Barack Obama, şocat de declaraţiile congresmanului republican despre avortul după viol

Barack Obama, şocat de declaraţiile congresmanului republican despre avortul după viol

Un scandal uriaş a izbucnit în SUA după ce un congresman, care se pronunţă împotriva avortului în orice situaţie, spune că trupul femeii care este violată poate "în mod natural" să "se închidă şi să prevină apariţia unei sarcini".

UPDATE: Preşedintele american, Barack Obama, a apreciat, ieri, ca "şocante" declaraţiile făcute de congresmanul republican de Missouri, Todd Akin, care a afirmat că o femeie rareori rămâne gravidă în urma unui "viol autentic".

"Opinia exprimată (de Akin) este şocantă. Un viol este un viol", a subliniat Barack Obama, în cursul unei conferinţe de presă, organizată la Casa Albă. "Ideea că trebuie să faci diferenţe de vocabular şi să califici despre ce tip de viol discutăm este de neconceput pentru poporul american", a adăugat el.

Politicienii democraţi îi cer să iasă din cursa pentru Senat Republicanul Todd Akin, care candidează pentru un post de senator, a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat unui post de televiziune, legat de opiniile sale privind avortul. Ulterior, a precizat că s-a exprimat greşit, dar rivalii săi politici, democraţii, au comentat că spusele acestuia sunt "dincolo de orice posibilitate de înţelegere". Candidatul republican la preşedinţie, Mitt Romney, şi cel la vicepreşedinţie, Paul Ryan, s-au delimitat rapid de colegul lor de partid în această privinţă, relatează BBC. Interzicerea avorturilor, fără excepţie

Ne puteți urmări și pe Google News

În interviul acordat postului KTVI-TV, Akin a fost întrebat despre viziunea sa privind "interzicerea avorturilor, fără nicio excepţie", o problemă controversată în SUA şi dacă el crede că avortul trebuie interzis şi atunci când sarcina este rezultatul unui viol.

Răspunsul său halucinant a fost: "Mi se pare, din ce am înţeles eu de la medici, că acest lucru se întâmplă foarte rar. Pentru că, dacă este vorba despre un viol în adevăratul sens al cuvântului, corpul femeii are posibilitatea de a opri apariţia unei sarcini. Dar, haideţi să presupunem că, totuşi, nu a fost posibil acest lucru. Cred că ar trebui să existe o pedeapsă, dar pedeapsa să fie la adresa violatorului, nu să fie atacat copilul".

Interviul a stârnit o reacţie de furie în SUA, iar criticii au atacat atât viziunea ştiinţifică a lui Akin, cât şi ceea ce el numeşte "un viol adevărat/legitim (legitimate rape)".

Senatorul democrat Claire McCaskill a replicat imnediat: "Este dincolo de orice înţelegere că cineva poate fi atât de ignorant în ceea ce priveşte trauma fizică şi cea emoţională produsă de un viol". Declaraţiile sale referitoare la victimele abuzurilor sexuale sunt ofensatoare. McCaskill şi-a declarat şi îngrijorarea faţă de faptul că Akin este membru al comisiei pentru ştiinţă din Camera Reprezentanţilor. Declaraţii suprinzătoare şi jignitoare Terry O'Neill, preşedintele Organizaţiei Naţionale pentru Femei, a declarat că aceste comentarii sunt "absolut suprinzătoare", iar limbajul folosit le jigneşte profund pe femei.

Un purtător de cuvânt al lui Mitt Romney a declarat că atât candidatul republican la preşedinţie, cât şi coechipierul său resping astfel de afirmaţii, iar administraţia republicană nu ar interzice avortul în cazul violurilor.

Mai târziu, Akin a dat publicităţii o declaraţie în care susţinea că s-a exprimat greşit, că a vorbit fără să se gândească, fără a specifica, însă, la care dintre afirmaţiile sale se referă exact. Apoi şi-a exprimat compasiunea faţă de miile de femei care sunt abuzate şi violate în fiecare an.

Congresmanul de Missouri se află la al şaselea mandat şi este, de mult timp, un oponent vocal al relaxării legilor anti-avort. În 2011, el a fost co-autor al unui proiect de lege prin care guvernul ar fi limitat sprijinul acordat femeilor care doreau să facă avort după un viol, doar la  cazurile numite "viol prin forţă". După un scandal public declanşat atunci, el a fost nevoit să schimbe acele prevederi.