoare. La proba de limbă maghiară, media minimă este de 7,50. În ultimii trei ani, de când sunt eu director, din 60 de elevi, doar trei au picat probele de limbă română și maternă”, a declarat pentru EVZ directorul liceului. În privința celor care nu au luat examenele, profesorul spune că acești copii erau complet „dezinteresați de școală, care nu au o ţinută adecvată nici la școală, nici în familie”.


Astăzi va avea loc ultima probă a Evaluării Naționale, matematica. Rezultatele vor fi afișate pe 1 iulie, în aceeași zi putând fi depuse și contestațiile.


Viziunea unui cadru didactic

Intenția declarată a ministrului Educației, Adrian Curaj, de a reintroduce de anul viitor examenele de admitere la liceu și de a renunța la Evaluarea Națională este împărtășită și de profesorul Mihail Bencze. „Evaluarea Națională este un stres republican. Examenul de admitere în liceu ar fi mai bun. Eu aș da libertate liceelor de a organiza examene cu subiecte proprii, să-și poată selecta fiecare școală elevii, așa cum dorește. Dacă este prea complicat, să revenim măcar la examenele de admitere cu subiecte unice”, comentează profesorul.

În privința probelor orale de la BAC, Mihail Bencze are câteva sugestii. Având în vedere că probele de competențe digitale și cele de limbi străine se pot echivala cu diplomele obținute la diferite centre internaționale, el propune ca școlile să plătească aceste teste. „Avantajul ar fi că diplomele sunt recunoscute în toată lumea”, spune dascălul. În plus, el pledează pentru modificarea perioadei în care se dau examenele de capacitate și de maturitate. „Bacalaureatul ar trebui să se termine odată cu restul claselor, nu în luna iulie. La fel și Evaluarea Națională, ar trebui să fie cu o lună mai devreme. Nu cred că elevii ar pierde foarte mult”, opinează Mihail Bencze.

Matematica și poezia

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate